dinsdag 19 september 2023

Van nature ben ik nieuwsgierig aangelegd, wil graag weten hoe dingen in elkaar zitten, wat de verbanden zijn. Bij het uitvoeren van bodemonderzoek wordt dit aangemoedigd door vooraf het historisch onderzoek uit te voeren en gedurende het onderzoeksproces het conceptueel model op te stellen en bij te schaven. Dit proces vergt regelmatig enig speurwerk, (toevallige) ontdekkingen en creatief denkvermogen. Een kolfje naar mijn hand: het zoeken naar het causaal verband tussen oorzaak en verontreinigingssituatie. Vooral wanneer uitspraken gedaan moeten worden over de totale omvang van een verontreiniging, verspreidingsrisico’s en saneringsopties is het belangrijk om oorzaak/gevolg te snappen. Het geeft me energie als de dingen kloppen, zoals in de jaren ’80 een TV-serie telkens werd afgesloten met “I love it when a plan comes together”.

Lees meer: column Bert: Verdiepen in de bodem

maandag 11 september 2023

De afgelopen decennia zag de politiek het lijden van de goeden als een noodzakelijk kwaad. En hoewel er ook kritiek klonk (daarover meer later in deze column) stemt de brede bijval voor Pieter Omtzigts pleidooi voor een ander mensbeeld hoopvol.

De implementatie van de Omgevingswet laat echter zien dat alleen een positief mensbeeld niet volstaat. Wanneer niet geïnvesteerd wordt in kennis, kunde en ervaring kan “nee, tenzij” niet door ”ja, mits” worden vervangen. Inmiddels lijkt ‘beleidsneutraal omzetten’ het maximaal haalbare.

Lees meer: Column Arne: Een ander mensbeeld

20230901 Banner AdverOnline Gemeente Maastricht Beleidsadviseur Bodem en Ondergrond 300 x 200 px 1

20210929 uw vacature

Terra Index 300x200

maandag 04 september 2023

Vorige week was ik voor overleg bij een organisatie op kantoor. Bij de koffieautomaat lag een intrigerend kaartspel met de titel ‘Kan dit wel?’ Argeloos vroeg ik wat dat voor spel was. Dat leidde vrijwel meteen tot een interessant gesprek over normen en waarden en je veilig voelen op het werk. De koffiepauze duurde wat langer dan anders… (Ingeborg van Oorschot, 4 september) 

Lees meer: Column Ingeborg - Kan dit wel?

maandag 17 juli 2023

Er is een stille revolutie gaande in de bouwwereld. Die heeft nog geen mooie Nederlandse naam, maar die zal wel komen. Het gaat om ‘biobased bouwen’, waarbij men zoveel mogelijk gebruik maakt van materialen die in een overzichtelijk tijdsbestek weer ‘aangroeien’. Dat kunnen bomen zijn, vezels van hennep, olifantsgras en lisdodden en wol. Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie waar volop wordt bespaard op niet hernieuwbare grondstoffen. (Theo Edelman, 17 juli) 

Lees meer: Column Theo: Biobased bouwen

maandag 10 juli 2023

Het leven van een Bodemnieuws columnist is nog niet zo makkelijk. Hij of zij hinkt vaak op verschillende gedachten. Een column hóéft niet actueel te zijn (daarvoor heb je het nieuws in de brief) maar als columnist wil je ook niet te ver achter de feiten aanlopen. Beschouw je de waan van de dag op gepaste afstand of kies je voor vers van de pers? (Arne Alphenaar, 10 juli)

Lees meer: Column Arne: Wie niet weet..

20230908 Banner Brandmannen Tauw projectleider bodem

20220422 SDG logo

expertisecentrum PFAS 300x200