De meeste mensen ontstijgen nooit de "kleuter-poep en pies-fase". Dat blijkt als je nagaat welke berichten de grote media bereiken. Gewoon bodemnieuws is niet interessant. Anders wordt het, als het lukt om warmte en koude te winnen uit de riolering. Of grondstoffen te onttrekken aan menselijke uitwerpselen. Of dat Londen een grote riolering aan gaat leggen, om te voorkomen dat de Thames vervuild raakt. Dit soort nieuws wordt snel door de media opgepikt. Zo ook afgelopen maandag, toen Bionext kwam met het bericht dat biologische telers experimenteren met humane ontlasting als bron voor bemesting. De kringloop kan hiermee op een mooie manier gesloten worden. De cirkel is kort voor biologische telers, die de uitwerpselen van hun eigen consumenten gebruiken. Bionext start hiervoor zelf met de inzameling van ontlasting van consumenten van biologische producten (Josja Veraart, 3 april).

Een mooi uitgewerkte 1 aprilgrap. En eigenlijk best een goed idee. Behalve de wetten en praktische bezwaren die in de weg zitten. Het sluiten van lokale kringlopen krijgt hiermee een zeer concrete invulling.Josja_Veraart_foto

Tegelijkertijd bereikte ons deze week wederom Groot Nieuws. Er moet wereldwijd snel actie worden ondernomen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De klimaatverandering zal ervoor zorgen dat we de vele toekomstige monden niet kunnen voeden. Hier in Noord-Europa hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken en zullen we het op korte termijn alleen maar beter krijgen. We kunnen door het warmere klimaat zelfs meer voedsel verbouwen. Daarentegen wordt het verschil met de drogere gebieden steeds groter en dit heft elkaar niet op.

Ze hebben weinig effect, dit soort waarschuwingen. Het is te groot, te veel omvattend. Dus gaan we over tot de orde van de dag. Dat maakt de grap van Bionext juist weer erg sterk. Het biedt een mens handelingsperspectief. We kunnen zelf heel eenvoudig de kringlopen sluiten. Door onze keuze van voedsel, door onze bijdrage aan het voeden van de bodem. We kunnen zelf aan de slag en worden niet lamgeslagen door de Grote Boze Vooruitzichten. En als we dat allemaal doen, al zijn het kleine bijdragen, heeft het wel effect. Een groot man in onze geschiedenis verwoordde het als volgt:

De wereld verander je niet in 1 keer. Dat moet je met theelepeltjes doseren. Een baby voer je ook niet meteen boerenkool.

Josja Veraart (Initiatief Bewust Bodemgebruik en SMC | Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup