Doordat de komkommertijd dit jaar eens écht over komkommers (en over tomaten en paprika's) ging, is het volgende curieuze berichtje u wellicht niet opgevallen: Huishoudens in Zuid-Limburg en op de Utrechtse Heuvelrug gaan volgend jaar minder betalen voor hun aardgas omdat ze zo ver boven zeeniveau wonen. Wie hoog woont heeft te maken met een lagere luchtdruk, maar de gasmeters gaan gewoon uit van een luchtdruk op zeeniveau, is de redenatie. Doordat in Limburg de energiewaarde per kuub gas lager is, hebben inwoners dus meer gas nodig om hun zoervleisj te bereiden of hun huis te verwarmen (Jan Klein Kranenburg, 11 september).

Persoonlijk vond ik het een één-aprillerig berichtje, maar deze technocratische berekening bleek echter bloedserieus. "Water kookt sneller in de bergen": ik moest in eerste instantie denken aan natuurkunde in HAVO-4. Vlakt dit voordeel het genoemde nadeel niet uit? Kennelijk niet.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Maar goed, als we zo beginnen ken ik er nog een paar: Het kost meer energie om drinkwater voor u als hoogwoner bergopwaarts te transporteren. Moet u daarvoor niet eens wat meer gaan betalen? Bovendien weten we dankzij Pythagoras dat de weg tegen jullie heuvel op in werkelijkheid langer is dan de kaart weergeeft. We zullen de gouvernementele opcenten van de wegenbelasting daarom ook iets naar boven moeten bijstellen.

En, geachte Limburger, de eigen bijdrage voor uw ziektekosten kan ook wel omhoog, want als de ambulance u moet bereiken verbruikt 'ie bergopwaarts een stuk meer diesel dan een ambulance in de polder. Datzelfde geldt overigens voor uw postzegel en uw afvalbijdrage.

Alle gekheid op een stokje beste bergbewoners, vergeet niet dat jullie dat gas te danken hebben aan de Groningers. Je weet wel, dat volkje dat nu loopt te lijden onder de last van aardbevingen en bodemdaling. Die Groningers betalen vanaf volgend jaar dus een hogere prijs voor hun gas, dan jullie daar hoog in de bergen. Dat kan toch niet?

Wacht eens... bodemdaling? Oh ja, de Groningers zullen binnenkort wel te horen krijgen dat ze juist méér moeten gaan betalen voor hun eigen gas. Bij elke bodemdaling, komt de Groninger tenslotte wat lager te wonen en hebben ze minder gas nodig om hun vlees te bakken. Ik hoop alleen dat ze die mededeling pas volgend jaar te horen krijgen, op de eerste dag van de vierde maand.

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup