Gronings grondwater gestegen door aardbevingen

GRONINGEN - De stijging van het grondwater in Groningen leidt tot steeds meer problemen in de provincie. Boeren hebben last van lekkende mestputten, overlopende drinkwaterputten en kelders waarin het water naar boven komt (NOS.nl, 30 september).

Lees meer: NOS.nl

 

Duikers het water in voor sanering Nedereindse Plas

UTRECHT - De Nedereindse Plas bij Utrecht wordt donderdag door duikers geïnspecteerd. Ze onderzoeken in opdracht van de gemeente hoe het zit met het folie dat eerder in de plas werd aangebracht (Nieuwegeintv.nl, 29 september).

 

Bodem neemt koolstof pas na lange tijd op

Dat de bodem een enorm opslagreservoir is voor koolstof, was al langer geweten. Tot nu toe werd er van uit gegaan dat dit de opwarming van de aarde zou helpen vertragen (Vilt.be, 29 september).

Lees meer: Vilt.be

 

Column Jan: Natuur in de stad (of niet?)

Rotterdam vind ik een mooie stad. De skyline is indrukwekkend. Toch overviel me een "er klopt iets niet"-gevoel toen ik op het Willemsplein stond, de plek naast de Erasmusbrug waar de witte Speedo-boten met selfieschietende toeristen richting haven vertrekken. Na een tijdje drong het tot me door: ik stond op een plek waarvandaan je geen groen kon zien: geen boom, geen struik, niets (Jan Klein Kranenburg, 29 september).

Lees meer...
 

Ondiepe geothermie verwarmt en koelt Turnova

TURNHOUT (BELGIË) - Een ingenieus systeem van koude-warmte-opslag zorgt voor de verwarming én de koeling van de winkels, woningen en het hotel op de Turnova-site in Turnhout (GVA.be, 29 september).

Lees meer: GVA

 

Vier dagen na brand maakt Den Bosch nog een straat asbestvrij

DEN BOSCH - Vier dagen na de brand aan de Westwal in Den Bosch wordt de Enckevoirtstraat alsnog asbestvrij gemaakt. Dat meldt de gemeente in een persbericht woensdagavond (Omroep Brabant, 29 september).

Lees meer: Omroep Brabant

 

Dertig vaten met drugsafval gedumpt in buitengebied Velddriel

VELDDRIEL - In het buitengebied van Velddriel zijn donderdagochtend zo'n dertig vaten met drugsafval gevonden. De vaten werden gedumpt bij de inrit van een weiland langs de Spiegelenburgseweg (Brabants Dagblad, 29 september).

Lees meer: Brabants Dagblad

 

Chemische vloeistof lekt bij illegale opslag Helmond

HELMOND - Bij een illegale opslag in Helmond lekt een chemische vloeistof weg. Volgens de provincie liggen in een loods lekkende vaten met ongeveer 350.000 liter aan vloeistoffen (NOS.nl, 28 september).

Lees meer: NOS.nl

 

Afstudeerder duikt in Twentekanaal

De zijtak van het Twentekanaal is, ondanks herstelwerkzaamheden, flink lek. Rijkswaterstaat heeft daarom de groep water engineering & management van UT-onderzoeker Bas Borsje (CTW) gevraagd om mee te denken (UTnieuws.nl, 27 september).

Lees meer: UTnieuws.nl

 

Sloop IJsselcentrale is complexe klus

HARCULO - De IJsselcentrale in Harculo (een buurtschap van Zwolle) moet tegen de vlakte. De in 1955 geopende centrale kan volgens eigenaar Engie Energie Nederland niet meer bijdragen aan de Nederlandse elek­triciteitsproductie en heeft Koole Contractors de opdracht gegeven om de energiecentrale volledig te ontmantelen en de grond rond de centrale te saneren (Technisch Weekblad.nl, 28 september).

Lees meer: Technisch Weekblad.nl

 

Baggeren sloten en vijvers uitgesteld

HARDENBERG - In verband met het aanhoudende mooie weer en de daarbij hoge watertemperaturen zijn de baggerwerkzaamheden in de wijk De Baalder in Hardenberg uitgesteld (Gemeente Hardenberg, 26 september).

Lees meer: Gemeente Hardenberg

 

Geld voor schoonmaak bij Thermphos raakt op

VLISSINGEN - Opnieuw loopt de schoonmaak van het terrein van de voormalige fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost vertraging op. Het geld voor de operatie raakt op (Reformatorisch Dagblad, 29 september).

Lees meer: Reformatorisch Dagblad

 

Meepraten over BIDON op 12 oktober

UTRECHT - Op 12 oktober is er een actieve netwerkmiddag in Utrecht over het programma BIDON. BIDON ontwikkelt een gemeenschappelijke voorziening waarmee bodemonderzoeksgegevens kunnen worden gedeeld en hergebruikt. Bodemonderzoeken worden nu vaak door verschillende partijen gedaan op dezelfde plaats. Het delen van de gegevens levert tijd en geld op en maakt werken in de grond veiliger (BIDON.nl, 29 september).

Lees meer: BIDON.nl

 

Nul-op-de-meter huurwoningen Boekel zijn klaar

BOEKEL - Aan Boekweit in de Boekelse uitbreidingswijk De Donk worden maandag negentien zogeheten nul-op-de-meter woningen opgeleverd (Brabants Dagblad, 28 september).

Lees meer: Brabants Dagblad

 

Waalre nog op zoek naar toestemming van 26 Aalstenaren om wateroverlast aan te pakken

WAALRE - Waalre heeft ruim 2,5 ton klaarliggen om iets te doen aan wateroverlast in Aalst. Om aan de slag te kunnen heeft de gemeente de toestemming nodig van 192 huiseigenaren (Eindhovens Dagblad, 29 september).

Lees meer: Eindhovens Dagblad

 

Grond vindplaats V1 uit Tweede Wereldoorlog in Heeten niet vervuild

HEETEN - Er is geen verontreiniging gevonden op de plek in Heeten, waar vrijdag de restanten van een V1 zijn ontdekt. Dat blijkt uit analyse van grondmonsters die zijn genomen (RTVOost, 27 september).

Lees meer: RTVOost

 

Bodem verontreinigd onder wasserij Lodderdijk Gemert

GEMERT - Uit onderzoek van de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (Odzob) is gebleken dat de bodem onder de wasserij aan de Lodderdijk in Gemert verontreinigd is. Via het grondwater heeft deze verontreiniging zich verspreid tot enkele percelen eromheen (Weekblad voor Gemert-Bakel, 28 september).

Lees meer: Weekblad voor Gemert-Bakel

 

Dit is het hele overzicht van plekken in de stad waar wel of geen asbest ligt, of die nog worden onderzocht

DEN BOSCH - In de nacht van zaterdag op zondag heeft aan de Westwal (29-31) een grote brand gewoed. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen (Dichtbij.nl, 27 september).

Lees meer: Dichtbij.nl

 

Afvoer 1600 vaten kernafval onhaalbaar

PETTEN - Het nucleaire bedrijf NRG in Petten stelt dat het afvoeren van 1600 vaten kernafval van Petten naar Zeeland onhaalbaar is (Metronieuws.nl, 27 september).

Lees meer: Metronieuws.nl

 

Meer dan de helft van alle drugsdumpingen vond plaats in Brabant

BREDA - Brabant was van 2010 tot en met 2014 het zwaartepunt van drugsdumpingen in Nederland: de provincie was in die periode goed voor 56 procent van de aangetroffen dumpingen. Dat stelt het Programma Politie & Wetenschap in een woensdag gepubliceerd rapport (Omroep Brabant, 28 september).

Lees meer: Omroep Brabant

 


Pagina 1 van 7

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA