Of we nog boodschappen gaan doen vandaag. En dat we dan wel even langs de Hoogvliet gaan, omdat je daar nu van die voetbalmannetjes krijgt. De Hoogvliet verdringt de Plus, omdat de succesvolle superheroactie is afgelopen. Gelukkig is door intensieve ruilhandel op school het ontbrekende exemplaar bemachtigd (Josja Veraart, 26 juni).

Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger op school de boodschappenlijstjes van onze ouders bespraken. Maar mijn zoon weet te melden dat als je ronde kaasjes koopt, dat daar voetbalschoentjes met landenstickers bij zitten. Mijn argumenten, dat hij die helemaal niet lekker vindt, dat hij niet van voetballen houdt en ik ze daarom ook niet ga kopen, weet hij met wilskracht opzij te schuiven. Met stalen gezicht eet hij de kaasjes op, die hij een maand geleden met veel misbaar opzij schoof. Alles voor een paar mooie oranje plastic schoentjes.Josja_Veraart_foto

Het huis wordt overspoeld door fluppies, woppies, wappies en hammies. Plastic figuren, waar je niets mee kunt en zodra de actie is afgelopen, verdwijnen ze onderin de speelgoedbak en uiteindelijk in de prullenbak. En zo helpen ook wij mee aan de plasticsoep in zee.

Ondertussen werken we met Bewust Bodemgebruik in de aanloop naar het internationale jaar van de bodem het koelkastperspectief uit. De inhoud van je koelkast laat een mooie afspiegeling zien van de keuzes die je maakt. Open je koelkast en je overziet je eigen kooppatroon. En met dat kooppatroon, oefen je direct invloed uit op de manier waarop we ons voedsel verbouwen en hoe we met de bodem omgaan. Bijvoorbeeld door biologische producten te kopen. Of streekproducten. Of juist niet.

Bodembewuste koopkeuzes maken. Een paar jaar geleden was het eenvoudig. Toen deden we gewoon zelf de boodschappen. We hadden niets te maken met kinderen die beïnvloed worden door supermarktacties en sociale patronen op school.

De oplossing ligt niet in verzet tegen al deze zinloze acties. Als we komend jaar echt het verschil willen maken, moeten we meedoen met het systeem, maar wel op onze manier. We bedenken een hele hippe actie, die alleen geldt voor biologische producten. Met speeltjes die alle kinderen willen hebben. Als je uitgekeken bent op de verzamelde gadgets, kun je deze biologisch afbreekbare speeltjes terugstoppen in de bodem. Het blijkt een verrassende grondstof te zijn. Er groeien wilde bloemen of groenten uit. Of het is compost waarmee je de bodem voedt. Je eigen lokale circulaire economie, zonder plastic soep.

Josja Veraart (Initiatief Bewust Bodemgebruik en SMC | Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup