Iedereen heeft een personal assistant (Jan Klein Kranenburg, 18 oktober).

Op het web althans. Hij is door Bill Gates "de Afwezigheidsassistent" gedoopt. Je Afwezigheidsassistent verraadt ongemerkt veel van je persoonlijkheid. Zo heb ik hele groepen mensen ontdekt die leiden foto_Jan_Klein_Kranenburgaan geoëxhibitionisme (nee, dat heeft niets te maken met die ademende schoenen). Wat ik bedoel zijn die mensen die ongevraagd en nodeloos hun actuele locatie vermelden: "Ik ben tot 19 april op Consoil in Salzburg, daarna zal ik uw mail beantwoorden", "Vanwege een wandelvakantie in Patagonië...", dat soort werk. Hoe verder weg, hoe beter.

Privé kom je het ook tegen: het zijn die vrienden die op hun Facebook-pagina een wereldkaartje hebben staan met plekken waar ze zijn geweest. De digitale vlaggetjes lachen je als wildtrofeeën tegemoet.

"Johan, ik vind hier een vliegreis waarbij we 3x moeten overstappen, zullen we die maar niet doen?"

"Oh nou, toe maar wel hoor (...want dan kan ik weer 3 nieuwe vlaggetjes op mijn Facebook plaatsen)".

Verbazingwekkend dat je nooit in een Afwezigheidsassistent leest: "Ik ben mijn kwijlende dementerende moeder aan het vermantelzorgen en daarom 3 weken afwezig". Ook zie je geen wereldkaartjes op Facebook waar je af kunt vinken waar je ter wereld rondzwervend afval hebt opgeruimd. Terwijl dit juist activiteiten zijn die je écht in achting zouden moeten doen stijgen (want daar gaat het om, toch?)

Dat je foto's van jezelf deelt, hangend aan een parachute boven Texel, stoer staand boven op de K2 of canyonerend door een diep ravijn in de Rocky Mountains, dat snap ik alfa-mannetjes-technisch nog wel. Maar gewoon de locatie an sich? Best vreemd...

Misschien vind je me nu niet aardig meer, omdat je jezelf tot grote schaamte herkent in het profiel. Nou, ik zal je geruststellen: ik verwacht dat iedereen zich wel herkend in het profiel. Ik geef toe: ik heb zelf ook de FourSquare-app gedownload en gekoppeld aan mijn Twitteraccount en laat het niet na om 'in te checken' als ik op bijzondere buitenlandse locaties ben. En ik betrap mijzelf er ook op dat ik bij het opruimen van de boekenkast liever de 'literaire thrillers' in een doos naar zolder breng en de reisgidsen op een opvallende plek laat staan.

Blijkbaar doet elke nieuwe plek op aarde iets met je. Er zullen vast mensen zijn die hun bestemming op hoogmoedige wijze delen alsof het een dure auto is die ze gekocht hebben ("Kijk eens hoeveel geld ik heb om te reizen"). Maar meestal zal het te maken hebben met dat gevoel van opwinding dat je overvalt als je in een nieuwe omgeving bent met geweldige nieuwe indrukken. En die opwinding deel je nu eenmaal graag. Een kind roept in zo'n geval: "Kijk eens papa!" en een volwassene tekent een vlaggetje op Facebook of checkt in met FourSquare. Mooi toch?

Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL (Bodem+)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup