Inmiddels ben ik gestart bij het invoeringsprogramma van de Omgevingswet, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de invoeringsbegeleiding (exclusief ICT). Overheden gaan aan de slag met de Omgevingswet, wij begeleiden hen bij die invoering (Gerd de Kruif, 14 januari).

Foto_Gerd_de_Kruif3

In mijn vorige column repte ik erover hoe leuk het spelen met perspectief is. Dat is nu zeker aan de orde. Vergeleken met het uitvoeringsprogramma bodemconvenant, is wat er gebeurt rond de invoering van de Omgevingswet grootster. Dat is logisch. De Omgevingswet gaat een grote omslag betekenen. Te groot om in deze column op te sommen. Kijk naar de sites van "éénvoudig beter" en "aan de slag met de Omgevingswet". Boven de wijzigingen in inhoud en proces, staat dat de nieuwe wet een transitie in de praktijk vereist. Een andere manier van werken. Maar niets is moeilijker dan daadwerkelijk veranderen. Dat geldt voor mezelf, dat geldt voor een organisatie, dat geldt helemaal voor heel overheids-Nederland. Om dat met de invoeringsbegeleiding te helpen bereiken is tamelijk ambitieus. Dat vraagt motivatie en transpiratie. Dat vraagt focus op de behoefte en vragen die er in de praktijk zijn. Dat vraagt efficiënt werken in de juiste maat; we moeten geen "Tom de Ridder" worden. Dat vraagt "unfreezing". Dat kan alleen samen – hier is de Rijnlander aan het woord. Dat vraagt spiegelen en klankborden, met de praktijk, met bestuurders, met gebruikers, met veranderkundigen et cetera. Bij eerste indruk dus veel perspectieven en wensen. Na vijf dagen in mijn nieuwe baan om haast tureluurs van te worden. Toch ga ik hier blijmoedig mee aan de slag. Ik zie grote mogelijkheden om anders en beter te werken. Ik wil de invoering vooral een inspirerende en leuke reis laten zijn. Die ferm bijdraagt aan een betere manier van werken. De lat ligt dus hoog, maar zoals ergens in een boek staat: "waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk'. Dat willen we niet, er is al genoeg verwarring in de wereld. Als de Omgevingswet een nieuwe manier van aanpak vraagt, geldt dit zeker voor de invoeringsbegeleiding. Ideeën zijn welkom! Ik hoorde laatst bijvoorbeeld over "living labs". Mijn tip is om daar eens naar te kijken.

Verder valt me trouwens op dat de thema's , onderwerpen en begrippen rond de Omgevingswet erg overeenkomen met die van de bodemwereld. Het zou ook raar zijn als dat niet zo was. Een gebiedsgerichte aanpak is er daar één van. Het Droste-blik-perspectief dus.

Gerd de Kruif (Rijkswaterstaat Leefomgeving)

Website

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup