We zitten intussen midden in de tweede ‘intelligente lockdown’. Fysieke bijeenkomsten zijn niet meer mogelijk. Tools zoals Zoom, Microsoft Teams en livestreams draaien al een tijdje overuren en iedereen is hier al aardig mee vertrouwd. Dit vergt een andere manier van werken, niet meer even een social talk bij de koffieautomaat maar veel turen naar een schermpje (of tussen twee schermen). We missen het sociale contact en vinden het lastig nieuwe contacten op te doen. En hoe ziet de toekomst er uit? Gaan we weer terug naar hoe het was of stappen we over op ‘DDW’ Duurzaam Digitaal Werken?

(Diane Zijderlaan, 9 november)

Foto Diane Zijderlaan

Er zijn zeker nadelen aan uitsluitend digitale ontmoetingen. Toch bewijst het internationale netwerk SOILveR, het Soil and land research funding platform for Europe, dat online werken succesvol kan zijn. Het netwerk is twee jaar geleden opgestart en heeft maar één keer fysiek bij elkaar gezeten. De keren dat er – pre-coronatijdperk - een fysieke bijeenkomst werd gepland, werden die verstoord door treinstakingen in België en Frankrijk. Dat hield betrokkenen niet tegen om elkaar toch digitaal te ontmoeten en de “meters” te maken om het Platform van de grond te krijgen. Er is een call for proposals geweest en ook kennisuitwisselingsactiviteiten vinden online plaats.

Uitgerekend op de dag dat deze blog verschijnt in Bodemnieuws, is er weer zo’n digitale bijeenkomst van SOILveR, dit keer over PFAS. Voor deze bijeenkomst is alles uit de digitale kast getrokken. Plenair wordt er gestart met de voorzitter uit Zweden, gevolgd door een aantal presentaties van sprekers uit diverse landen. Na het plenaire deel worden de deelnemers naar hun eigen ‘digitale breakoutsessie’ geleid. Hier kan discussie gevoerd worden over de PFAS uitdagingen binnen de eigen landsgrenzen en in de eigen taal. Na afloop van deze parallelle sessies komt iedereen weer terug in de plenaire “zaal” om met elkaar de discussie te voeren en te leren van elkaars PFAS aanpak. Tussendoor worden er serieuze en minder serieuze polls gedeeld. Een fysieke bijeenkomst als deze zou maanden aan voorbereiding kosten. Met een impact op je agenda en uiteindelijk ook op het milieu want vanuit Nederland op de fiets naar Parijs is nog best een dingetje. Digitaal hebben we ook nog een extra uitdaging dat non-verbale communicatie niet ‘lost in translation’ raakt.

Maar onder de streep, gaan we een nieuw tijdperk in? Ik denk van wel. Want: moeten we echt voor elk kort overleg in de auto of in de trein om elkaar te zien? Is dat noodzakelijk om effectief en succesvol te zijn? De tools die we nu tot onze beschikking hebben zullen zich verder ontwikkelen en het ons steeds gemakkelijker maken om digitaal te werken. Een gezonde balans tussen fysieke ontmoetingen en digitale afspraken zal de toekomst zijn. Dagen dat je niet naar kantoor moet zullen mensen thuis gaan werken.

En zeg nu zelf, het is ook heel leuk geweest om bij iedereen binnen te gluren in de huiskamer, thuiswerkplek, keuken of het washok? Als je in een overleg ineens een kat in beeld krijgt, een kindje mee gaat praten of de hond aandacht opeist omdat ie naar buiten moet. Natuurlijk kan het storend zijn, maar in deze periode kan een beetje luchtigheid en humor ook geen kwaad.

Laten we allemaal gezond blijven en proberen om na deze pandemie toch een mooie combi te gaan zoeken tussen fysiek en digitaal meeten! See you on the screen?

 

Diane Zijderlaan
KennisCommunicatie

20201109 Column Diane

 

 

 

 

 

 

 

Website
Linkedin

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn