Het baggeren van de sloten en vijvers in de wijk Kattenbroek, langs de Van Randwijcklaan en in de vijvers Vreeland te Amersfoort is nagenoeg afgerond. In totaal is tussen medio oktober en begin april, circa  20.000 kuub bagger verwijderd (Waterschap Vallei en Eem, 16 april)


Sloten en vijvers weer schoon, met voldoende waterdiepte
Door het verwijderen van de bagger zijn de watergangen weer schoon, kan het water beter stromen en is er weer voldoende waterdiepte, wat goed is voor de waterkwaliteit en het natuurlijk evenwicht van planten- en diersoorten in het stedelijk water. Ook kunnen de rondvaartboten van Stichting Waterlijn elkaar weer passeren in de gracht bij Plantsoen Oost in de zuidelijke stadsring.

Samenwerking gemeente Amersfoort en waterschap efficiënt
Waterschap Vallei & Eem voerde het werk uit in samenwerking met de gemeente Amersfoort. Ondanks de winter die langer duurde dan voorzien, is het werk alsnog  korte tijd na de streefdatum afgerond. Het waterschap voert het werk samen met de gemeente uit omdat dit efficiënter is en minder geld kost. De kosten van het werk worden evenredig verdeeld  over waterschap en gemeente. De watergangen worden elke tien tot dertig jaar gebaggerd (afhankelijk van de noodzaak). Dit is vastgelegd in het  baggerplan. Alle bagger (voornamelijk veel zand) was geschikt voor hergebruik. Een deel  was zo schoon dat hiermee een maïsperceel kon worden opgehoogd. 

Libel
Het waterschap houdt bij zijn werk zoveel mogelijk rekening met mensen, planten en dieren. Zo is  bijvoorbeeld de krabbenscheer (drijvende waterplant) tijdens het baggeren tijdelijk verplaatst en na het baggeren door de aannemer teruggezet in het water. Deze waterplant is belangrijk omdat  de ‘groene glazenmaker’, een grote libel, haar eitjes alleen op deze plant legt. Ook met andere bijzondere planten, zoals de rietorchis, tongvaren en brede wespenorchis is rekening gehouden.

Informatiebijeenkomst
Tijdens een informatiebijeenkomst op 12 oktober 2009 heeft het waterschap bewoners geïnformeerd. De bewoners is gevraagd geen vis uit te zetten in de gebaggerde sloten, omdat zij de nog onbegroeide waterbodem te sterk omwoelen en daarmee waterplanten geen kans geven. Het waterschap heeft op een paar plaatsen vóór het baggeren de vis uitgezet in de Eem. Als de waterbodems begroeid zijn en er weer voldoende voedsel voor de vissen is, zullen er op natuurlijke wijze vissen terugkeren in het water. Waterschap Vallei & Eem wil weten of omwonenden tevreden zijn en wat er beter kan, om het werk blijvend te verbeteren. Begin mei ontvangt een aantal omwonenden daarom een evaluatieformulier.