De 6 ABN-Amro-bestuurders gaven zichzelf 17% extra loon, van 6 naar 7 ton. Verdedigbaar, volgens Zalm, want zij hebben al 2 jaar stilgestaan, en het geldt als compensatie voor de bonussen die uit hun arbeidscontract geschrapt zijn. Het loon en de verhoging zijn marktconform, want zo ging dat en zo gaat dat in het topsegment van de arbeidsmarkt. Het volk heeft echter weinig compassie met mensen in het topsegment. Het besluit werd schielijk teruggedraaid en commissaris Wakkie stapte op (Paul de Reus, 2 april).

Op het risico af om de Wakkie van milieuland te worden, vraag ik aandacht voor de prijzen in milieuland. In de column van 30 oktober 2014 deed ik dat ook al, toen in de context van kwaliteitsborging (Kwalibo) en de gesignaleerde uitstroom van bodemkennis.
Daar wil ik nu maatschappelijke verantwoordelijkheid bij pakken. Een opdrachtgever heeft namelijk niet alleen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het produkt. Hij heeft daarnaast ook een Paul_de_Reusmaatschappelijke verantwoordelijkheid voor de economische gezondheid van hun leveranciers en opdrachtnemers.

In de bodembranche zijn de prijzen terug tot onder het niveau van 12 jaar geleden.
Toegegeven: dat waren goede tijden destijds. De lucht is daar wel uit gelopen, maar ook veel méér dan dat.
In 2012 was er een eenmalige opsteker, met een inkoop van Agentschap NL, waarbij een serieus minimum (!) tarief werd gesteld, om de gewenste kwaliteit te benadrukken. Externe uurtarieven liggen inmiddels ver onder interne verrekentarieven van zowel inhurende als verhurende partijen, en stuksprijzen staan niet in verhouding met de kentallen in de PDC's, de producten- en dienstencatalogus.

Bij aanbestedingen wordt van inschrijvers enerzijds gevraagd marktconforme prijzen te leveren. Dat vraagt wat creativiteit, want anderzijds worden, in de tabel met gunningsscores, alleen punten toegekend in de range 'onder kostprijs'. Dit geldt zowel voor uurtarieven als voor stuksprijzen. Bij het hanteren van een voor het bedrijf gezonde prijs, kent de tabel een lage deelscore toe, of is de prijs boven een bepaald (laag) maximum zelfs een knock out criterium.
Sommige adviesburo's laten de beker even voorbij gaan. Anderen voelen zich gedwongen mee te gaan. Intermediairs schuiven de beker door naar onderaannemers, of plaatsen voetteksten bij die aanvragen, dat inschrijven op ZZP-basis geen zin heeft. Toch worden de meeste van deze opdrachten vervuld. Een echte liberaal zegt dan dat het marktmechanisme haar werk doet. De budgethouder zegt dat er scherp is ingekocht. En daarmee is de kous af.

Marktconform... Het klinkt zo legitiem, als je het vlug zegt. Maar als de markt ziek is, is 'marktconform' dus ook ziek. Het zou het beter zijn om te vragen om verantwoorde prijzen, duurzame prijzen, volhoudbare prijzen. Prijzen waarbij de werkgever kan investeren in bijscholing en in het behouden of zelfs heropbouwen van een financiële reserve.
Is er een dokter in de zaal?

Paul de Reus
Polder BV IJmuiden
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup