Verbazing bij Project Ruimte voor de Rivier over vondst van oude Ford

KAMPEN - Bij werkzaamheden voor het Reevediep aan het Onderdijks in Kampen is een oude Ford opgegraven. De Ford lag op z'n kop diep onder de grond in een weiland (RTVOost, 28 oktober).

Lees meer: RTVOost

 

Bodem onder de Waddenzee fors gedaald

WADDENZEE - Een deel van de Waddenzee is met ongeveer 5 centimeter gedaald. Het gaat om een groot deel van het Pinkegat, een gebied tussen Ameland en de Friese kust (Reformatorisch Dagblad, 25 oktober).

Lees meer: Reformatorsch Dagblad

 

Injecteren mogelijk ook in Mander en Vasse

TUBBERGEN - Voorzitter Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente sluit niet uit dat de NAM op termijn ook afvalwater van de olieproductie in Schoonebeek in de bodem van de gemeente Tubbergen gaat injecteren, als er geen zuiveringsinstallatie komt voor het afvalwater (Tubantia.nl, 27 oktober).

Lees meer: Tubantia.nl

 

Grondwater voormalige stortplaatsen onderzocht op PFOA

DRECHTSTEDEN - De gemeente Dordrecht heeft het grondwater onder de voormalige stortplaatsen Crayestein-Oost, Merwedepolder, Polder Stededijk en Transberg onderzocht op perfluoroctaanzuur (PFOA) (Dordrecht.net, 27 oktober).

LEes meer: Dordrecht.net

 

Nationale Klimaattop – ‘Oppervlaktewater wordt de derde grote duurzame energiebron’

Het Nederlandse watersysteem kan meer dan de helft van de koeling in Nederland leveren én 12% van de warmte (FluxEnergie, 28 oktober).

Lees meer: FluxEnergie

 

Tervisielegging nieuwe CROW-richtlijn Werken in of met verontreinigde bodem

CROW-publicatie 132 'Werken in of met verontreinigde grond' en CROW-publicatie 307 'Kabels en leidingen in verontreinigde bodem' zijn herzien en samengevoegd tot één nieuwe richtlijn (Rijkswaterstaat, 26 oktober).

Lees meer: Rijkswaterstaat

 

Grondwatermonitor weer van start

DEN HELDER – Voor de zevende keer start D66 de tweejaarlijkse Grondwatermonitor weer op voor meldingen van grondwaterstanden in Den Helder, Huisduinen en Julianadorp (Den Helder Actueel.nl, 27 oktober).

Lees meer: Den Helder Actueel.nl

 

Kampen wil oordeel rijksdienst over sluis

KAMPEN - Burgemeester Koelewijn van de gemeente Kampen wil een oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) over een recent gesloopte sluis uit de 19e eeuw (Reformatorisch Dagblad, 27 oktober).

Lees meer: Reformatorisch Dagblad

 

Vrijwilligers brengen bodemvondsten Oudeschans in beeld

OUDESCHANS – Stichting Archeologie en Monument gaat een boek publiceren over de archeologische vondsten in het vestingstadje Oudeschans. Het boek heet 'Schans aan de Dollard' en wordt naar verwachting over twee jaar uitgebracht (Streekblad.be, 25 oktober).

LEes meer: Streekblad.be

 

Onderzoekers ontdekken ‘ijzeretende’ microbe in Twentekanaal

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute voor mariene microbiologie ontdekken microbe, die zowel methaan als ijzer 'opeet', in oude monsters uit het Twentekanaal (Engineeringnet.nl, 26 okotber).

Lees meer: Engineeringnet.nl

 

Bodem ijzerboomgaard blijkt vol explosieven, munitie en gifgas te zitten

DIKSMUIDE (BELGIË) - De werken aan het nieuwe provinciedomein IJzerboomgaard langs de IJzer in Diksmuide, ooit de frontlinie, liggen stil wegens 'te gevaarlijk' (HLN.be 27 oktober).

Lees meer: HLN.be

 

Saneerder Thermphos speelde mooi weer

OOST-SOUBURG - De saneerder van het oude Thermphos-terrein heeft bijna twee jaar lang mooi weer gespeeld. Op verschillende persmomenten kwam het bedrijf naar buiten met positieve berichten over de voortgang van de sanering, terwijl afgelopen vrijdag bleek dat het geld op is en dat er nog geen kwart van de sanering is gedaan (Omroep Zeeland, 27 oktober).

Lees meer: Omroep Zeeland

 

Bommen vertragen bouw nieuwe woningen

OOST-SOUBURG - Bommen uit de Tweede Wereldoorlog, zorgen in Zeeland nog steeds voor vertraging bij nieuwbouwprojecten (Omroep Zeeland, 28 oktober).

Lees meer: Omroep Zeeland

 

Griftpark al veel schoner dan gedacht

UTRECHT - De vervuiling van het grondwater bij het Utrechtse Griftpark verdwijnt veel sneller dan gedacht. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad (RTVUtrecht, 27 oktober).

Lees meer: RTVUtrecht

 

Uitbreiding proef zonnepanelen op Slufter

De proef met 120 drijvende zonnepanelen op de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, wordt uitgebreid (Rijkswaterstaat, 27 okotber).

Lees meer: Rijkswaterstaat

 

Onderzoek naar kwik in Klapgat

HAACHT (BELGIË) - Omdat bij werken aan de nieuwe verkaveling Klapgat in Haacht verhoogde kwikwaarden in de bodem werden vastgesteld, wordt de omgeving onderzocht (Nieuwsblad.be, 27 oktober).

Lees meer: Nieuwsblad.be

 

Waterkwaliteit van de 'vuilste beek van Vlaanderen' wordt aangepakt

Natuurpunt maakte recent bekend dat de Neerbeek, die van Wevelgem naar de Kortrijkse deelgemeente Bissegem loopt, de vuilste beek van Vlaanderen is. Maar die wordt nu aangepakt (Knack.be, 26 oktober).

Lees meer: Knack.be

 

Vervuilde grond in Goirle is geen gevaar voor de gezondheid

GOIRLE - Uit onderzoek naar de vervuilde grond in de Van Haestrechtstraat in Goirle is volgens wethouder Harry van de Ven (LRG) gebleken dat er geen risico voor de gezondheid van de bewoners is (Brabants Dagblad, 26 oktober).

Lees meer: Brabants Dagblad

 

Oppervlaktewater is een prachtige energiebron

Met de combinatie van de temperatuur van het oppervlaktewater, poldergemalen en warmte- en koudeopslag in de bodem is in een substantieel deel van de warmte- en koudevraag van woningen en gebouwen te voorzien, zo blijkt uit berekeningen van de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat (De Ingenieur, 26 oktober).

Lees meer: De Ingenieur

 

Nijmegen blijft toch de oudste stad van Nederland

NIJMEGEN - Nijmegen kan zich gerust de oudste stad van Nederland blijven noemen. Dat zegt Jan Thijssen, de voormalig stadsarcheoloog die bijna 30 jaar in de Nijmeegse bodem speurde naar het verleden (De Gelderlander, 27 oktober).

Lees meer: De Gelderlander

 


Pagina 1 van 6

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA