Een half jaar nu ben ik onderweg als lector Ondergrond aan de Saxion hogeschool in Deventer. Een half jaar, en het leukste – en meest zeggende – berichtje over ons werkveld zag ik anderhalve week geleden in het Vlaamse Nieuwsblad. Een ondergrondse bierleiding in Brugge, lees maar eens hier. In eerste aanblik ligt een Belgengrap op de loer. Of een anekdote uit Suske en Wiske. Maar ik vond het serieus een intrigerend bericht. Omdat het alles in zich heeft waar wij met de ondergrond voor staan. Ik licht er drie zaken uit (Geert Roovers, 10 maart).

Allereerst is de ondergrondse bierleiding voor mij een uiting van de kansen die de ondergrond biedt in sterk verstedelijkte omgevingen. We weten allemaal dat de ruimtedruk in onze steden groot is, en deze joostneemt de komende decennia alleen maar verder toe. Milieubewustzijn, trek naar de steden, welvaart en bevolkingsgroei, allemaal oorzaken van deze toenemende druk. De ondergrondse bierleiding spaart bovengronds transport en ontlast daarmee de historische binnenstad van Brugge.

Daarnaast zie ik in de bierleiding een uiting van het zelforganiserend vermogen van betrokkenen. Het initiatief komt van de Bierbrouwerij en is gefinancierd middels crowdfunding. In onze steeds complexer wordende samenleving is sturing door overheden - via ordening, financiering, wet- en regelgeving - steeds minder effectief. We moeten kijken naar mixen van slimme overheidssturing en de kracht van het zelforganiserend vermogen van individuen of collectieven. Collaborative governance en self-governance, in moeilijke woorden. En het is juist de Bierbrouwerij die laat zien hoe simpel en eenvoudig dit eruit kan zien.

Tenslotte wil ik nog aandacht voor het gebruik van crowdfunding. Het laat de snel veranderende wereld zien, een wereld van big data, crowd sourcing, the internet of everything, Uber en Air Bnb. En van crowd funding dus. De eeuwenoude traditie van bierbrouwen zet daarmee een grote stap in de 21e eeuw. En is een inspirerend voorbeeld voor ons allemaal in de wereld van de ondergrond. Doe er uw voordeel mee!

Geert Roovers

Dr. ir. Geert Roovers is (parttime) lector Bodem en Ondergrond aan de Saxion hogeschool te Deventer

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup