dinsdag 24 november 2020

Mijn laatste column voor Bodemnieuws. Met heel veel plezier heb ik de afgelopen jaren elke paar maanden mijn beeld op de bodemwereld mogen schetsen. Ik heb geprobeerd niet alleen mijn observaties in ons omgaan met bodem mee te geven, maar ook inzicht te geven in de wereld van het hoger onderwijs. En nu dit de laatste is, kan een kleine terugblik geen kwaad.

Lees meer: Column Geert: Afscheid nemen bestaat niet

maandag 16 november 2020

Zwarte gaten in het heelal zijn de laatste jaren steeds vaker in het nieuws. Een zwart gat is geen gat in de letterlijke betekenis van het woord, maar “een gebied in de ruimte waarvandaan niets kan ontsnappen”. Sterker nog: zwarte gaten hebben een aanzuigende werking, en alles wat gevangen is ontsnapt niet meer, zelfs licht. Voor de “gewone” mensen, zoals jij en ik, gaat het verschijnsel het voorstellingsvermogen te boven. Ga maar na, door het effect van zwarte gaten op het licht zien we nu dingen die 100 miljoen jaar geleden al zijn gebeurd. (16 november)

Lees meer: Column Peter: Zwarte gaten in het bodembeheer

300x200 pop up

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Banner 300x200 Advideur vakspecialist bodem DCMR Milieudienst Rijnmond Bodemnieuws

maandag 09 november 2020

We zitten intussen midden in de tweede ‘intelligente lockdown’. Fysieke bijeenkomsten zijn niet meer mogelijk. Tools zoals Zoom, Microsoft Teams en livestreams draaien al een tijdje overuren en iedereen is hier al aardig mee vertrouwd. Dit vergt een andere manier van werken, niet meer even een social talk bij de koffieautomaat maar veel turen naar een schermpje (of tussen twee schermen). We missen het sociale contact en vinden het lastig nieuwe contacten op te doen. En hoe ziet de toekomst er uit? Gaan we weer terug naar hoe het was of stappen we over op ‘DDW’ Duurzaam Digitaal Werken?

(Diane Zijderlaan, 9 november)

Lees meer: Column Diane: DDW Duurzaam Digitaal Werken

maandag 02 november 2020

Eind vorige week hebben vier natuurorganisaties de waterbalans voor de provincie Noord-Brabant openbaar gemaakt. Het blijkt dat er een onbalans is tussen de beschikbare en de benodigde hoeveelheid water. Vooral de natuur is daar de dupe van. Op basis van de waterbalans kunnen de watergebruikers betere afspraken maken. (Theo Edelman, 2 november)

Lees meer: Column Theo: Kommer en kwel

maandag 26 oktober 2020

De bodem bereikt is, met een vraagteken, de titel van het in de zomer verschenen advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Het advies is een pleidooi om, ook voor de ondergrond, de in de Nationale omgevingsvisie voorgestelde nieuwe aanpak te hanteren: integraal, samen met andere overheden en maatschappelijke organisaties, en met meer regie vanuit het Rijk. (Arne Alphenaar, 26 oktober)

Lees meer: Column Arne: de bodem bereikt

Banner Provincie Noord Holland technisch managerr

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

Banner 2.0 300200

archeologie online 2020