donderdag 11 juli 2019

In juli verschijnt een mooi themanummer van Water Governance (volg het blad hier) – waar ik in de redactie mag zitten. In dit nummer buigen we ons over droogte, en dan uiteraard over de governance daarvan. Actueel door de droogte van 2018 én 2019 geven we aan dat de governance ervan lastig is (veel partijen - veel issues - veel versnippering - niemand die écht de baas is –sluipend probleem – lage urgentie - lange termijn acties lastig). Een écht ‘wicked problem’: een probleem waarin de percepties van betrokkenen op het probleem verschillen, met elk andere belangen en verschillende inhoudelijke expertises, waardoor eenduidige oplossingen niet mogelijk zijn. (Geert Roovers, 11 juli)

Lees meer: Column Geert: Grondwater is terug!

donderdag 04 juli 2019

"Het werkgerelateerde deel van ons afdelingsuitje was de heenreis", waarmee mijn collega de door inklinking veroorzaakte hobbelige weggetjes door het veenweidegebied bedoelde. Mijn collega's en ik verzamelden zich vorige week in een zonnig Nieuwkoop voor een vaartochtje over de Nieuwkoopse plassen. De wegen in het westen zijn inderdaad alles behalve egaal, dat merkte ik maar al te goed op de heenweg. Het is maar goed dat Debby van de Starbucks mij een plastic dekseltje bij mijn Venti Americano meegaf, want anders had ik de koffievlekken uit de autobekleding kunnen boenen. (Jan Klein Kranenburg, 4 juli)

Lees meer: Column Jan: Hobbelpaard

PFAS cursus 2.0 300200

20190711 Projectleider Bodem Tauw

20190819 Waterschap Zuiderzeeland Medewerker Grondzaken Bodemnieuws

donderdag 27 juni 2019

Ik ben de afgelopen jaren niet zo actief geweest in de “bodemwereld” maar des te meer in het onderwijs. Via die nieuwe wereld kwam ik met onderwerpen als revalidatie en mantelzorg in aanraking. Op het eerste gezicht geen enkele overeenkomst met de oude vertrouwde bodem zou je zeggen. Ik ben nu een paar jaar verder en er zijn toch wel wat overeenkomsten. (Ingrid van Reijsen, 27 juni)

Lees meer: Column Ingrid: “Worlds meet”

donderdag 20 juni 2019

Vanavond spelen de Nederlandse Leeuwinnen hun derde wedstrijd bij het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Ik ga de wedstrijd op de televisie bekijken. U ook? Als ode aan de voetbalsters en als opwarmer voor vanavond ga ik iets schrijven over een oranje edelsteen. (Theo Edelman, 20 juni)

Lees meer: Column Theo: Trainen zonder stenen

donderdag 13 juni 2019

Zichzelf respecterende bodemprofessionals gaan naar BodemBreed voor het netwerk. Je ziet elkaar weer eens, je praat wat bij. Een inhoudelijk sessie-tje ruil je in voor een extra kopje koffie. Ik schaam me er dan ook bijna voor dat ik dit jaar iets nieuws hoorde. Of erger, dat ik vier jaar na aanname door de Verenigde Naties werd verrast door de presentatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s). En, nog erger, dat dat voor bijna alle bodemprofessionals bleek te gelden. (Arne Alphenaar,  13 juni)

Lees meer: Column Arne: Een mooie toekomst!

20190729 Waterschap Zuiderzeeland Junior Medewerker Watertoezicht Bodemnieuws

expertisecentrum PFAS 300x200

popup opkomende stoffen

20190722 Geo hydroloog duurzame energie

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

20190815 SGS Search BodemnieuwsBanner Milieukundig Begeleider formaat aangepast