Als jongetje was ik eens in het Huis van de Toekomst in Rosmalen (Jan Klein Kranenburg, 6 juni).

U weet wel: dat idee van Chriet Titulaer, de Alexander Klöpping van de jaren '80. Fascinerend om te zien hoe alles wat destijds luchtfietserij leek, de alledaagse werkelijkheid is geworden. We regelen gewoon de thermostaat via onze smartphone, wekken electriciteit op met zonnepanelen en commanderen onze iPhone om het nummer van oma te draaien.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Een uitdaging waar we nu voor staan is om een huishouden in zo'n Huis van de Toekomst 100% energieneutraal te maken. We zijn al een heel eind: idealiter wekken zonnepanelen zoveel energie op, dat de warmtepomp aangestuurd wordt om warmte uit de bodem te halen, tegelijkertijd de auto opgeladen wordt en de wasmachine blijft draaien.

Met een beetje geluk neemt de capaciteit van die auto-accu's de komende jaren spectaculair toe. Hierdoor kunnen we 's avonds, als de zon onder is, restenergie uit de accu van de electrische auto gebruiken om de lampen in huis te laten branden. Weg met de gas- en electra-aansluiting!

Om er een beetje comfortabel bij te zitten is het wel handig dat bodemenergiesystemen een aantrekkelijk rendement halen. Verstand van installatietechniek is niet het enige dat daarvoor nodig is. Een beetje verstand van de bodem kan ook geen kwaad.

Wat vindt u als conventionele bodemprofessional eigenlijk van die gesloten bodemenergiesystemen? Zijn die tienduizenden verticale leidingen met koelmiddelen de huisbrandolietanks van de 21e eeuw? Is de opwarming of afkoeling van onze ondergrond nu echt een pathogeen of ecologisch risico? Mijn boerenverstand zegt dat het allemaal wel meevalt en verschillende onderzoeken lijken dat te bevestigen.

Wel een belangrijk punt van aandacht is het speldenkussen dat ontstaat in afsluitende kleilagen. Wij zijn Lekkkerkerk-minded en geneigd te denken dat er slechts een gevaar is voor wegsijpelende grondwaterverontreinigingen. Maar andersom is het evengoed oppassen. Zo hoorde ik vorige week nog het verhaal van een polder in West-Nederland waar 100 diepe boringen voor bodemenergie werden geplaatst. Opwaartse druk vanuit een spanningspakket en niet goed afgesloten boorgaten zorgen daar voor natte voeten en bodemstijging in de woningen.

Nog vier weekjes geduld, dan hebben we het "Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen": een joint venture van allerlei stukjes wetgeving die ervoor gaan zorgen dat het rendement van die warmtepomp straks optimaal is, maar ook de bodem goed beschermd wordt.

Het lijkt me meteen een mooi moment om het Huis van de Toekomst naar het Openluchtmuseum te verkassen en een nieuwe te bouwen. Wie werpt zich op als de nieuwe Chriet?

Jan Klein Kranenburg (Bodem+ / RWS Leefomgeving)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup