maandag 03 mei 2021

Aardkundige waarde, aardkundig erfgoed, aardkundige monumenten, geoheritage. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde fenomeen. Gebieden of locaties met een bijzonder aardkundige waarde zijn sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw verkend en verzameld in een kaart. Sommigen zijn zelfs benoemd als monument. Het is belangrijk dat ze er zijn, maar het zijn geen monumenten waar we jaarlijks gezamenlijk even bij stilstaan en aandacht aan besteden. Of toch wel? (Ingeborg van Oorschot, 3 mei)

Lees meer: Column Ingeborg: Nationale monumenten

maandag 26 april 2021

Na prikkelende reportages op de televisie is het onderwerp granuliet bij veel mensen bekend geworden. De column van vorige week, geschreven door collega Daan, ging er ook over. Granuliet is een dankbaar vertrekpunt voor beschouwingen over de circulaire economie, het ondieper maken van plassen en de organisatie en de opzet van bodemonderzoek. Daarbij gaat het ook over macht en tegenmacht. Zorgen wij bij beladen bodemkwesties voor voldoende evenwicht daartussen? (Theo Edelman, 26 april)

Lees meer: Column Theo: Macht en tegenmacht

20200224 BBF gecentreerd

NieuweColumnist banner

HMVT banner nieuw2021

dinsdag 20 april 2021

Hoera! Gisteren stond in de krant dat granuliet officieel veilig is verklaard als vulmateriaal voor oude zandwinplassen. Was het onderzoek doorgestoken kaart of hebben de spraakmakers van Zembla een storm in een plas water gemaakt? Team ‘afval bestaat niet’ loopt in elk geval weer een puntje voor op team milieu! (Daan Henkens, 20 april)

Lees meer: Column Daan: Schisma in de groene kerk

dinsdag 13 april 2021

Bodem heeft meer dan twintig jaar lang mijn leven bepaald. In Wageningen volgde ik vakken bodemkunde, geologie en hydrologie. In 1989 studeerde ik af als geohydroloog en startte mijn professionele loopbaan bij Tauw, waar ik 14 jaar ondergedompeld ben geweest in de bodemverontreinigingen. Met vier collega’s publiceerde ik de onverbiddelijke bestseller In Situ Sanering, waarvan later ook de Engelse versie In Situ Soil Remediation verscheen. Lange tijd waren de royalty’s voldoende om de drankrekening te betalen van ons jaarlijkse etentje. (Almar Otten, 13 april)

Lees meer: Column Almar: De liefde voor bodem

dinsdag 06 april 2021

Dat er ondergronds leven is, is nu goed te zien in mijn volkstuin. Op diverse plekken zijn molshopen te zien. Een goed teken; er zijn blijkbaar ruim voldoende wormen in de grond aanwezig om een mollenpaar en de al geboren jongen te voeden. En ze ploegen de bodem gratis om voor mij. Ik ben er dus blij mee. (Anton Roeloffzen, 6 april)

Lees meer: Column Anton: Mollen, ze zijn er nog!

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

Vacature 2.3 300200

archeologie online 2020

300x200 pop up

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

20210330 Suez Vacature adviseur bodem