Dat mensen hardlopen snap ik nog wel. Ooit jaagden we op herten. De enige jacht die we tegenwoordig kennen is de jacht op koopjes tijdens doldwaze dagen of de jacht naar een oplaadpunt voor onze iPhone. De cholesterol zou na een tijdje uit onze oren spuiten als we niet wat geforceerde beweging zouden zoeken: het rondje hardlopen door het park dus. Dat we daarmee eigenlijk net een hamster zijn die in zo'n plastic molentje rent maakt ons niet uit. Bovendien worden hamsters niet gecoacht door Evy Gruyaert en kunnen ze hun route niet delen via Runkeeper (Jan Klein Kranenburg, 27 maart).

Maar nu is er een nieuwe trend en dat is hardlopen door de modder. Twee weken geleden was ik bij het evenement Mud Masters in de Haarlemmermeer. Niet om mee te doen zoals je begrijpt. Ik moest samen met drie andere fotografen meer dan 13.000 deelnemers op de foto zetten: Mensen die een kilometers lang parcours combineren met hindernissen. En modder dus.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Het was prachtig weer, dus eigenlijk viel het wel mee met die modder. Fijn zou je zeggen. Veel deelnemers zochten vreemd genoeg toch de modder op en veegden het met ferme streken in hun gezicht. Leuk om achteraf je Facebookvolgers mee te imponeren. De meeste deelnemers keken vervolgens even extra woest in de lens van de camera, wat best leuke plaatjes opleverde. Maar het verbaasde me wel.

Het deed me denken aan het verhaal van iemand die wat veel hooi op haar vork had genomen op het werk. Een coach adviseerde haar wat gas terug te nemen en daarnaast wat meer te 'aarden'. Letterlijk aarden wel te verstaan, want hiermee bedoelde de coach dat ze in de tuin moest gaan werken: met de handen wroeten in de aarde. Hier zou een rustgevende werking vanuit gaan.

Zou dat het zijn? Zouden we naast het jagen op herten ook dat contact met de aarde aan het missen zijn? Zou de kantoorgaande homo sapiens daarom in zijn vrije tijd door de modder gaan rennen en op blote voetenpaden gaan lopen? Kennelijk wel.

Een buurvrouw van mij ging nog wat verder en bleek zelfs haar bed te aarden. Dit zou slapeloosheid tegengaan en rust geven. Ik google eens wat en er ging een wereld voor me open. "Earthing" blijkt een hele lifestyle te zijn. Op de website earthingnederland.nl staan veel tips. Het motto: Maak contact met de aarde en voel je beter!

Medecolumnist Theo Edelman vertelde me gisterenavond dat hij zich zo gezond en vitaal voelde. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd ging hij nog zo graag door met werken. Ik weet wel hoe dat komt: zie hem maar eens staan op die foto met die grondboor in zijn hand!

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup