woensdag 23 november 2022

De inkt van de slotverklaring van de klimaatconferentie is nog maar net droog of de aandacht gaat al weer naar andere zaken uit. Voetbal, Matthijs. Toch een paar kanttekeningen. Over moeilijke woorden als mitigatie en adaptatie, het belang van de bodem en over Tuvalu. Dat is een groep eilanden die onder zeewater dreigt te raken. (Theo Edelman, 23 november)

Lees meer: Column Theo: Tuvalu zinkt

woensdag 16 november 2022

Een nieuwe baan. Afscheid van Den Haag, afscheid van de woorden bodem en ondergrond op mijn visitekaartje. De banden met ‘de sector’ zullen weker worden, al is bij het waterschap waar ik ga werken de bodem nooit ver weg. Als water en bodem sturend worden, gaat het waterschap aan de slag. Zo was het een paar jaar terug bedoeld, bodem als onderdeel van brede maatschappelijke opgaven, en ik mag ontdekken of dat in de praktijk ook werkt.

Lees meer: Column Daan: Weg van de bodem

woensdag 09 november 2022

Ik heb sinds januari dit jaar een volkstuin. Ongeveer 100m2, groter dan mijn huidige woonruimte. Ik heb in dit eerste jaar al een hoop meegemaakt in mijn tuin aan de IJssel. Vier volwassen pompoenplanten verloren aan de naaktslakken, wortels en pastinaakzaadjes die nooit het licht hebben gezien en gratis drainage door woelratten. (Lisanne Keijzer, 9 november)

Lees meer: Column Lisanne: Bodem gestuurde bloemen

woensdag 02 november 2022

Er ligt in Rotterdam, net als elders in ons land, een enorme bouwopgave voor de komende jaren. De woningnood is immers groot. En het liefst wil Rotterdam bouwen binnen het stedelijke gebied, maar tegelijk ook de stad vergroenen om de klimaatopwarming in de hand te houden. (Anton Roeloffzen, 2 november)

Lees meer: Column Anton: Volkstuinvisie?

20221121 Brandmannen Beleidsadviseur Bodem Prov Flevoland

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

expertisecentrum PFAS 300x200

dinsdag 25 oktober 2022

Hoe kunnen we met bodemkennis bijdragen aan het oplossen van de crises die ons land teisteren? Dat vragen steeds meer mensen zich af. Wat fijn dat het komende symposium Bodem Breed in het teken staat van bodembeheer in relatie tot klimaat, wonen, stikstof, voedselzekerheid en waterkwaliteit.

De organisatie vraagt ons of een goed bodembeheer en -beleid ons uit deze crises kan helpen en zo ja, hoe. Martin Doeswijk en ik bekommeren ons al enkele maanden om die vraag, want we voorvoelden dat die ooit zou komen. We schreven elkaar brieven met ideeën, met het verzoek aan de ander om daarop te reflecteren. Dat heeft geleid tot een aanpak die wat ons betreft kan leiden tot een handreiking aan de verbouwers van Nederland. (Theo Edelman, 25 oktober)

Lees meer: Column Theo: Crises te lijf. Maar hoe?

TTE 2022

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

2019 logo pop up