Wist je dat... de beste kno-artsen in Gouda zitten? In onze doorsnee Goudse straat hebben bijna alle kinderen buisjes in hun oren. De meesten hebben geen amandelen meer voordat ze naar school gaan (Josja Veraart, 11 november).

Ik kan me dat van vroeger, opgegroeid op de droge zandgronden niet herinneren. Nadat mijn zoon voor de tweede keer onder het mes ging, begon het te dagen. Wonen op drassige veengronden. Regelrecht vanJosja_Veraart_foto invloed op keel-, neus- en oorproblemen. Maar ja, dat zetten we natuurlijk niet op Funda. De huizenbezitters zullen daar niet blij van worden. Zodra het onze gezondheid raakt hebben we wél een luisterend oor bij feestjes.

En daar ging het in eerste instantie om, bij de oprichting van het Initiatief Bewust Bodemgebruik. Dat we ook met enthousiasme kunnen praten over de bodem op feestjes. (En natuurlijk al die belangrijke andere redenen). Dat is al aardig gelukt. We zijn nu vijf jaar op weg, en het is tijd voor een volgende grote stap: het brede publiek. Niet alleen professionals de schoonheid, kracht en kwetsbaarheden van het bodem- en watersysteem laten zien. Ook in onze directe omgeving kunnen we met kleine ingrepen veel voor onze bodem betekenen. En kunnen we veel plezier beleven aan onze bodem. De mooie tuin met de plant op de goede plek: een oase in de stad in de zomer. Groene tuinen zijn rechtstreeks van invloed op het klimaat in de stad. Tien procent meer groen kan bijvoorbeeld in Rotterdam zorgen voor zo'n twee graden verschil in de zomer. En dus minder aircokosten. Zo'n begroeide tuin zorgt ook voor betere waterberging dan een betegelde tuin. Zowel de gemeente als het waterschap ervaren daar de voordelen van. Het scheelt in de belasting van het riool tijdens piekafvoer. En in de zuiveringskosten van het minder verdunde rioolwater. Helaas zijn betegelde tuinen erg gewild. Kijk maar eens naar het gemiddelde tuinprogramma. Tegeltuinen zijn makkelijk te onderhouden, dat wel. En hip. Terwijl je juist in Gouda, met zijn mooie vruchtbare bodem, met weinig moeite kan genieten van een overweldigende bloemenzee van lente tot in de herfst. Hoe? Kijk naar Vara's Vroege Vogels, die onder de slogan: 'stop het stenen tijdperk' de vele mogelijkheden van groene tuinen laat zien.

Met elkaar vormen alle tuinen in Nederland een groot oppervlak met potentie. Hoe zorgen we ervoor dat juist een duurzame tuin een hippe tuin is? Als we echt willen dat het bodem-watersysteem bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zouden we niet alleen moeten focussen op het ontwikkelen van meer kennis. Maar wel op een radicaal andere manier van communiceren. Hoe zorgen we dat de bodem scoort op de Sophie Hilbrandfactor: sexy en spraakmakend?

Josja Veraart, Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal Haskoning

website

linkedin

twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup