maandag 21 september 2020

De laatste weken zijn de ontwikkelingen in Moria veelvuldig in het nieuws. Beelden van branden en vluchtende mensen domineren de media. De naam Moria doet me denken aan Mordor, het Zwarte Land uit de boeken van Tolkien en liggend in het zuid-oosten van Midden-Aarde. De drie dikke pillen van Tolkien heb ik in mijn jeugd tweemaal verslonden, al lezend tot diep in de nacht. Als ik de beelden zie van Moria denk ik ook aan de fantastische verfilming van die boeken. (Peter van Mullekom, 21 september) 

Lees meer: Column Peter: Moria en het “volle” Nederland

maandag 14 september 2020

De meesten van ons zijn nu alweer 6 maanden aan het thuiswerken. En hoewel de eerste weken voor velen wel even wennen waren, hebben we nu voor en groot deel alles wel georganiseerd. Nu we het thuis redelijk op de rit hebben is het een mooi moment van bezinning: wat vinden we van deze andere manier van werken? En misschien nog interessanter: hoe gaan we verder? (Ingeborg van Oorschot, 14 september)

Lees meer: Column Ingeborg: Kantoor in de zandbak

20200224 BBF gecentreerd

NieuweColumnist banner

Remediation Day HMVT nieuw

maandag 07 september 2020

De redactie van het Tv-programma Zembla is er opnieuw in geslaagd aandacht te krijgen voor het storten van granuliet in diepe plassen. Ondanks verzet daartegen gaat het storten onverminderd door. Zembla heeft ontdekt dat Rijkswaterstaat een rekenfout heeft gemaakt bij een risicoanalyse. De risico’s van het vlokmiddel polyacrylamide waarmee het granuliet bewerkt is zouden duizendmaal te laag zijn voorgesteld. Inmiddels zijn vragen over deze kwestie gesteld in de Tweede Kamer der Staten-Generaal en in Provinciale Staten van Noord-Brabant. (Theo Edelman, 7 september)

Lees meer: Column Theo: De lotgevallen van een vlokmiddel

maandag 31 augustus 2020

Na de columns van Anton en Daan over klimaatverandering en droogte werd het deze zomer alleen maar warmer en droger. Na afloop van vakantie 2020 geen verhalen over wat we van andere culturen kunnen leren. Collega’s bleven deze zomer in Nederland en staan niet in de rij bij mijn Nespresso. We werken thuis, doen af en toe een mondkapje op en doen verder of er niet zo veel is veranderd. (Arne Alphenaar, 31 augustus)

Lees meer: Column Arne: Nieuwe kleren van de Keizer

woensdag 01 juli 2020

Droog is het! Zelfs nu ik al maanden geen waterschapskantoor meer van binnen heb gezien, bereiken mij nog de verontrustende cijfers van het oplopende neerslagtekort. ‘Het derde droge jaar op rij.’ ‘Misschien wordt het nog wel erger dan 2018.’ ‘Het einde van de landbouw zoals we die kennen.’
Nederland gaat een spannende zomer tegemoet. (Daan Henkens, 1 juli)

Lees meer: Column Daan: Dorstig als de bodem

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

Banner 2.0 300200

archeologie online 2020

20200914 Banner GP Groot Uitvoerder

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200