Sinds 2003 wordt in Nederland een Woord van het Jaar gekozen. Op basis van een nominatie stelt de organisatie een shortlist op waaruit een woord kan worden gekozen. Dit jaar is het ‘boomer’ geworden. Dat woord wordt gebruikt om discussies met oudere mensen met achterhaalde ideeën over bijvoorbeeld het klimaat af te kappen. Naar mijn oordeel helpt zo’n woord niet echt bij het oplossen van problemen.

(Theo Edelman, 20 december)

Foto Theov3De verkiezing is in het leven geroepen om een beeld te geven van gebeurtenissen die hun stempel drukten op een bepaald jaar. Sinds 2007 organiseert de uitgever van woordenboeken Van Dale de verkiezing, in samenwerking met dagblad De Pers en het Genootschap Onze Taal het evenement.

Op de tweede en de derde plaats eindigden dit jaar ‘klimaatspijbelaar’ en ‘klimaatdrammer’. Ook het woord ‘boomer’ wordt vooral in de context van de klimaatcrisis gebruikt. Daarmee is het klimaat de grote winnaar geworden, althans van deze verkiezing. Het zou mij niet hebben verbaasd als ook de woorden ‘stikstof’ en ‘pfas’ zouden zijn genomineerd. Die drukten een behoorlijke stempel op het afgelopen jaar. De problemen met stikstof ken ik al meer dan veertig jaar. De alom aanwezigheid van pfas in grond en bagger drong eerlijk gezegd pas dit jaar tot mij door. Daarom is pfas voor mij het bodemwoord van het jaar.

De ontwikkelingen rond pfas zijn nog lang niet ten einde. Gisteren werd bekend dat minister Van Veldhoven het onderwerp met succes bij de Milieuraad van de Europese Unie heeft aangekaart, met als doel een verbod van het gebruik van deze stoffen. Een prima actie, maar wel jammer dat dit pas gebeurt nadat de verspreiding van deze stoffen een feit is.

Opvallend in de discussie rond pfas vind ik het gebrek aan compassie met de bodem. Nergens las ik dat iemand het erg vind dat de bodem hiermee is verontreinigd. Het gaat om duizenden stoffen waarvan de ecotoxicologische eigenschappen veelal nog onbekend zijn. Het is verleidelijk om te denken dat de effecten wel zullen meevallen, maar wat te doen als die tegenvallen? Ik kijk uit naar de rapportage hierover van het RIVM.

Ik wens u goede feestdagen.

20191220 Column Theo BoekBoomer Theo Edelman

 

(Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Facebook