woensdag 01 juli 2020

Droog is het! Zelfs nu ik al maanden geen waterschapskantoor meer van binnen heb gezien, bereiken mij nog de verontrustende cijfers van het oplopende neerslagtekort. ‘Het derde droge jaar op rij.’ ‘Misschien wordt het nog wel erger dan 2018.’ ‘Het einde van de landbouw zoals we die kennen.’
Nederland gaat een spannende zomer tegemoet. (Daan Henkens, 1 juli)

Lees meer: Column Daan: Dorstig als de bodem

maandag 22 juni 2020

Wat door de meteorologen is voorspeld wordt steeds meer werkelijkheid. Het wordt steeds heter en droge periodes worden steeds vaker afgewisseld door droge periodes. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen decennia al zo’n 1,5 ⁰C gestegen in Nederland en voor het derde jaar hebben we een zeer droog voorjaar achter de rug. En dat is in de afgelopen weken gevolgd door heftige stortbuien met ondergelopen straten en lekkages in huizen als gevolg. (Anton Roeloffzen, 22 juni)

Lees meer: Column Anton: Klimaatverandering

20200224 BBF gecentreerd

Banner 2.0 300200

Remediation Day HMVT nieuw

maandag 15 juni 2020

Vorige week bracht het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van voorzitter Remkes zijn eindadvies uit aan de minister Schouten. Dit advies is vormgegeven in een lezenswaardig eindrapport. Het college legt In begrijpelijke taal uit hoe de overmaat aan stikstofverbindingen heeft kunnen ontstaan, wat de gevolgen daarvan zijn voor de natuur en hoe het probleem kan worden opgelost door de emissie met vijftig procent te verminderen.  (Theo Edelman, 15 juni)

Lees meer: Column Theo: Stikstofdeken geeft geen pas

maandag 08 juni 2020

In deze tijd van crisis moeten we leren, evalueren en kansen pakken. Ik dus ook. En zittend in een lekker Brabants zonnetje vallen me twee dingen – samenhangend – op.

Lees meer: Column Geert: De openbare ruimte is weer...

dinsdag 02 juni 2020

Bij het verduurzamen van de woning denken we vaak aan energiebesparende maatregelen (isoleren) of energie opwekkende maatregelen (zonnepanelen, zonneboiler). Toch kan verduurzamen op veel meer manieren. Bijvoorbeeld door het huis levensloopbestendig in te delen. Daarbij houd je rekening met toekomstige behoeften, denk daarbij aan een garage aan het huis, die in de toekomst, zonder al te veel verbouwingen, dienst kan doen als een slaapkamer beneden. Je kunt duurzame/herbruikbare materialen gebruiken en een architect kan een woning of uitbouw zodanig ontwerpen, dat er tijdens de bouw zo weinig mogelijk afval vrijkomt. (Bert baan, 2 juni)

Lees meer: Column Bert: Jammer om al het regenwater weg te...

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

20200615 Provincie ZuidHolland banner

archeologie online 2020

Vacature 2.3 300200

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200