Wat doe je als gemeente als je een vervuild terrein hebt, maar geen geld voor een sanering? Als er geen verspreiding van verontreinigende stoffen optreedt, zou je niets kunnen doen en het terrein ongebruikt kunnen laten liggen. In een stad waar soms wordt gevochten om vrijkomende vierkante meters, is dit geen aantrekkelijke optie (Theo Edelman, 4 juni).

Foto_Theov3

Het stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam wist zich even geen raad met het vervallen terrein van een vroegere scheepswerf. Het bedacht een wedstrijd met als inzet 4.400 vierkante meter zwaar vervuilde grond, die beschikbaar is voor tien jaar tegen nul euro.

De winnaars bedachten een mooi plan:

1. Het park voorzien van planten die de bodem zuiveren. De planten ook als biomassa laten dienen voor het opwekken van energie. De Universiteit van Gent het onderzoek naar de zuiverende werking en de productie van biomassa laten begeleiden.

2. Het overschot aan woonboten uit Amsterdam opknappen en geschikt maken voor werkruimte in het zuiverende park. Dat maakt heien en graven in de bodem overbodig.

3. Via een steiger alle boten met elkaar verbinden, zodat niemand in direct contact komt met verontreinigende grond.

4. Na tien jaar de boten verhuizen naar een nieuwe locatie en de grond schoner achterlaten.

Een mooie fantasie? Welnee, het park is er al, met zuiverende planten, woonboten en een gezellig café. Duurzaamheid staat voorop. Ik heb het zelf mogen aanschouwen en raad alle lezers van deze Nieuwsbrief aan het terrein te bezoeken. Het is mogelijk een rondleiding te krijgen, voor tekst en uitleg. Er wordt heerlijk bier verkocht. Dat kunt u in een bootje opdrinken. Ook kunt u als vrijwilliger actief zijn op 6 juni.
Meer informatie op: http://delva.la/projecten/zuiverend-park-de-ceuvel-amsterdam/.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup