Onze eigen tuin: een droomplek. De rozen staan in bloei, aan de perenboom groeien de peertjes gestaag door. De rhododendron is net uitgebloeid. De kruidentuin verspreidt een heerlijke geur. Het wilde bloemenperk staat er fleurig bij. Ons eigen paradijsje op een paar vierkante meter in de stad (Josja Veraart, 28 mei).

Als ouders hun kinderen komen ophalen, horen we vaak: “Wat een heerlijke omgeving. Fijn zo’n groene tuin”. En meteen volgt de veronderstelling: “Dat kost vast heel veel werk.”

Niets is minder waar. Eens in de maand loop ik wat rond. Ik snoei af en toe wat terug en werk hier en daar een randje bij of geef een plantje wat meer Josja_Veraart_fotoruimte, zodat het zich beter kan ontwikkelen. De natuur is heel zelfstandig. De meeste tijd besteed ik aan het heerlijk observeren van wat er allemaal gebeurt. Ik verwonder me over de terugkeer van planten in het voorjaar. Groet ze als oude bekenden, die ineens weer voor je neus staan. Ik bewonder bijzondere schepsels die zich hier thuisvoelen. Bestudeer maar eens aandachtig een veenmol. Zo’n insect zit erg ingenieus in elkaar, inclusief miniatuur molspoten.

Toch is een groene omgeving niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ondanks de vele creatieve initiatieven op dit vlak, rukt de verstening van de tuinen op. Waar ligt dat nou aan? Uit een zelf uitgevoerde steekproef kwamen opmerkingen zoals: “Het moet geen tijd kosten”, “Het wordt snel zo slordig”, “Komen daar geen prikdieren op af?” Of excuses waarom het niet zou kunnen: “Ik heb geen groene vingers” en “Dan is er geen plek meer voor mijn buitenkeuken met lounge set.”

Het is wel degelijk belangrijk dat mensen hun betegelde tuin openbreken. Dat we het groen een plek bieden. Alleen al om het water de ruimte te geven dat in de toekomst met bakken naar beneden komt vallen. Of denk aan de verkoeling dat het groen biedt in de zomer. Dat is heel wat aangenamer dan de tegelwoestijn en de hitte-eilanden.

Vroege Vogels heeft zijn tuinreservatencampagne voorzien van de slogan ‘Stop het stenen tijdperk’. KNNV kwam met de actie Groen in de tuin. Diverse steden werken aan initiatieven als Steen eruit, groen erin. En recentelijk heeft Eosta het mooie filmpje Save our soils gemaakt. Ook Bewust Bodemgebruik schenkt al enige tijd aandacht aan dit thema via een regentonactie, Soils in the city en Ontdek je bodem. Toch is de ontstening nog geen trend. De nieuwe rage van zelf groente en fruit telen in vierkante meter bakken biedt hoop. Ik was onlangs in één van de mooiste boekwinkels in Nederland. Daar trof ik een hele hoek aan met tuinboeken, tips en kookboeken. Met verbazing keek ik naar het rek met de plantenzaadjes en de tuinaarde. Het leek wel een hoek in een tuincentrum! Is dit het kantelpunt? De ontstening van tuinen, zal het nu echt gaan gebeuren?

Josja Veraart (Initiatief Bewust Bodemgebruik en SMC | Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup