donderdag 20 juni 2019

Vanavond spelen de Nederlandse Leeuwinnen hun derde wedstrijd bij het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Ik ga de wedstrijd op de televisie bekijken. U ook? Als ode aan de voetbalsters en als opwarmer voor vanavond ga ik iets schrijven over een oranje edelsteen. (Theo Edelman, 20 juni)


Foto Theov3Bij het uitvoeren van bodemkarteringen en bij het beschrijven van bodemprofielen kom je nogal eens ijzerafzettingen tegen die bruin zijn met een neiging naar oranje. Maar voor echt oranje moet je niet bij grond zijn, maar bij edelstenen. Ik koos voor u calciet oranje uit. Calciet is een soort kalksteen en wordt ook wel kalkspaat genoemd. Het bestaat vooral uit calciumcarbonaat en is een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Calciet ontstaat wanneer opgeloste calciumionen in contact komen met kooldioxide uit de atmosfeer. Vanwege zijn zachtheid is calciet geliefd bij het maken van vazen, schalen en beelden. Het wordt veel gebruikt in de bouw en het is tegenwoordig een hoofdbestanddeel van glasvezel. En natuurlijk in de landbouw, tegen de verzuring.
De prachtige kleuren in edelstenen worden doorgaans veroorzaakt door de metalen die erin zitten. Deze metalen absorberen bepaalde golflengten van het licht waardoor ze een kleurende werking hebben. De lengte van de weg door de kristallen is hierbij van belang. Oranje calciet dankt zijn kleur aan het metaal chroom.
Sommige mensen dichten een helende werking toe aan edelstenen. Er bestaan zelfs edelsteentherapeuten. Oranje calciet zou de spijsvertering en de stofwisseling stimuleren, de darmen en het bindweefsel versterken en de opname van de voedingsstoffen bevorderen. Ondanks mijn naam ben ik niet zo van deze school. Maar wie weet werkt het als placebo. Misschien hebben zure mannen, al of niet met morsig haar en dito snor, die vrouwenvoetbal niks vinden, er baat bij. Laat onze Oranje Leeuwinnen ondertussen maar lekker trainen zonder stenen.

20190620 oranje calciet ruw 01

Theo Edelman

(Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Facebook