maandag 13 maart 2023

Grondwater is weer hip. Nu zelfs de machtigste eiken na een salvo gortdroge zomers het loodje leggen terwijl in het naastgelegen weiland de irrigatiehaspels staan te dampen van inspanning, begint de stroom aan rapporten over ons grondwater ook stevig op gang te komen. De Brabantse droogtecommissie publiceerde afgelopen najaar een stevig boekwerk, gevolgd door de interbestuurlijke studiegroep grondwater, en binnenkort zal mijn oude werkgever de Unie van Waterschappen haar grondwatervisie presenteren. Als ‘grondwaterliefhebber’ en betrokkene bij veel van deze rapporten is het een mooie tijd, en ook in mijn nieuwe baan probeer ik zoveel mogelijk excuses te verzinnen om me tegen het grondwaterbeheer aan te mogen bemoeien. (Daan Henkens, 13 maart)

Lees meer: Column Daan: Déjà vu

maandag 06 maart 2023

Het zat er vorig jaar al aan te komen, maar 8 januari begon dan toch echt de vervanging van het riool in mijn straat. Het weer zat mee (koel maar droog), dus na twee maanden met een “zandbak” voor de deur, is het leed nu geleden. Er ligt een nieuw riool, de straat is 10 tot 20 cm opgehoogd en de straattegels liggen weer op hun plek. Ook mijn voortuin heb ik deels moeten ophogen en herplanten, omdat er ook een nieuwe verhoogde rioolaansluiting naar het huis nodig was. De boom naast de huisdeur, een wegedoorn, moest helaas sneuvelen. Maar eind goed al goed. (Anton Roeloffzen, 6 maart)

Lees meer: Column Anton: Droogte, zand en stenen

20210929 uw banner

archeologie online 2020

20220118 nieuwe columnist v2

 

maandag 27 februari 2023

De afgelopen werkweek begon voor mij in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag. Ik mocht vooraan plaatsnemen, naast de advocaat. De eerste keer dat ik daar was is alweer veertig jaar geleden. De provincie Gelderland en de gemeente Culemborg hadden het met elkaar aan de stok over de Interimwet bodemsanering, de voorloper van de bodemsaneringsparagraaf in de Wet bodembescherming. Namens de gemeente trad Wim Munters op. Ik had mij inhoudelijk terdege voorbereid. De Staatsraad bevroeg mij eerst op inhoud. Daarna vroeg hij wat ik ervan vond. Dat had ik niet verwacht, ik moest er even over nadenken. De provincie kreeg uiteindelijk gelijk. (Theo Edelman, 27 februari) 

Lees meer: Column Theo: Levende Bodem

maandag 20 februari 2023

Als Nederlanders hebben we een zeer sterk gevoel van de maakbaarheid van onze omgeving. Een Engelse grap is dan ook "God created the World, but the Dutch created the Netherlands". Als geen ander weten we hoe we tegen het water moeten vechten (en moeten we nu leren hoe we mét het water moeten werken). Maar het idee dat wij alleen onze omgeving gevormd hebben en niet andersom is een waanidee. (Lisanne Keijzer, 20 februari)

Lees meer: Column Lisanne: Soil and Water created the Dutch

20220422 SDG logo

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

expertisecentrum PFAS 300x200

maandag 13 februari 2023

Morgen is het Valentijnsdag en dan is het de bedoeling om extra aandacht te schenken aan je geliefde. Traditioneel is dat je partner, en als je geen partner hebt stuur je een kaartje of bosje bloemen naar een geheime liefde. Eigenlijk is dat nog veel romantischer en is het ook lang een traditie geweest. Zelf ben ik ooit eens (eenmalig helaas) verrast op Valentijnsdag maar jammer genoeg ben ik er nooit achter gekomen wie de afzender was. (Peter van Mullekom, 13 februari)

Lees meer: Column Peter - Liefde voor de bodem