woensdag 29 juni 2022

Vijftig jaar geleden baarde de Club van Rome opzien met haar publicatie ‘Grenzen aan de groei’. Het boekje zorgde voor een ommekeer in het denken van veel mensen. Het was het startsein voor de milieubeweging. Sinds kort heeft ook de politieke partij die vooral ondernemers aan zich bindt de grenzen aan de groei erkend. Dagblad Trouw kopte op de voorpagina: ‘Ook VVD ontdekt de grenzen aan de groei. Onder aanvoering van twee VVD-ministers beperkt het kabinet de luchtvaart en de landbouw. Voor liberalen betekent dit een kleine aardverschuiving in het beleid.’ Zou dat voldoende zijn? (Theo Edelman, 29 juni)

Lees meer: Column Theo: Saamhorigheid

woensdag 22 juni 2022

In de gezinsapp die ik heb met mijn kinderen stond laatst een link naar een alarmerend bericht over de opwarming van de aarde: “Nederlandse klimaatwetenschappers hebben geen vertrouwen in het beperken van de opwarming van de aarde tot onder de 2 graden”. Mijn over het algemeen positief ingestelde kinderen hadden er in de app bijgezet: “ik denk dat we niet heel oud gaan worden” en “ ja, ik heb de hoop ook al opgegeven”. Het bericht van mijn kinderen raakte me meer dan het bericht van die wetenschappers. Tot nu toe heb ik er niet op gereageerd want wat moet ik zeggen? Nou, het zal wel meevallen hoor? Je moet de hoop nog niet opgeven? Zelf geloof ik er eerlijk gezegd ook niet meer in. (Peter van Mullekom, 22 juni)

Lees meer: Column Peter: Alle beetjes helpen?

woensdag 15 juni 2022

De beste raad is voorraad. Naast beleidsadviseur heb ik ook een winkeltje in onderdelen van klassieke racefietsen, Het Rijwielabattoir, en in mijn magazijn is dat gezegde Regel 1. Elke oude racefiets is die ik binnen krijg is anders. Allemaal zijn ze een product van uitzonderingen, speciale wensen van de klant en vreemde constructies die in de loop van de jaren zo zijn gegroeid. (Daan Henkens, 15 juni)

Lees meer: Column Daan: Spaart u ook regeltjes?

woensdag 08 juni 2022

Er dreigde weer flinke paniek dit voorjaar, omdat er nauwelijks neerslag viel. Het watertekort liep snel op en leek weer alle records te breken. Boeren keken bezorgd naar hun droge akkers, waar de jonge gewassen wel opkwamen maar nauwelijks groeiden. En dat gold ook voor mijn wilgenstekken, deze winter geplant op de Hennipgaarde bij Zevenhuizen. Ze hadden alleen enkele groene blaadjes. (Anton Roeloffzen, 8 juni)

Lees meer: Column Anton: Waterbeheer(sing)

2019 logo pop up

20220627 banner Brandmannen vacature toetser en vergunningverlener OD Haaglanden

20210929 uw vacature

woensdag 01 juni 2022

Het lijkt me stug dat je ooit een brief van 46 kantjes hebt ontvangen. Als je zo’n lange brief wilt lezen, dan is de recente brief van minister Hugo de Jonge aan de leden van de Tweede Kamer over de ruimtelijke ordening een aanrader. Die gaat over de grote verbouwing die Nederland te wachten staat om de opgaven op het gebied van klimaat, energie, infrastructuur, landbouw, natuur en woningbouw te verwezenlijken. (Theo Edelman, 1 juni)

Lees meer: Column Theo: Luisteren naar de bodem en naar Zuhal

20220627 Banner Adveronline vacature toezichthouder bodem en ontgrondingen OD ZOB

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

20211221 BodemBreedForum logo