Wetsaanpassing moet aardwarmtewinning stroomlijnen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de Mijnbouwwet aanpassen om de winning van aardwarmte te stroomlijnen. (Nieuwe Oogst, 15 februari)

Lees meer: nieuweoogst.nu

 

Xtc-lab en asbestdump aangetroffen na zoektocht gestolen auto

Resten van een xtc-laboratorium en asbest. Dat was de vondst op twee terreinen in Retersbeek nadat de zoektocht naar een als gestolen opgegeven auto de politie naar het Voerendaalse gehucht had geleid. (De Limburger, 15 februari)

Lees meer: limburger.nl

 

Grondwaterfolie onder A27 zorgpunt bij verbreding Ring Utrecht

Het grondwater is een toprisico bij de verbreding van de Ring Utrecht vanaf 2020. Zorgen leven over de hydraulische knelpunten en de gevolgen van mogelijke lekkage van het folie onder de A27. (Cobouw, 15 februari)

Lees meer: cobouw.nl

 

Aanpak hotspot medicijnresten: RWZI in Aarle-Rixtel krijgt vier ton voor pilot

Waterschap Aa en Maas krijgt van de rijksoverheid 400.000 euro voor een pilot op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandag 12 februari bekend tijdens de Bestuurlijke Conferentie Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater in Slot Zeist. (Waterforum, 13 februari)

Lees meer: waterforum.net

 

Aurora-terrein Gemert hoeft niet snel schoon

De verontreinigde grond op het terrein van voormalig wasserij Aurora aan de Lodderdijk in Gemert hoeft niet met spoed door de provincie aangepakt te worden. Dat heeft de Raad van State in Den Haag woensdag bepaald. Daarmee zijn twee eigenaren van gronden rondom het bedrijfsterrein in het ongelijk gesteld. (ED, 14 februari)

Lees meer: ed.nl

 

Ook Zwolse corporaties doen mee aan onderzoek aardwarmte

De drie Zwolse woningcorporaties worden betrokken bij het onderzoek naar het gebruik van aardwarmte in de stad. De gemeente hoopt rond de zomer duidelijkheid te hebben over de vraag of het mogelijk is om warm water uit diepe aardlagen op te pompen en te gebruiken voor verwarming van woningen. (De Stentor, 14 februari)

Lees meer: destentor.nl

 

'Risicovolle' proefboringen naar warmte

Zeeland geeft toestemming voor het doen van proefboringen op de grens van Tholen en Brabant. Onderzocht wordt of warmte kan worden gewonnen uit de aarde. Maar er zijn wel risico's aan de boringen, zoals trillingen, grondwatervervuiling en schade aan waterkeringen. (Omroep Zeeland, 13 februari)

Lees meer: omroepzeeland.nl

 

Agraiƫrs Flevoland willen weerbaarder worden voor klimaatverandering

Om de bodem en het water goed op peil te houden, werkt waterschap Zuiderzeeland samen met de provincie Flevoland en LTO Noord in het actieplan Bodem&Water. Op een speciale kennisdag haalde het actieplan 220 agrariers uit de provincie bij elkaar om oplossingen te delen. (H2O Waternetwerk, 13 februari)

Lees meer: h2owaternetwerk.nl

 

Voormalige vuilstort Wekerom lekt

Omwonenden ontdekten kortgeleden lekkages en scheuren op de voormalige vuilnisbelt aan de rand van het Wekeromse Zand waardoor verontreinigt grondwater weg lijkt te sijpelen. (Omroep Ede, 12 februari)

Lees meer: omroepede.nl

 

Gemeente vecht dwangsom om grondvermenging aan

Almere en de Milieu-inspectie stonden maandag tegenover elkaar bij de Raad van State. De gemeente vecht een dwangsom van 45.000 euro aan. Die is opgelegd omdat de gemeente de regels voor het onder meer het opslaan en verwerken van bouwgrond niet zou naleven. (Omroep Flevoland, 12 februari)

Lees meer: omroepflevoland.nl

 

Toen in Hengelo: vervuilde grond in Old Ruitenborgh

Misschien weet je het nog, maar in de jaren tachtig was er veel protest over de vervuilde grond in de wijk Old Ruitenborgh. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar Hengelo stond begin jaren tachtig in de top tien van meest vervuilde Nederlandse gemeenten. (In de buurt Hengelo, 11 februari)

Lees meer: indebuurt.nl

 

Bewoners Rotterdam verhogen zelf grondwaterpeil tegen paalrot

In het Kleiwegkwartier in Rotterdam doen buurtbewoners een proef waarbij ze water uit de sloot halen en onder hun woningen pompen om het grondwaterpeil te verhogen als het lang droog is geweest. Zo voorkomen ze dat de houten palen onder hun huis wegrotten en de fundering verzakt. (NOS, 15 februari)

Lees meer: nos.nl

 

Column Paul: Circulaire economie en taal

In het concept van cradle to cradle is het woord 'afval' afwezig. Er is namelijk geen eindstation voor een product, alleen een nieuwe begin. Inmiddels is de term 'circulaire economie' meer in zwang voor ongeveer hetzelfde gedachtegoed. Ook in de Nederlandse beleidsvisies is 'circulaire economie' een prominent doel. (Paul de Reus, 15 februari)

Lees meer...
 

AkzoNobel: diepe olieverontreiniging opruimen niet altijd slim

Het is de vraag of diepe olielekkages door AkzoNobel opgeruimd worden. Het bedrijf zelf twijfelt aan de noodzaak daarvan. Het Staatstoezicht op de Mijnen doet er onderzoek naar. (Tubantia, 13 februari)

Lees meer: tubantia.nl

 

Bodem Noord-Nederland blijkt behoorlijk verdicht

Een driejarig onderzoek naar de mate van bodemverdichting in de drie Noordelijke provincies wijst uit dat veel landbouwpercelen inmiddels zijn aangetast. (Nieuwe Oogst, 14 februari)

Lees meer: nieuweoogst.nu

 

Centraal College van Deskundigen Bodembeheer

Zo'n vier keer per jaar komt het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer bijeen. Dit CCvD vergadert dan samen met het Accreditatiecollege (AC) Bodembeheer. Aan de orde komen de normatieve documenten op het gebied van bodem en water, zoals het aanpakken van bodemverontreiniging, grondstromen, bodemenergie, mechanische boringen en tijdelijke bemalingen. Het doel is het borgen dat alle direct belanghebbenden inspraak hebben bij het ontwikkelen en actueel houden van de documenten en het bevorderen van het correcte gebruik. (SIKB, 14 februari 2018)

Lees meer: sikb.nl

 

Gemeente gaat in Zwolle-Noord boren naar geothermie

De gemeente gaat in Zwolle-Noord boren naar aardwarmte De plek ligt op 2300 meter diepte ter hoogte van het Zwarte Water, tussen Dijklanden (in de Aa-Landen) en de Stadskolk (in Stadshagen). (ZwolleNu, 13 februari)

Lees meer: zwollenu.nl

 

Betere afvoer regenwater bespaart miljoenen in Drenthe

Waterschap WDODelta kan afzien van de geplande uitbreiding van de rioolwaterzuivering in Echten. Een beter afvoersysteem van regenwater in Hoogeveen zal de zuivering voldoende ontlasten. Dat blijkt uit een onderzoek van het waterschap en de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. WDODelta bespaart zo naar eigen zeggen een slordige 4 miljoen euro. (H2O Waternetwerk, 13 februari)

Lees meer: h2owaternetwerk.nl

 

Regio Loppersum getroffen door vijfde aardbeving in korte tijd

In Garsthuizen (gemeente Loppersum) is maandag een aardbeving met een magnitude van 0.9 gemeten. Dit is de vijfde aardbeving in de regio sinds de gaswinning in de regio begin deze maand is stilgelegd. (Nu.nl, 12 februari)

Lees meer: nu.nl

 

Simpele hoosbui-stresstest gebaseerd op slecht model

Gemeenten moeten nagaan hoe bestand ze zijn tegen klimaatverandering, waaronder steeds vaker optredende hoosbuien. Voor die stresstest maakt het nogal wat uit welke aanpak wordt gekozen, de light of de full versie, aldus tijdschrift De Ingenieur. De light versie levert geen informatie waarmee de gemeente iets kan doen. (De Ingenieur, 12 februari)

Lees meer: deingenieur.nl

 


Pagina 1 van 46

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA