Sinds het begin van de crisis heb ik al last van wisselende stemmingen. Het ene moment vraag ik me af waarom ik me zo druk maak, even later ben ik er van overtuigd dat we nú moeten doorpakken, juist omdat het misschien maar het topje van de ijsberg is. En toch raken PFAS en ZZS wat op de achtergrond. (Arne Alphenaar, 12 mei)

arneEr is de afgelopen weken niet zo veel veranderd. We gaan minder uit eten, ik word wat zwaarder, er rijden minder treinen. Thuiswerken bevalt eigenlijk wel, ‘Teams’ vergadert best effectief, en zelfs de virtuele vrijdagmiddagborrel is best gezellig. De wereld wordt wat kleiner, de wanden van de eigen bubbel wat dikker.

Hoewel grote gevolgen grote oorzaken moeten hebben geloof ik niet zo in 5G en denk ik dat de anti-vaxxers Bill Gates iets te veel macht toedichten. Zien we hier niet de macht van Gaia? Heeft moeder aarde besloten dat het zo niet langer kan? Het idee van James Lovelock (Gaia: A New Look at Life on Earth (1979)) dat de aarde als levend en zichzelf sturend organisme beschouwd zal iedereen die niet in Wageningen is opgevoed misschien wat vaag in de oren klinken, maar wordt uit, voor technici onverdachte bron, ondersteund. In “Waarom de hel naar zwavel stinkt” maakt Salomon Kroonenberg (hoogleraar te Delft) duidelijk dat de aarde zelf, echt alles wat we om ons heen zien, bepaald is door het leven zelf.

Ieder nadeel heeft z’n voordeel (oké, een iets minder zware leestip voor de thuisblijver: In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk, een schatkamer vol Cruijffspullen en quotes

Henk Davidse). Zullen we echt lering trekken uit de Corona crisis?

Ik heb opnieuw last van wisselende stemmingen. Iedereen die ik spreek beseft dat we met minder reizen toekunnen. Dat het zo goedkoop mogelijk produceren van mondkapjes en medicijnen aan de andere kant van de wereld nadelen heeft, dat we onze voedselproductie anders moeten organiseren enzovoort, enzovoort. Kortom, dat we nu wel móéten investeren in een meer duurzame maatschappij, in een beter milieu. Aan de andere kant van mijn bubbel wil men de economie zo snel mogelijk in de oude luister herstellen, de investeringen moeten worden terugverdiend.

We kunnen vanuit de ondergrond niet veel meer doen dan het goede voorbeeld geven. Vergeet in de tussentijd niet eens te kijken naar Lovelock en Kroonenberg!

20200512 Column Arne Gaia

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn