maandag 30 maart 2020

Het coronavirus is met een harde klap ons dagelijks leven binnengedrongen. Met grote gevolgen voor onze gezondheid en vrijheid om te bewegen. Thuiswerken, digitaal onderwijs, geen handen meer schudden maar wassen én afstand houden! We gebruiken massaal digitale communicatiemiddelen om het werk op te vangen. Dit geldt natuurlijk niet voor onze helden met een vitaal beroep; zoals artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, thuiszorgmedewerkers, chauffeurs, medewerkers van de supermarkten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zij werken, met risico voor zichzelf en hun gezin, op locatie om hun beroep uit te oefenen. Om zorg te bieden en te zorgen dat de schappen van de winkels weer vol (met wc-papier😊) staan. Het is een tijd met veel onzekerheid en stress, maar er zijn ook onverwachte gunstige effecten. Zoals de verbetering in de luchtkwaliteit. Wat kunnen we leren van deze semi-lockdown en wat kunnen we blijven doen om die milieuvoordelen vast te houden als corona achter ons ligt? (Diane Zijderlaan, 30 maart)

Lees meer: Column Diane: Never waste a good crisis!

maandag 23 maart 2020

“Alles is heel moeilijk wat we de afgelopen dagen met elkaar besluiten. Af en toe knijp je in je arm. We hadden het toch over stikstof en Pfas. In wat voor film zijn we terechtgekomen?” (Theo Edelman, 23 maart)

Lees meer: Column Theo: Viraal

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

Banner 300x200 Inspecteur Ondergrond Rijksoverheid

archeologie online 2020

dinsdag 17 maart 2020

De afgelopen weken heb ik met een aantal mensen de ‘informatie- en kennisinfrastructuur bodem en ondergrond’ verkend. Op basis van de wensen en ideeën van alle betrokkenen kunnen de beleidsmakers een nieuwe, eenvoudiger en betere structuur vormgeven. De ambitie is niet gering: een goede kennisinfrastructuur moet er voor zorgen dat crises zoals die rond PFAS tot het verleden behoren. (Arne Alphenaar, 17 maart)

Lees meer: Column Arne: Wakker worden in een vreemde wereld

maandag 09 maart 2020

Gelukkig zijn we in Nederland daadkrachtig en goed georganiseerd. Het Klimaatakkoord gaat snel en efficiënt korte metten maken met onze CO2-uitstoot, zodat we de wereld kunnen laten zien hoe je als één van de meest ontwikkelde landen zo’n varkentje wast. Als de landen om ons heen dat voorbeeld volgen, kunnen wij misschien lekker in ons dierbare moerasje blijven wonen. (Daan Henkens, 9 maart)

Lees meer: Column Daan: Een beleidsburnout

maandag 02 maart 2020

Toen het symposium Bodembreed nog in congrescentrum “De Werelt” plaatsvond in het lommerrijke Lunteren en twee dagen duurde, werden er ’s avonds na de eerste dag bodemliedjes gezongen door Peter Doelman en Theo Edelman. Helaas is deze traditie er niet meer sinds Peter overleed in 2009. (Anton Roeloffzen, 2 maart)

Lees meer: Column Anton: Het zijn de kleine beestjes, die...

20200303 vacature junior TTE min min

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200

20200224 BBF gecentreerd

rws

Remediation Day HMVT nieuw