donderdag 19 september 2019

Dit jaar werd onze zomervakantie een echte ontdekkingstocht: een ‘roadtrip’ naar Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Op de tweede dag reden we langs Bitterfeld (bij de oudere bodemnieuwslezers bekend als het Lekkerkerk van Oost-Duitsland). Verder naar het oosten werden de namen onbekender en uiteindelijk zelfs onleesbaar (София). (Arne Alphenaar, 19 september)


arneWe wandelden door schitterende gebieden, bezochten verbazingwekkend mooie steden en spraken aardige mensen. En waar we ook terecht kwamen, op internet vonden we informatie over de cultuur, de natuur en de geschiedenis. Al te vaak begon zo’n beschrijving met “….stond bekend als het centrum van….. “, om daarna te vervolgen met “…. heeft helaas geleid tot een zeer ernstige vervuiling van …..”. De landen worstelen nog steeds met de gevolgen van leiders die op het gebied van milieu geen enkele ambitie hadden.


Het bruggetje is wat kort door de bocht, die oude leiders hebben wel meer, en nog onaangenamer erfenissen achtergelaten, maar toch. Een reis door Oost Europa maakt duidelijk waar gebrek aan milieuambitie toe kan leiden. En ook dat opruimen van de rotzooi domweg niet betaalbaar is.


Terug in Nederland bepalen PAS en PFAS de agenda. Het kan toch niet zo zijn dat vliegvelden worden afgeblazen, dat snelwegen worden afgeremd en dat bouwprojecten stagneren voor zo iets simpels als stikstof (we houden het inderdaad graag eenvoudig) en stoffen die in een welhaast homeopathische verdunning in de bodem voorkomen? Zulke lage normen zijn echt niet meer van deze tijd. Bovendien, van een beetje stikstof is nog nooit een plantje doodgegaan.


Ik raad iedereen aan om in een volgende vakantie Roemenië en Bulgarije te bezoeken. Bovenal omdat het fantastische vakantielanden zijn. Maar het kan geen kwaad zelf te ervaren waar gebrek aan milieuambitie toe kan leiden.

20190919 Column Arne wees ambitieus

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: Facebook