Column Anton: Nieuwe stoffen, nieuwe kansen, nieuwe problemen

In bodemland zijn we al jaren bezig de circulaire economie vorm te geven. Zoveel mogelijk wordt grond hergebruikt en als deze te vervuild is voor hergebruik, dan reinigen we deze zoveel mogelijk, zodat hergebruik van de gereinigde grond alsnog mogelijk is. Zo krijgt in Rotterdam jaarlijks meer dan 1 miljoen m3 grond uit allerlei bouw- en infrastructuurprojecten, van schoon tot sterk verontreinigd, alsnog een tweede leven. Nog maar enkele procenten van alle vrijkomende grond wordt gestort. We hebben ook regelgeving, die verantwoord hergebruik van grond mogelijk moet maken, het Besluit en de Regeling bodemkwaliteit. Deze regelgeving regelt tevens het hergebruik van wat we zo mooi "secundaire bouwstoffen" noemen. Ook belangrijk voor het circulair maken van de samenleving, maar tegelijkertijd dreigen zo ook nieuwe milieuproblemen te ontstaan. (Anton Roeloffzen, 15 maart)

Lees meer...
 

Afronding onderzoek naar relatie puin en asbest in bodem

In juni 2017 is de aftrap gegeven voor een grootschalig landelijk onderzoek naar de relatie tussen het voorkomen van puin in de bodem en de verdenking op asbest. Aanleiding voor dit onderzoek was een uitspraak van de Raad van State eind 2016 en de aandacht die ILT vervolgens vroeg voor onderzoek op asbest bij partijkeuringen en bodemonderzoek waarbij puin in de bodem wordt aangetroffen. Omdat door sommige partijen ter discussie werd gesteld dat de aanwezigheid van puin een goede voorspeller is voor de aanwezigheid van asbest, is dit landelijke onderzoek gestart. Het onderzoek bevindt zich nu in een afrondend stadium. (Bodem+, 12 maart)

Lees meer: bodemplus.nl

 

Toezichthouder SodM vraagt meer geld om taken uit te kunnen voeren

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft niet genoeg geld in kas om de taken in 2018 voldoende uit te kunnen voeren. De toezichthouder op onder meer de gaswinning in Groningen vraagt daarom vijf miljoen euro extra van het ministerie van Economische Zaken. (RTV Noord, 14 maart)

Lees meer: rtvnoord.nl

 

Bult van Pars in Klundert: graafwerk in najaar

De gewraakte Bult van Pars verdwijnt dit najaar uit het straatbeeld van Klundert. De gemeente Moerdijk heeft nog maanden nodig om de klus voor te bereiden. (BN DeStem, 14 maart)

Lees meer: bndestem.nl

 

Twintig bedrijven gebruiken GenX via 'Zwitserse route' van Chemours

Ongeveer twintig bedrijven in heel Nederland gebruiken GenX van Chemours Dordrecht en krijgen het door de fabriek aangeleverd via een zogeheten Zwitserse route. (AD, 14 maart)

Lees meer: ad.nl

 

Marker Wadden ideale proeftuin voor bouwen met slib

Op 7 maart organiseerde het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) zijn eerste congres. Samenwerkingspartners Rijkswaterstaat, EcoShape, Natuurmonumenten en Deltares deelden er de eerste inzichten en bekrachtigden hun samenwerking in een intentieverklaring. Voor uitvoerder Boskalis bleek de aanleg van Marker Wadden vooral een uitgelezen kans om ervaring op te doen met het bouwen met slib. (Waterforum, 9 maart)

Lees meer: waterforum.net

 

Spectaculaire archeologische vondsten: Utrecht duizenden jaren ouder dan gedacht

De geschiedenis van de stad Utrecht begint maar liefst 8.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben archeologen ontdekt na opgravingswerkzaamheden bij het Prinses Máxima Centrum op de Uithof. Bij dat onderzoek zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die zelfs teruggaan tot 11.000 jaar voor het begin van de jaartelling. (RTV Utrecht, 13 maart)

Lees meer: rtvutrecht.nl

 

Kabinet laat risico's Thermphos voor omwonenden in kaart brengen

De risico's die omwonenden lopen bij de sanering van Thermphos moeten op korte termijn in kaart worden gebracht. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief is een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport over hoe Zeeland de sanering van Thermphos aanpakt. (Omroep Zeeland, 12 maart)

Lees meer: omroepzeeland.nl

 

Onafhankelijk Papendrecht: 'Politiek, kom nú in actie voor veilig drinkwater'

Onafhankelijk Papendrecht roept alle politieke partijen in de Drechtsteden op om bij de eerstvolgende Drechtraad (vermoedelijk mei) gezamenlijk in actie te komen voor veilig drinkwater. (Papendrecht.net, 12 maart)

Lees meer: papendrecht.net

 

Gemeente wil onrust wegnemen over vervuilde grond

De gemeente gaat er alles aan om de onrust onder bewoners over het transport van vervuilde grond vanaf Schiphol-Oost naar een terrein in Rozenburg weg te nemen. Dat beloofde wethouder John Nederstigt donderdag tijdens het Vragenuurtje in de gemeenteraad. (HCnieuws.nl, 11 maart)

Lees meer: hcnieuws.nl

 

Vier oplossingen voor opheffen verontreiniging Westdijk Bunschoten-Spakenburg

Om de verontreiniging van de Westdijk Bunschoten-Spakenburg op te heffen heeft het waterschap Vallei en Veluwe, na noodzakelijk en intensief veld-onderzoek in de afgelopen maanden, 4 definitieve oplossingen ontworpen. De oplossingen voldoen aan wet-en regelgeving en zijn daarnaast ook technisch haalbaar. De komende twee tot drie maanden gaat het waterschap verder in gesprek met betrokken partners om een definitieve keuze te maken. Hierbij zal nader gekeken worden naar wensen en voorwaarden zoals financien, restrisico's en tijdsduur. (AgriHolland, 9 maart)

Lees meer: agriholland.nl

 

Enthousiasme en scepsis over idee schadefonds voor bodemvervuiling

Een milieuschadefonds waarin bedrijven geld storten om schade aan de bodem te kunnen vergoeden; meerdere fracties hebben er oren naar. Of de 'bodemvervuilers' ook zo enthousiast zijn, is de vraag. (RTV Oost, 14 maart)

Lees meer: rtvoost.nl

 

Toezeggingen over transport van PFOS-grond Rijsenhout

De provincie heeft de bewoners van Rijsenhout en Aalsmeerderbrug twee toezeggingen gedaan over het verplaatsen van vervuilde grond van Schiphol-Oost naar een nog erger vervuild terrein aan de Aalsmeerderweg. (Haarlems Dagblad, 14 maart)

Lees meer: haarlemsdagblad.nl

 

Met bacteriën, schimmels, planten en bomen medicijnresten verwijderen

Bioclear Earth ontwikkelt natuurlijke methoden om opkomende stoffen uit het grond- en oppervlaktewater te verwijderen. Marlea Wagelmans, senior consultant bij dit bedrijf, gaf hiervan een overzicht tijdens een seminar in het kader van de Nationale Watertechnologie Week 2018 op de Aqua Vakbeurs Nederland. (H2O Waternetwerk, 14 maart)

Lees meer: h20waternetwerk.nl

 

Kabinet investeert 300 miljoen euro in klimaat

Het kabinet investeert dit jaar 300 miljoen euro in een reeks maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland terugdringen. Het gaat hierbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO2-vermindering in de landbouw en industrie. Hiermee maakt het kabinet, vooruitlopend op het Klimaatakkoord, werk van CO2-reductie. (Rijksoverheid, 9 maart)

Lees meer: rijksoverheid.nl

 

Bodemverontreiniging: Winschoterdiep in Groningen tot medio mei afgesloten

Bij de werkzaamheden in de rijbaan van het Winschoterdiep bij het voormalige gebouw van Enexis op het Europapark in Groningen is verontreinigde grond aangetroffen. (Dagblad van het Noorden, 13 maart)

Lees meer: dvhn.nl

 

‘Onderzoek groente bij industrie moet gevolgen hebben’

Nu RIVM toch risico's heeft geconstateerd voor groenten uit moestuinen dichtbij chemische industrie, wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven maatregelen. (groenten & fruit, 12 maart)

Lees meer: gfactueel.nl

 

Asbest in bodem nieuwe wijk Westwaard in Kaatsheuvel

Bij graafwerkzaamheden voor de toekomstige woonwijk Westwaard in Kaatsheuvel is asbest gevonden. De gemeente Loon op Zand laat nu voor de zekerheid extra bodemonderzoek doen op het bouwterrein. (BD, 12 maart)

Lees meer: bd.nl

 

Veel fipronil op uienzaad, maar vlooienspray is grootste risico

Op uienzaad zit ook fipronil, in een veel grotere hoeveelheid dan in kippenmest. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Daarmee zijn de regels voor kippenboeren veel strikter dan voor akkerbouwers. Het fipronilschandaal zorgde vorig jaar voor grote problemen bij veel Gelderse pluimveehouders. (Omroep Gelderland, 12 maart)

Lees meer: omroepgelderland.nl

 

Voorbereidend bodemonderzoek voor Blankenburgverbinding

Ter voorbereiding op de aanleg van de Blankenburgverbinding wordt vanaf half maart tot eind juni bodemonderzoek uitgevoerd op het tracé van de nieuw aan te leggen weg. De Blankenburgverbinding verbindt straks de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. (Vlaardingen 24, 10 maart)

Lees meer: vlaardingen24.nl

 


Pagina 1 van 48

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA