In het NOS Journaal van afgelopen zaterdag zag ik een uitgebreid item over acties tegen de Duitse bruinkoolwinning. Vattenfall, de Zweedse club die in 2009 onze NUON overnam, houdt zich in ons buurland nog zeker tot 2040 bezig met één van de smerigste vormen van energie. Van alle Duitse energie komt nog 24% uit bruinkool, zo leer ik. De NOS interviewde een potige vrouw, gekleed in mouwloos bouwvakkershirt en voorzien van goedkoop geverfd koperkleurig piekhaar. Ze had er allemaal niet zo'n probleem mee: "Das ist mein Arbeitsplatz" vertelde ze, terwijl ze met haar smartphone de langharige demonstranten vastlegde. Ik zag haar al werkend voor me: zwetend in de zon met de kolenschop in de hand. Ze bleek echter in de keuken te werken (Jan Klein Kranenburg, 19 mei).

De situatie deed me denken aan een kwestie in mijn gemeente. De Aviko wil langs de IJssel een 35 meter hoog koelhuis bouwen: even hoog als de toren van de katholieke kerk in het betreffende dorp. Artists foto_Jan_Klein_Kranenburgimpressions in regionale kranten lieten op dramatische wijze de aantasting van het IJssellandschap zien. Maar ook hier stond het dorp niet op zijn achterste benen. Ook hier zegt menigeen: "Ach, ik wark daor. Laot maor gaon". De gemeente staat vanuit het werkgelegenheidsbelang vol achter de patatfabrikant en beweert het wanstaltige bouwwerk landschappelijk te kunnen inpassen. De gedachte dat de grootste eik van Nederland er 500 jaar over gedaan heeft om 24,5 meter hoog te worden, maakt deze opmerking van de gemeente enigszins lachwekkend.

Een handje vol lokalo's die níet voor de Aviko werken (en de patat ervan waarschijnlijk ook niet meer blieven) zijn de strijd wél aangegaan. De voorzieningenrechter van de Raad van State denkt inmiddels ook dat het vrieshuis "een niet geringe aantasting van het landschap met zich zal brengen". De rechter snapt ook niet goed waarom de gemeente de belangen van Aviko zwaarder laat wegen dan de belangen van omwonenden. De Aviko mag voorlopig dus niet beginnen met bouwen.

Het Vattenfall- en Aviko-voorbeeld laten zien dat het NIMBY-effect een belangrijke uitzondering kent zodra er inkomen -en dus geld- bij komt kijken.

Heeft u trouwens een fijne Tweede Pinksterdag gehad? De kans is volgens het CBS 65% dat u niets met de christelijke achtergronden van deze dag heeft. Grote kans dat u niet eens weet wat de betekenis van Pinksteren is. Misschien bent u zelfs wel principieel atheïst. Maar ja: het is wel fijn, zo'n betaald dagje vrij. Dus waarom zouden we daarover beginnen. Toch?

Jan Klein Kranenburg

Adviseur Bodeminformatiebeheer

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup