...Even tussen ons: wat vond je nu van die opmerking? Je kunt hem natuurlijk positief opvatten (Jan Klein Kranenburg, 22 maart).

Ik zou namelijk kunnen denken dat jij heel verantwoordelijk werk hebt, druk bent met je gezin, sport en vrijwilligerswerk, waardoor ik oprecht respect heb voor het feit dat jij tijd kunt vrijmaken om deze column te lezen.

Ik krijg een vergelijkbare opmerking vaak als ik vertel dat ik Twitter. Ik vind het persoonlijk tamelijk beschuldigend overkomen. De opmerking petst als een Heb-Jij-Niets-Te-Doen-Ofzo tegen mijn linkerwang.

En dan de mensen die niets zeggen, maar slechts besmuikt knikken. Die zijn nog erger. Dat zijn de mensen die toch al dachten dat je niets deed ("ambtenaar hé?") en nu ineens bevestiging lijken te krijgen. Het als Twitteraar uit de kast komen voelt voor mij inmiddels net als toen ik 18 was en op school moest vertellen dat ik op korfbal zat.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Ik kan het niet nalaten om eens lekker in de verdediging te schieten, om maar eens in korfbaltermen te blijven. Want wat heeft dat Twitter mij al veel opgeleverd! Ik geef toe, ik heb ook mijn sceptische fase gehad, maar dat was definitief voorbij op de dag van de crash van Turkish Airlines vlucht 1951 op Schiphol. Ik ontdekte dat er veel actuelere en relevantere informatie was te krijgen van ooggetuigen ter plekke, dan via de officiële perskanalen. Ik vond het fascinerend dat er door een snel sociaal proces "hastags" ontstaan waarmee je alle ontwikkelingen rond een gebeurtenis realtime in een soort van lichtkrant voorbij ziet komen.

Maar ook alle reguliere nieuwskanalen hebben Twitter-accounts. Neem bijvoorbeeld @bodemplus. Nieuws wordt in je timeline gepusht, waardoor je het veel sneller kunt screenen dan door allerlei websites af te moeten struinen. Het levert dus tijd op! Zo, dat vooroordeel is vast de wereld uit.

Vervolgens blijkt het interessant om publieke figuren zoals politici te volgen. Nooit meer een gekleurde of geïnterpreteerde mening via de krant, maar spontaan en rechtstreeks afkomstig van de persoon zelf. En dat ze daarbij gedwongen worden tot 140 tekens maakt de boodschap alleen maar duidelijker. Rechtstreeks contact met ze opnemen via Twitter is eenvoudig, mede omdat je op Twitter statuslozer bent dan in het echt. Politici voelen dit aan en communiceren ook als zodanig. Zo is mijn stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2010 deels bepaald door antwoorden die ik van politici kreeg op vragen die ik hen via Twitter stelde.

Ik ga nog even door: Via een BN'er kreeg ik het voor elkaar om meer dan 40.000 Nederlanders op te roepen om op mijn buurvrouw te stemmen in de verkiezing voor Libelle Ster 2011. Dit vanwege het goede werk dat ze doet. Ik kreeg door Twitter bijna € 200 abonnementsgeld terug van KPN-Digitenne wegens niet-geleverde diensten plus de dertig euro die ik al tevergeefs aan de telefonische helpdesk had besteed. En een voorval waar ik niet meteen trots op ben, maar dat wel de kracht van Twitter onderstreept: onlangs veroorzaakte ik indirect een artikel op GeenStijl.nl. En dat door slechts 140 tekens te typen.

Deze anekdote is ook leuk: Ik woon nog niet zo lang in mijn 1.100 inwoners tellende Achterhoekse dorp. Vorig jaar hoorde ik dat bezorgde mensen in het buitengebied 's nachts de brandweer hadden gebeld vanwege een verstikkende rook rond hun huis. Het bleef een raadsel wat dat was geweest. Ik, de "import-stedeling", wekte verbazing toen ik wist te vertellen dat jongelui 's nachts de restanten van het uitgebrande paasvuur weer hadden aangestoken. "Hoe weet je dat toch?". Sindsdien Twittert ook de Achterhoek.

Dan Brown schreef in The Lost Symbol (2009) al over Twitter als middel om The World's Mood te meten. Dit lijkt ook steeds meer te gaan gebeuren. Inlichtingendiensten screenen Twitter op trefwoorden om maatschappelijke ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Maar ook bij het in kaart brengen van een griepepidemie wordt al gebruik gemaakt van het tellen van ziekte-gerelateerde trefwoorden op Twitter. Big Brother? Wel nee, noem het remote sensing 2.0.

Oh ja, en hoe kom ik eigenlijk aan deze column-plek? Ik denk dat uiteindelijk ook iets met Twitter te maken had, of niet @AHvandeVelde?

Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL (Bodem+)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup