Column Anton: Tuinieren en de circulaire economie

Ik ben de gelukkige eigenaar/gebruiker van een tuin bij het huis en een volkstuin; daar kweek ik bomen uit zaad en stek. Het biedt de unieke mogelijkheid ook mijn groente-, fruit- en tuinafval apart te houden en te benutten als meststof en bodemverbeteraar. Veel tuinafval, takjes, resten van afgestorven planten en onkruid breng ik direct weer op de bodem nadat het is klein geknipt, en het bodemleven zorgt voor de rest. Een deel van dit afval gaat in een van de twee compostvaten op de volkstuin, samen met mijn fruit- en groentenafval en wordt hierin binnen circa 3 maanden omgezet in vruchtbare compost. Het houdt de bodemvruchtbaarheid en het humusgehalte de bodem op peil en er wordt ook CO2 vastgelegd. (Anton Roeloffzen, 18 januari)

Lees meer...
 

Grondradar Defensie niet geschikt om kwetsbare plekken dijk in kaart te brengen

De grondradar van Defensie is niet geschikt om kwelwater dat onder een dijk doorstroomt eerder te kunnen waarnemen. De grondradar ziet wel kleine verstoringen in de ondergrond, maar het is niet echt duidelijk wat die verstoring veroorzaakt. Dat blijkt uit een recente proef van Defensie en Waterschap Drentse Overijsselse Delta. (Waterforum, 15 januari)

Lees meer: waterforum.net

 

Zorgen over 'lekkende' vuilnisbelt

De oude stortplaats De Bult in Wekerom lekt giftige stoffen en dat steeds vaker, stellen omwonenden. Zij weten zeker dat het niet goed gaat bij de voormalige vuilstort. En ze vinden daarom dat de gemeente moet ingrijpen. (Omroep Gelderland, 16 januari)

Lees meer: omroepgelderland.nl

 

Integrale aanpak leefomgeving nodig voor gezondheidswinst steden

Om de gezondheid in steden effectief te verbeteren is een integrale aanpak in de leefomgeving nodig. Dit maken de resultaten van het project GO! Utrecht van het RIVM over een gezonde leefomgeving in deze stad duidelijk. (RIVM, 17 januari)

Lees meer: rivm.nl

 

Onderzoek 'scherpe explosieven' in Veenendaal-Oost

De gemeente Veenendaal heeft bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een zogeheten suppletieaanvraag gedaan voor een onderzoek naar niet gesprongen explosieven. (Veenendaalse Krant.nl, 17 januari)

Lees meer: veenendaalsekrant.nl

 

Brabant Water verzekert: geen GenX in drinkwater

Nergens in Brabant zit het gif GenX in het drinkwater. Dat concludeert drinkwaterbedrijf Brabant Water na uitvoerig onderzoek. (BD, 17 januari)

Lees meer: bd.nl

 

Subsidie voor schoon water op boerenerf in Noordwest-Drenthe

Boeren in het noordwesten van de provincie Drenthe kunnen binnenkort aan de slag met het verbeteren van de waterkwaliteit op en rond hun erf. (Dagblad van het Noorden, 16 januari)

Lees meer: dvhn.nl

 

Stikstof injecteren kan Groningse bodem stabiliseren

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijkheid om bevingen in Groningen tegen te gaan door de bodem te injecteren met stikstof. Stikstofinjectie kan binnen 4 tot 5 jaar opgestart worden. Vanaf 2023 kunnen de bevingen dan afnemen en weer vijf jaar later zou het mogelijk moeten zijn om een stabiele situatie in de ondergrond te creeren. Dat stelt een Overleggroep Groningen 2.0. (Groninger Internet Courant, 15 januari)

Lees meer: gic.nl

 

Raad wil bodemsanering betalen met geld uit reserves

De Nunspeetse gemeenteraad heeft geen enkel bezwaar tegen het onttrekken van 125.000 euro uit de reserve bodemsanering, zoals gevraagd door het college van burgemeester en wethouders. (Veluweland.nl, 16 januari)

Lees meer: veluweland.nl

 

Bodem Nijverheidslaan ernstig vervuild

De werkzaamheden aan de Nijverheidslaan hebben ernstige bodemverontreiniging aan het licht gebracht. Dat meldt de gemeente. Er moeten extra kosten gemaakt worden om de grond te saneren. (Weesper Nieuws, 14 januari)

Lees meer: weespernieuws.nl

 

Herinrichting bedrijventerrein Akkermansweide afgerond

De revitalisering van de bedrijventerreinen Akkermansweide in Gaanderen en Terborg is afgerond. Reden voor de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek om hier op woensdag 19 januari even op bescheiden wijze bij stil te staan. De wethouders Peter Drenth (Doetinchem) en Jos Sluiter (Oude IJsselstreek) verrichtten de symbolische openingshandeling door twee lantaarns in gebruik te stellen. (Gelderse Post, 12 januari)

Lees meer: geldersepost.nl

 

Waterbeheerders willen van Chemours massabalans GenX-stoffen

Bij de bekendmaking van de tweede bron van FRD903 in het Brabantse oppervlaktewater, riep dijkgraaf Lambert Verheijen van Waterschap Aa en Maas chemiebedrijf Chemours op te komen met een massabalans, zodat beter inzichtelijk wordt welke bedrijven met GenX-stoffen werken. (Waterforum, 18 januari)

Lees meer: waterforum.net

 

Van Veldhoven ontvangt plannen voor duurzaam Nederland

De plannen voor een duurzame, circulaire economie in Nederland in 2050 zijn vandaag verschenen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) nam ze maandag in ontvangst. De vijf plannen gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. (Rijksoverheid, 15 januari)

Lees meer: rijksoverheid.nl

 

Ziekmakende parkeergarage in Kampen mogelijk 1,9 miljoen euro duurder

De bouw van de nieuwe parkeergarage Buitenhaven in Kampen gaat waarschijnlijk meer kosten dan gedacht. Het college van B en W denkt 1,9 miljoen euro extra nodig te hebben. Voor de Buitenhaven was al 3,2 miljoen euro gereserveerd, waardoor het totaal uitkomt op 5,1 miljoen. (De Stentor, 18 januari)

Lees meer: destentor.nl

 

Gaswinning in Groningen

Voor de geschiedenis van de gaswinning is 1948 een belangrijk jaar. Dat jaar vond de NAM namelijk voor het eerst aardgas in Nederland. Niet in Groningen, maar in Drenthe, bij Coevorden. Elf jaar later boorde de NAM een veel groter gasveld aan: het bekende gasveld bij Slochteren. De geschiedenis van de gaswinning in Groningen in vogelvlucht. (Historiek, 16 januari)

Lees meer: historiek.net

 

Hoe het Normaal Amsterdams Peil de wereld over ging

Woonwijken, nieuwe snelwegen en klimaatmodellen. Het Normaal Amsterdams Peil (NAP) wordt voor allerlei metingen in Nederland gebruikt en geldt inmiddels ook als Europese standaard. Over de geschiedenis van 35.000 heipalen, een verkeerd geplaatste brug en smeltend ijs. (RTL Z, 16 januari)

Lees meer: rtlz.nl

 

Zorgen in raad over vervuilde grond Park21

Meerdere fracties uit de gemeenteraad maken zich zorgen over het gebruik van vervuilde grond in het gebied Park21. Dat bleek vorige week tijdens een discussie over de voorlopige nota over bodembeheer in de gemeente. (HCnieuws.nl, 16 januari)

Lees meer: hcnieuws.nl

 

ProRail voert bodemonderzoek op Kamper lijntje 's nachts uit

ProRail gaat komende nacht beginnen met een bodemonderzoek op het Kamper lijntje. Nog uitgezocht moet worden of het spoortraject tussen Zwolle en Kampen een treinsnelheid van 140 km/u kan verdragen. (rtv Oost, 15 januari)

Lees meer: rtvoost.nl

 

Wat is de ondergrond waard?

We praten al heel lang over de noodzaak om de ondergrond te betrekken in de ruimtelijke inrichting van ons land, maar wat is de ondergrond nu waard? Wat draagt de bodem bij aan de maatschappelijke opgaven waar we voor staan en hoe maak je dat betaalbaar? Daar draait het om tijdens het Flexival op 25 januari 2018. Meld u aan en start het jaar met een frisse blik! (COB)

Lees meer: cob.nl

 

Eindafrekening bandenbrand Someren: 1,5 miljoen euro

De hele nasleep van de verwoestende bandenbrand in Someren-Heide heeft de gemeente anderhalf miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de eindbalans die ruim veertien maanden na de vuurzee bij recyclingbedrijf Van den Hoogen is opgemaakt. Het meeste geld was de gemeente Someren kwijt aan de aankoop van de grond aan de Groeneweg 14 in Someren-Heide: 790.000 euro. (Eindehovens Dagblad, 14 januari)

Lees meer: ed.nl

 


Pagina 1 van 42

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA