Er zijn heel wat "Jaar van" jaren. 2015 is het Jaar van het Licht, Jaar van de Gibbon, Vincent van Goghjaar en Jaar van de Bodem. Doel van dit soort Jaren is natuurlijk Bewustwording, Awareness in modern Nederlands, Observance in klassiek Engels (Paul de Reus, 15 oktober).

Omdat het aantal belangrijke onderwerpen groter is dan het aantal jaren in een mensenleven, en groter dan het aantal dagen in een jaar, is een Jaar van het Eén, bijna altijd tegelijk ook het Jaar van het Ander. Paul_de_ReusHet doet je afvragen wie gerechtigd is een jaar te claimen. In ieder geval de VN, maar in deze moderne tijd mag waarschijnlijk iedereen dat doen. Eerst genoeg aandacht op de social media, dan als snack in een TV-talkshow, en het jaar is van jou.

Als een onderwerp eenmaal zijn Jaar heeft gehad, komt het nooit meer terug. De concurrentie is te groot, de wereld is te divers. Toch komen 'bodem' en 'aarde' regelmatig terug. Steeds met een ander accent. De ene keer meer planeet- en klimaat-achtig, de andere keer meer voedselvoorziening-achtig.
Zo was 2008 al "International Year of Planet Earth" (en duurde dat jaar ook nog eens eigenlijk 3 jaar). 2010 was Jaar van biodiversiteit, 2011 Jaar van de Bossen. Zo was er ook een Jaar van de aardappel (2008) Jaar van de Rijst (2004) en Jaar van Quinoa (2013).

En als de "Jaar van" jaren op zijn, zijn er ook de "Dag van" dagen: Er is een pi-dag, een koffie-dag en een sake-dag een bier-dag. Daar is de lol van in te zien, maar ze hebben ook een serieuze kant. Google it.

Ook op de "Dag van" dagen is bodem/aarde/milieu goed vertegenwoordigd: Er is een world wetlands day, een day of the forests (ironisch genoeg tevens world wood day: voor het omgehakte timmerproduct). Er is een water day, een environment day, een Earth day, een wereld voedseldag, een habitatdag en natuurlijk sinds 2013 de World Soil Day.
Nogal een over kill als u het mij vraagt. Deflatie en versplintering liggen op de loer, of hebben al toegeslagen. Nu ja, ik ben van vóór de social media, en de VN houdt geen kantoor in mijn woondorp.
Dus ben ik kansloos om dat te veranderen en accepteer ik al die Jaren en Dagen als realiteit, en werp ik ze voor uw ogen, bij deze. Pik er één uit, vertel het door, doe er iets leuks mee.

Vandaag, 15 oktober, is wereld-handen-wassen-dag. Awareness voor de ziektekiemen-overdracht. Wel oppassen als je dat in een treintoilet doet, dan wordt het een reinigingsritueel en dat is strafbaar gebleken, of op z'n minst verdacht in de ogen van medereizigers. Da's dan weer de keerzijde van awareness.

Tenslotte is er nog een dag die geen vaste dag is:
"Earth Overshoot Day". Dit is de dag waarop de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen voor 2015 het budget van de aarde heeft overschreden. Na die dag gaan we in de min, verminderen we de reserves van de aarde. In 2015 viel overshoot day op 13 augustus. In zeven en een halve maand hebben we verbruikt wat de aarde voor 2015 'voor ons' aan grondstoffen heeft kunnen produceren.
Die rare vergelijking, dat we 1,6 aardbollen nodig hebben, is gebaseerd op de overshoot day.
Earth Overshoot Day valt elk jaar vroeger, en dat is behoorlijk zorgwekkend. Het zou al winst zijn als we die dag een aantal jaar op 13 augustus weten te houden.

Paul de Reus
Polder BV IJmuiden
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup