donderdag 13 juni 2019

Zichzelf respecterende bodemprofessionals gaan naar BodemBreed voor het netwerk. Je ziet elkaar weer eens, je praat wat bij. Een inhoudelijk sessie-tje ruil je in voor een extra kopje koffie. Ik schaam me er dan ook bijna voor dat ik dit jaar iets nieuws hoorde. Of erger, dat ik vier jaar na aanname door de Verenigde Naties werd verrast door de presentatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s). En, nog erger, dat dat voor bijna alle bodemprofessionals bleek te gelden. (Arne Alphenaar,  13 juni)

arneAls vooruitstrevend bodemprofessional verkondigde ik trots dat we helemaal niet klaar zijn met bodem: de ondergrond is essentieel voor energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie. En nu blijkt de ondergrond al 4 jaar in maar liefst 17 internationaal erkende essentiële doelen een belangrijke rol heeft (voor degene die hun glas half leeg hebben: de bodem wordt in 4 SDG’s expliciet genoemd).


Misschien was ‘we zijn klaar met bodem’ niet zo’n handige manier om het succes van de saneringsoperatie te duiden. Wellicht zal de omgevingswet her en der tot wat ongelukjes leiden, maar het lijkt er op dat we in ons streven de bodem te isoleren, te beheersen en te beschermen de kansen die van búiten de sector komen niet eens meer herkennen. Vrij naar Daan zien we overal vreemde mannen. In werkelijkheid zijn de SDG’s eerder nieuwe vriendjes van onze dochters (en ik geef toe, daar moet je soms aan wennen). Laten we vertrouwen op onze opvoeding en onze bodem een mooie integrale toekomst gunnen.


Laten we de bodem in ieder geval iets meegeven voor als wij er (als sector ;-) niet meer zijn. Bijna alle kennis die we de afgelopen 30 jaar hebben opgedaan, zit in de hoofden van mensen. Veel komt er alleen uit als je elkaar spreekt, of ziet op BodemBreed. We moeten ervoor zorgen dat de huidige en de nieuwe kennis van de ondergrond beter toegankelijk wordt. Zij moet met 17 SDG’s gedeeld worden!

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: Facebook