Opkomende stoffen: Minister Schultz wil betere uitvoering waterkwaliteitsbeleid

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil geen nieuwe wet- en regelgeving voor opkomende stoffen. Dit zijn stoffen waarvoor geen wettelijke normen bestaan en waarvan nog niet duidelijk is of ze een bedreiging voor veilig drinkwater vormen. Wel wil de minister voor een structurele aanpak van deze stoffen de uitvoering van het bestaande waterkwaliteitsbeleid verbeteren. (Waterforum, 18 juli)

Lees meer: waterforum.nl

 

Nieuwe KNA leidraad voor anorganisch vondstmateriaal

Om het verzamelen en registreren van anorganische archeologische vondsten te uniformeren, is de Leidraad Anorganisch Vondstmateriaal opgesteld. De leidraad voorziet in de behoefte aan inhoudelijke verdieping, kennisvermeerdering en een betere ontsluiting van gegevens. Diverse specialisten op het gebied van anorganisch vondstmateriaal hebben hun expertise en ervaring voor deze leidraad ter beschikking gesteld. (SIKB, 11 juli)

Lees meer: sikb.nl

 

Drie misverstanden over de Omgevingswet

Het zingt in de wandelgangen, het zoemt op conferenties: de Omgevingswet maakt alles anders. Van centraal naar decentraal, de regio aan zet en warme overdracht. Er gaat ongetwijfeld veel veranderen, maar wat precies is in veel gevallen nog niet duidelijk. En dat leidt ook tot misverstanden. Zelfstandig jurist Lian van Poortvliet zet er graag een aantal recht. (Bodem+, 13 juli)

Lees meer: bodemplus.nl

 

Onderzoek naar vervuiling in 300 scholen

Vlaanderen gaat zelf onderzoeken of 300 scholen op vervuilde grond staan en een eventuele sanering ook betalen. De scholen moesten dat eigenlijk al lang zelf hebben uitgezocht, maar dat kwam er maar niet van. Uit schrik voor de hoge factuur of er was gewoon te veel ander werk, klinkt het. "Nochtans heeft iedereen belang bij duidelijkheid", zegt Jan Verheyen van OVAM. (Nieuwsblad, 19 juli)

Lees meer: nieuwsblad.be

 

Onderzoek naar lood in speelplaatsen

Onlangs maakte de gemeente bekend dat er op verschillende plekken in Tiel mogelijk nog lood in de bodem zit. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood, daarom onderzoekt de gemeente dit najaar speelplaatsen in het centrum en Tiel-Oost. (Stad Buren.nl, 18 juli)

Lees meer: stadburen.nl

 

Kamer wil onderzoek naar chemische stof GenX in drinkwater

In heel Nederland moet precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit, vindt een ruime Kamermeerderheid. Veel politici zijn geschrokken. Deze krant toonde aan dat de omstreden stof op zeker zes plekken in Zuid-Holland in kraanwater voorkomt. (AD, 17 juli)

Lees meer: ad.nl

 

Derogatie levert schoon grondwater op

Op Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van de derogatie werd het water dat uitspoelt uit de grasmat de afgelopen jaren steeds schoner. Nergens is de nitraatconcentratie hoger dan 45 milligram per liter. Op veel plaatsen is deze aanmerkelijk lager. (Nieuwe Oogst, 14 juli)

Lees meer: nieuweoogst.nl

 

'Verhoogd risico op aardbevingen in Noord-Limburg'

De kans op een aardbeving is onder meer in Noord-Limburg toegenomen door de winning van aardwarmte. Dat blijkt uit een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). (1limburg, 14 juli)

Lees meer: 1limburg.nl

 

Veel asbest op de grond op camping Fort Oranje, 'maar het is niet gevaarlijk'

Op het terrein van camping Fort Oranje in Rijsbergen is tijdens het slopen van tientallen caravans asbest vrijgekomen. Op sommige plekken ligt het asbest al weken op de grond. Het asbest is echter niet gevaarlijk. (Omroep Brabant, 16 juli)

Lees meer: omroepbrabant.nl

 

Risico's bij winning aardwarmte onderschat, waarschuwt Staatstoezicht

De veiligheidsrisico's bij de winning van aardwarmte worden onderschat, zegt het Staatstoezicht op de Mijnen. Ook worden wet- en regelgeving niet goed genoeg nageleefd. (NOS, 13 juli)

Lees meer: nos.nl

Lees hier het rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen: sodm.nl

 

Saneringsplan in beweging, Joop Tournier is blij

Begin juli spraken we de heer Joop Tournier over zijn saneringsproject voor Park16Hoven aan de Overschiese Kleiweg 600. Het unieke project was al een tijdje ingediend bij de Gemeente Rotterdam. Afgelopen dinsdag 11 juli spraken we Joop Tournier weer want er was nieuws. Een blije Joop vertelde dat mede namens de Overschiese Krant zijn project in de belangstelling kwam te staan en ten goede. (Overschiese Krant, 14 juli)

Lees meer: overschiesekrant.nl

 

Gezamenlijk initiatief van start: onderzoek relatie puin en verdenking op asbest

Tijdens een bijeenkomst op 21 juni 2017 hebben een groot aantal organisaties toegezegd om een bijdrage te leveren aan een gezamenlijk onderzoek naar de relatie tussen het voorkomen van puin in de bodem en de daadwerkelijk aanwezigheid van asbest. Door middel van het opbouwen en analyseren van een database, verwachten we meer inzicht te krijgen in deze relatie op nationaal niveau. De resultaten van het onderzoek kunnen op termijn wellicht aanleiding zijn om de eisen aan vooronderzoek (uit de NEN normen) bij bodemonderzoek en partijkeuringen te herzien. (Bodem+, 11 juli)

Lees meer: bodemplus.nl

 

Zaanstad pakt loodverontreiniging in bodem proactief aan

Door de industriele geschiedenis is de bodem in Zaanstad op verschillende plekken vervuild met onder meer lood. Als een van de eerste gemeenten - vooruitlopend op landelijk vastgestelde aanpak - is Zaanstad proactief met een eigen aanpak aan de slag gegaan. Specifiek op de problematiek toegesneden subsidieregelingen zijn daar onderdeel van, net als een uitgewerkt toetsings- en normeringskader uitgewerkt. Last but not least speelt communicatie met de inwoners van de gemeente een cruciale rol. (Bodem+, 13 juli)

Lees meer: bodemplus.nl

 

Verkoop Corneliuskerk in Den Hout in de wacht om bodemvervuiling

De bodemvervuiling die eerder dit jaar werd ontdekt bij de Corneliuskerk in Den Hout, zorgt zeker tot en met september voor vertraging van de verkoop van het gebedshuis. (BN De Stem, 18 juli)

Lees meer: bndestem.nl

 

Samenwerken aan 'een sterke stad op slappe bodem'

Studenten van de opleiding Smart Technology aan het Centrum voor Innovatief Vakmanschap ontwikkelen samen met onder meer de gemeente Gouda, Centric en onderzoeksinstellingen een methode om meer te weten over bodemdaling en grondwaterpeil. (Binnenlands Bestuur, 17 juli)

Lees meer: binnenlandsbestuur.nl

 

Onderzoekscommissie Ter Apel kan aan de slag

Met de aanstelling van Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit van Wageningen, is de onafhankelijke onderzoekscommissie Ter Apel compleet. (Dagblad van het Noorden, 14 juli)

Lees meer: dvhn.nl

 

Slimme meter nieuw wapen in strijd tegen grondwateroverlast in Twente

Altijd direct zien hoe hoog het grondwater onder jouw woning staat? Het kan straks in Enschede en snel daarna in andere Twentse steden. De slimme meter moet in de toekomst voorkomen dat mensen natte voeten krijgen. (Tubantia, 17 juli)

Lees meer: tubantia.nl

 

Zuivering afvalwater glastuinbouw vanaf 1 januari 2018 verplicht

Met ingang van 1 januari 2018 zijn glastuinbouwbedrijven bij wet verplicht hun gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater te zuiveren. Hiertoe hebben staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) eerder besloten na overleg met brancheorganisatie LTO Glaskracht en andere betrokken partijen. (Rijksoverheid, 14 juli)

Lees meer: rijksoverheid.nl

 

Column Anton: Het zijn de kleine beestjes, die het doen, die het doen ….

Twee weken terug was ik weer eens wat aan het schuimen bij boekhandel Donner in de stad en vond een boek met de titel "Het bodemvoedselweb". Dat moet ik natuurlijk eens lezen. Het is een vertaling van het boek "Teaming with microbes" van de Amerikanen Jeff Lowenfels en Wayne Lewis, bedoeld om volkstuinders te leren hoe biologisch te tuinieren zonder het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen. (Anton Roeloffzen, 14 juli)

Lees meer...
 

Kampen gaat strijd aan met arbeidsinspectie om Buitenhaven

Gemeente Kampen maakt bezwaar tegen de conclusie van de Arbeidsinspectie en de bijbehorende eis dat er te weinig is gedaan om heiwerkers bij de parkeergarage Buitenhaven te beschermen tegen schadelijke stoffen. (De Stentor, 13 juli)

Lees meer: destentor.nl

 


Pagina 1 van 21

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA