Hoe klinkt de bodem? Stel je voor, een gedachte-experiment: Je ligt in je kist onder de zoden (Josja Veraart, 25 oktober).

Wat je dan waarschijnlijk zou horen, is het geluid van knagende diertjes. Een lugubere gedachte, dat wel. Gelukkig ben je natuurlijk niet meer in staat om dat onaangename geluid te horen. Maar als we het geluid van de bodem dan tóch op de een of andere manier zouden willen omschrijven, hoe klinkt deze bodem dan?Josja_Veraart_foto

De verschillende klanken van water kennen we. Het geluid van de zee, van regen, een druppelende kraan. Inspiratiebronnen voor musici van alle tijden. Zo ook voor de impressionistische componist Debussy die één van zijn prachtige symfonieën wijdde aan de zee.

Waarschijnlijk zullen de ideeën over de klankrijke bodem verschillen. Heel wat anders dan watergeluiden, waar we ons allemaal een voorstelling van kunnen maken die op elkaar zal lijken. Zelf denk ik dat het onder de bodem nogal dof klinkt. Of sompig als het een vochtige bodemsoort betreft. Maar er zijn meer klanken denkbaar.

Recent onderzoek aan de universiteit van Bristol heeft aangetoond dat wortels onder de grond klikgeluidjes maken. Ze reageren op gelijksoortig geluid en passen hun gedrag erop aan. In de NRC werd gesuggereerd dat het mogelijk een communicatiesysteem zou kunnen zijn.

Er zijn ook kunstenaars die zich door het geluid van de bodem laten inspireren. Je kunt sinds kort een (gratis) app, - Soundofsoil - downloaden, die het geluid van de bodem laat horen. Het geluid is gevormd en gecomponeerd op basis van klanken uit verschillende pijlbuizen. Afhankelijk van de plek waarop je je bevindt, hoor je andere geluiden. Elk bodemtype laat een andere compositie en klank horen. Mooi bedacht en een unieke ervaring.

Onlangs werd tijdens de TerrAgenda de suggestie gewekt dat bodemprofessionals zich kunnen vereenzelvigen met een hip blazersensemble. Aanwezig waren 300 professionals die de loftrompet afstaken over de bodem. Een blazerstrio zorgde voor een feestelijke stemming. De klank van de bodem kennen we nog niet goed. Maar de klank van de bodemprofessional klinkt schel, levendig en vrolijk als een trompet.

Josja Veraart (Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup