Een klein jaar geleden was ik op Islay, een ruig en ongerept eiland voor de westkust van Schotland en het paradijs voor de whiskyliefhebber (Jan Klein Kranenburg, 17 januari).

Hier komen de whisky's voor gevorderden vandaan: ziltig, rokerig, in smaak variërend van turf tot zelfs jodium. De whisky's dragen mysterieuze Keltische namen als Bunnahabhain, Laphroaig, Bruichladdich, Caol Ila en Kilchoman. Probeer het uit te spreken en je klinkt als een slecht startende Deux Chevaux uit 1948.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Nooit gedacht dat whisky een relatie met mijn werk zou hebben, totdat ik in het tijdschrift Whisky Etc. een artikel las van hoofdredacteur Thom Olink: De Universiteit van Aberdeen heeft een Device for the Remediation and Attenuation of Multiple pollutants (afgekort DRAM) ontwikkeld. De werking is een stuk goedkoper dan gangbare membraantechnieken omdat men een afvalproduct uit de whiskyproductie gebruikt: Draff. Draff is de organische drab die achterblijft nadat in het proces de gemoute gerst met water is omgezet in opgeloste suikers. Tot nu toe wordt draff veelal gebruikt als veevoer. De grootste whiskyproducent Diageo produceert er jaarlijks al zo'n 1.700 vrachtwagenladingen van.

In Schotland heeft DRAM succesvol koper uit afvalwater van trawlers gezuiverd en is een chroomverontreiniging in Glasgow gesaneerd. In Bangladesh is een geslaagde pilot uitgevoerd met DRAM: in het dorpje Golaidanga wordt arseen uit drinkwater gezuiverd en voorkomt het allerlei ziektes en babysterfte. Het systeem is spotgoedkoop en kan tot 1.000 liter water per uur zuiveren. De professors zijn nog bezig met een patent waardoor details van het proces ontbreken, maar veel destilleerderijen hebben al enthousiast op de ontwikkelingen gereageerd.

Kortom er blijkt dus toch een link te zijn tussen whiskyconsumptie en ons werk. Hoe meer whisky we drinken, hoe meer drink- en grondwater gezuiverd kan worden.

Ze zeggen wel eens dat ambtenaren lui zijn en de kantjes er vanaf lopen. Nou ik niet hoor! Ik werk zelfs op zaterdagavond: ik klok keurig in op het moment dat ik mijn glas vul en klok pas weer uit zodra ik hem leeg heb. Sláinte!

Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL (Bodem+)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup