maandag 27 januari 2020

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur gaat binnen enkele maanden een advies uitbrengen over de kwaliteit van de bodem. De stand van zaken is beschreven in vier deelrapporten. Zou het advies de impact van de rapporten van de Commissie Remkes kunnen evenaren? (Theo Edelman, 27 januari)

Lees meer: Column Theo: Vitale Bodem

maandag 20 januari 2020

Iedereen die instemt met de titel, wordt direct als “Boomer” weggezet.  Natuurlijk geldt dat niet voor mij (dat instemmen met de titel ;-) ). ‘Vroeger‘ ben ik immers bodemkunde en waterzuivering gaan studeren om het milieu beter te maken. En anno 2020 is het echt beter dan vroeger, maar toch mis ik iets. (Arne Alphenaar, 20 januari)

Lees meer: Column Arne: Vroeger was alles beter

bbf 300x200

rws

Remediation Day HMVT nieuw

maandag 13 januari 2020

Een cliché wordt niet voor niets een cliché. Tijdens mijn studie was de Lekkerkerkaffaire de favoriet van elke docent om te laten zien hoe belangrijk het is om goed voor de bodem te zorgen. Hoe kon men niet hebben gezien dat het vervuilen van de bodem de mensheid zo in gevaar kon brengen? Er was geen tijd voor om brede belangen af te wegen, krachtenveldanalyses te doen en werk met werk te maken; de bodem moest schoon en iedereen die dat in twijfel trok was vijand van de volksgezondheid. Een jaar of 30 later kijkt de bodemsector, inmiddels gestroomlijnd met strakke protocollen en duidelijke normen, verstoord op van haar werk. De wereld is veranderd. Er is geen bodemprobleem, er is een duurzaamheidsprobleem. Alles blijkt in onze wereld met alles samen te hangen, en als specialist kun je de nieuwe complexiteit niet meer aan. Als onze generatie het milieuprobleem wilde oplossen, moesten we leren integraal te denken. (Daan Henkens, 13 januari)

Lees meer: Column Daan: De fossielen van het sectorale denken

dinsdag 07 januari 2020

De wereld is 2020 begonnen met een stevige vuurdoop. De bosbranden in Australië worden ook wel “de hel op aarde” genoemd. Toch is niet alles slecht aan de bosbranden. Sterker nog, voor de bodem en de ecologie, is het van levensbelang.(Lisanne Keijzer, 7 januari 2020)

Lees meer: Column Lisanne: Vurige groei

vrijdag 20 december 2019

Sinds 2003 wordt in Nederland een Woord van het Jaar gekozen. Op basis van een nominatie stelt de organisatie een shortlist op waaruit een woord kan worden gekozen. Dit jaar is het ‘boomer’ geworden. Dat woord wordt gebruikt om discussies met oudere mensen met achterhaalde ideeën over bijvoorbeeld het klimaat af te kappen. Naar mijn oordeel helpt zo’n woord niet echt bij het oplossen van problemen.

(Theo Edelman, 20 december)

Lees meer: Column Theo: Bodemwoord van het Jaar

stokstaartje 300 200

300x200 pop up

BannerBodemnieuwsODH.png

Vacature 2.3 300200

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Scobe academy bodemnieuws