Je hebt van die termen die op je werk ineens een heel andere lading krijgen dan thuis. Als je thuis besluit een nieuwe keuken aan te schaffen dan ben je verheugd als een keukenboer aankondigt ´maatwerk´ te kunnen leveren. Maatwerk is een term met een fijne, positieve lading, een term die aannemers graag met plakletters op de zijkant van hun busje bevestigen. Ik moest er dan ook even wennen dat het woord ´maatwerk´ in de mond nemen binnen de muren van Rijkswaterstaat, zo ongeveer hetzelfde is als een gvd'tje prevelen in de Sint-Pieter in Rome. Bij RWS hoef je -als je gelukt hebt- alleen je mond te spoelen, als je pech hebt word je gekielhaald vanaf zo´n geel geverfd patrouillevaartuig. Standaardisatie is namelijk de norm (Jan Klein Kranenburg, 14 juli).

Nog zo'n term is een alledaagse begrip als ´informatie´. In presentaties vertel ik altijd dat zonder betrouwbare informatie geen kennisontwikkeling en innovatie mogelijk is. Informatie (en data) zijn de foto_janbelangrijkste assets voor de kenniswerker, om maar eens in hippe termen te praten. Tegelijkertijd lees je thuis in krant en tijdschrift veel vaker over de epidemische vormen die de informatie-overload aanneemt in onze maatschappij. Als ik de onheilspellende berichten mag geloven is informatie over 10 jaar dé nieuwe ziekteverwekker, naast bacteriën en virussen. Kortom, informatie is een begrip dat op het werk een positieve klank heeft, maar in het privéleven van mensen steeds meer een beladen term wordt.

'Hergebruik' tenslotte, is de laatste term met zo´n dubbele lading die ik wil noemen. Als je al tweeënhalf jaar bezig bent met een project (dat tegenwoordig BIDON heet, zie www.bidon.info), weet je als geen ander dat gegevenshergebruik flinke voordelen kent. Voordelen die voor marktpartijen kunnen oplopen tot vele miljoenen euro's per jaar. Onze business case is zó overtuigend dat de meeste betrokkenen inmiddels wel enthousiast zijn. Maar in al ons enthousiasme vergeten we soms dat ook hier termen een bepaalde lading kunnen hebben. In dit geval de term ´hergebruik´.

Hergebruik riekt kennelijk naar tweedehands. Het geeft Marktplaats-associaties. Het doet denken aan dat autootje dat van een oud vrouwtje zou zijn geweest, maar achteraf toch allerlei verborgen gebreken kent.

Zo gebeurde het dat ik vorige week van iemand te horen kregen dat ¨hij toch meer vertrouwen had in nieuwe data, dan data die uit een database komt". Als je daar wat langer over nadenkt is dat best een bijzondere uitspraak. Natuurlijk spelen er discussies over de houdbaarheid van onderzoeksgegevens, maar los daarvan is het natuurlijk gek om te denken dat data uit een database minder betrouwbaar zou zijn dan data die uit een onderzoek komt, waarvoor je zelf opdracht hebt gegeven. Alsof die database intelligent is en zelf data verzint of aanpast. Ik kan je vertellen: nulletjes en eentjes slijten niet, nog minder dan een auto die van een oud vrouwtje is geweest.

Zo zie je maar dat je even moet nadenken welke associatie een term kan oproepen, afhankelijk van of je thuis bent of op je werk.

Ik wilde deze column eigenlijk afsluiten met iedereen een fijne vakantie te wensen, maar daarbij besef ik ineens dat het wellicht onverstandig is om iets over mijn eigen vakantie te vertellen. Want wat voor mij een aankondiging van een paar weekjes rust betekent, schijnt voor een ander dubieus beroepsgilde een oproep te kunnen zijn om fanatiek in mijn huis aan de slag te gaan. Zucht... als zelfs die onschuldige term "vakantie" al meerdere ladingen heeft.

Jan Klein Kranenburg

Adviseur Bodeminformatiebeheer

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup