donderdag 05 december 2019

Beste Bodem,

2019 werd voor u een roerig jaar,
om niet te zeggen loodjezwaar.
Door succesvol gevoerd beleid,
bent u nagenoeg van spoedlocaties bevrijd. 

(Sinterklaas/Jan Klein Kranenburg, 5 december)

Lees meer: Column Sinterklaas: Beste bodem

vrijdag 29 november 2019

Hoe zit het nou?

Mijn vader viert zijn verjaardag. Er is gezongen, er is geproost. En zoals dat gaat op verjaardagen zitten de gasten in een grote kring terwijl er groeps- en tweegesprekken worden gevoerd. Voor mij één van de weinige gelegenheden om met mijn grote familiekring bij te praten. Normaal ben ik voorbereid op vragen zoals: ‘Woon je nog steeds in <<vul hier een willekeurige woonplaats uit mijn verleden in>>?’ en ‘Wat doe je ook alweer voor werk?’. Maar dit keer wordt ik van de andere kant van de kamer geroepen: ‘He Ingeborg, kom ‘ns uitleggen hoe dat nou zit met die PFAS!?’.

 

(Ingeborg van Oorschot, 29 november)

Lees meer: Column Ingeborg: Hoe zit het nou?

expertisecentrum PFAS 300x200

Banner 2.0 300200

TTE 300 200

vrijdag 22 november 2019

Wat is de herfst toch een prachtig jaargetijde. De kleuren in de natuur zijn dit jaar wel heel mooi. Dat is een opsteker voor alle mensen die de natuur koesteren. En die er niet aan moeten denken om die op te offeren om het uitstoten van stikstof te faciliteren. Vallende bladeren nodigen uit om te mijmeren over de vergankelijkheid van het leven. Totdat iemand de stilte verstoort met zo’n ellendige bladblazer. Onlangs las ik een aantal argumenten om zo’n ding niet te gebruiken. (Theo Edelman, 22 november)

Lees meer: Geen blad voor de mond

vrijdag 15 november 2019

Vanuit de bron-pad-effect benadering gezien wellicht niet zo gelukkig geformuleerd, maar ik heb even gewacht tot de gekte zou overwaaien. Niet gelukt. Inmiddels heeft iedereen in Nederland een mening over PAS en PFAS. Niet iedereen zal het reclame-adagium “elke publiciteit is goede publiciteit” omarmen, maar feit is dat bodem weer op de kaart staat. (Arne Alphenaar, 15 november)

Lees meer: Column Arne: Botsproeven met nasmaak

vrijdag 08 november 2019

Waargebeurd: een beleidsadviseur bodem uit Deventer werd laatst wakker met zijn eigen werk als eerste onderwerp in het radionieuws.
De nestoren onder u zullen misschien weten hoe het voelt als de bodem in het nieuws is, maar voor uw stukjesschrijver van dienst vandaag was het een vreemde gewaarwording.
Maar het zijn ook wel verdraaid spannende tijden voor de bodem! Ik had mij voorgenomen de naam van dat prachtige vocht- en vuilafstotende, brandwerende, persistente, mobiele en bioaccumulerende stofgroepje waar dit nieuwsbericht over ging zo min mogelijk te noemen. Voor u het weet bent u ermee doodgegooid, en denk dan maar niet dat een mooie begrafenis erin zit, de analyses voor dit grondverzet kunnen enkele weken op zich laten wachten…(Daan Henkens, 7 november)

Lees meer: Column Daan: Gewekt door je werk

stokstaartje 300 200

300x200 pop up

20191212 Projectleider Bodembeheer Nederland

bbf 300x200

rws

Remediation Day HMVT nieuw