De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur gaat binnen enkele maanden een advies uitbrengen over de kwaliteit van de bodem. De stand van zaken is beschreven in vier deelrapporten. Zou het advies de impact van de rapporten van de Commissie Remkes kunnen evenaren? (Theo Edelman, 27 januari)

Foto Theov3Na de Tweede Wereldoorlog is de Nederlandse bodem intensief onderzocht, vooral met het oog op de geschiktheid voor het verbouwen van landbouwgewassen. De resultaten werden stapsgewijs gepubliceerd op bodemkaarten met een begeleidende beschrijving.

Begin jaren tachtig stond het onderwerp bodemkwaliteit opnieuw in de belangstelling, ditmaal vanuit het perspectief van de bodembescherming. De discussie hierover werd vooral gevoerd binnen het beleidsveld bodemsanering, ter onderbouwing van de besluitvorming over onderzoek en sanering. Het resultaat was een stelsel van normen om aan de hand van analysegegevens de bodemkwaliteit te bepalen. Het stelsel voorzag in een enorme behoefte en ging de hele wereld over.

In 2004 brachten Peter Doelman en Herman Eijsackers een boek uit met de titel Vital soil; function, value and properties. Bij mijn weten gebruikten zij als eersten het woord ‘vitaal’ om de kwaliteit van een bodem te duiden.

Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur gaat de kwaliteit van bodems achteruit. Daarom wil hij weten wat op de lange termijn nodig is om te komen tot duurzaam bodembeheer. Het advies gaat over de bodems voor landbouw, bos en natuur. Volgens de Raad zijn het organische stofgehalte, de bodemchemie, het bodemleven, de bodemstructuur, de waterhuishouding en de beworteling bepalend voor de kwaliteit.

Er zijn al vier deelstudies verschenen, over biodiversiteit, chemische samenstelling, organische stofgehalte en verdichting. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vraagt om reacties hierop. Die moeten wel snel binnen zijn, namelijk uiterlijk 3 februari 2020. Zie https://www.rli.nl/nieuws/2020/denk-mee-over-advies-vitale-bodem.

Ik ben benieuwd hoe de Raad zijn advies wereldkundig gaat maken. Zou men net zo te werk gaan als de Commissie Remkes? Dat kan dan een warme zomer worden. Maar een goede bodem is daar vast wel tegen bestand.

Theo Edelman

(Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

20200127 Theo Vitale Bodem

 

 

 

 

 

Foto van Ron de Goede, sectie Bodemkwaliteit WUR

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Facebook