Als kind was ik al gefascineerd door bepaalde 'Droste'-effecten: Juffrouw worden leer je op de juffrouw-school, begreep ik (Jan Klein Kranenburg, 14 maart).

Maar de juffrouwen op de juffrouw-school dan?

De Amerikaanse thriller 'Het Juvenalis Dilemma' van Dan Brown beschrijft een vergelijkbare vraag, gebaseerd op de uitspraak "quis custodiet ipsos custodes" van de Romeinse satiredichter Juvenalis. Het betekent zoiets als "wie houdt toezicht op de toezichthouders?"foto_Jan_Klein_Kranenburg

Interessante vraag. De mate van toezicht en de handhaving in de bodemwereld bepalen we als burger voor een groot deel zelf. Wij bepalen tenslotte welke partijen het in de gemeente voor het zeggen hebben. En daaruit volgt weer een handhavingsprogramma. Als een wethouder vindt dat bedrijven zo min mogelijk gehinderd moeten worden in deze economisch moeilijke tijd, dan zal dat effect hebben op de mate van toezicht.

Zo las ik in het handhavingsprogramma van mijn eigen gemeente dat "ze zich met name richten op levensbedreigende situaties". Nou, dan weet je het wel.

Dat klinkt cynisch, maar erg druk maak ik me er ook weer niet om. Mijn buren en ik bepalen nu eenmaal de samenstelling van de gemeenteraad en als die gemeenteraad besluit om de wethouder zijn gang te laten gaan is het volgens mij gewoon een mooi voorbeeld van democratie.

Waar ik wel benieuwd naar ben is of de komst van de RUD's hier verandering in brengt. Natuurlijk is de gemeente uiteindelijk opdrachtgever van zo'n RUD. En wie betaalt bepaalt, zou je zeggen. Maar de afstand tussen handhaver en bestuur wordt wel groter. Zou die handhaver ineens zijn kans grijpen en dat oude dossier heropenen waar hij in het verleden in werd geremd door zijn wethouder? En wat moeten wij als burgers daar van vinden? Is dat eindelijk onafhankelijke handhaving of is het juist verlies van democratie? Wie houdt toezicht op de toezichthouders? Opnieuw een interessante vraag!

Jan Klein Kranenburg (Bodem+ / RWS Leefomgeving)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup