donderdag 15 januari 2015

Naast het Internationale jaar van de Bodem, is 2015 ook het Internationale jaar van het Licht (shit, volgend jaar weer donker), het Chinese jaar van de Geit, het Nationale Jaar van de Ruimte én het Nationale Jaar van de Mijnen. Nu vind ik dat allemaal aardig verwarrend. Ik bedoel, die mijnen hebben nog wel een link met de bodem, maar ín die mijnen heb je juist géén licht, nauwelijks ruimte en ook geiten kom je er slechts sporadisch tegen (Jan Klein Kranenburg, 15 januari).

Is het ook niet wat pedant om voor een bepaald thema maar meteen een heel jaar te claimen? Door het ontbreken van een Internationale Themadag-Autoriteit ontberen we elke vorm van regulatie op dit vlak en lijkt iedereen net zo makkelijk jaren te kunnen claimen als stukken Noordpool. Tuurlijk vinden we Bodem een onderwerp waar wat dat betreft geen discussie over mogelijk is (don't bite the hand that feeds), maar ik waarschuw maar even: nog eventjes en we moeten ons door het Jaar van de Scheefgeplakte Postzegel of het Jaar van het Achteruit Inparkeren worstelen.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Iets bescheidener was het geweest om een maand, week of dag op te eisen. Op het moment dat ik deze column schrijf is het bijvoorbeeld Functioneel Programmerendag en exact over een week is het –niet onbelangrijk- Fetishdag. Kijk, zo kan het ook.

En dan 21 januari: dat wordt een dag waar ik helemaal naar uitkijk: de Internationale dag van het Knuffelen, of Knudeldag, zoals onze oosterburen het noemen. Hoewel het me wel wat ongemakkelijk lijkt om op zo'n doordeweekse kantoordag bij een collega's in de armen te liggen, spreekt het idee mij aan. Knuffelen staat tenslotte voor lief zijn en aardig doen.

Bodem is zoals gezegd een hartstikke belangrijk onderwerp, maar dat belang zou ik graag even opofferen om het aardig-zijn-voor-elkaar wat meer awareness te geven. De manier waarop we met zijn allen 2015 in gingen, vind ik namelijk niet echt het toonbeeld van liefde en verdraagzaamheid. Het lijkt potverdrie wel het Jaar van de voedingsBODEM voor Intolerantie te worden. Laten we elkaar daarom op 21 januari toch maar even die knuffel geven en het beste wensen voor de rest van 2015!

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup