Mijn laatste column voor Bodemnieuws. Met heel veel plezier heb ik de afgelopen jaren elke paar maanden mijn beeld op de bodemwereld mogen schetsen. Ik heb geprobeerd niet alleen mijn observaties in ons omgaan met bodem mee te geven, maar ook inzicht te geven in de wereld van het hoger onderwijs. En nu dit de laatste is, kan een kleine terugblik geen kwaad.

geert

Bodem in het hoger onderwijs was bij mijn eerste column tanende. Er waren nauwelijks nog opleidingen waar bodem écht een rol speelde, milieu was ‘uit’ en de ‘nieuwe opgaven aan de horizon’ hadden het curriculum nog niet bereikt. Ook spraken we over het verbinden van boven- en ondergrond en 3D planning, maar hoe dat moest – geen idee.

We zijn nu zo’n ruim vier jaar verder en verdraaid: milieu is nog steeds ‘uit’, maar PFAS en consorten hebben bodemverontreinigingen weer op de kaart gezet. Klimaat speelt nu in elke opleiding een rol, en de energietransitie zorgt dat ik geen student kan spreken of hij heeft (bijna) wel eens iets met bodem en ondergrond gedaan. Ook zijn op diverse plaatsen inzichten opgedaan en concrete werkwijzen in ontwikkeling die boven- en ondergrond verbinden en die 3D ruimtelijke ontwikkeling laten zien. Lees hier ook eens onze serie in het ruimtelijk blad Rooilijn. Kortom: wat per paar maanden weinig lijkt, is na ruim vier jaar toch heel wat.

Maar we zijn er nog niet. We staan pas aan de vooravond. Het echte klimaat- en energiewerk moet nog beginnen. De Omgevingswet is nog niet in werking en nieuwe stoffen blijven komen. Ons werk is pas net begonnen. Dit is mijn laatste column voor Bodemnieuws. Maar jullie zijn nog niet van ons af. Niet van mij, niet van Bodemnieuws. We blijven nodig, meer dan ooit.


Afscheid nemen bestaat niet.

tot ziens

 

 

 

 

 

 

Dr. ir. Geert Roovers is (parttime) lector Bodem en Ondergrond aan de Saxion hogeschool te Deventer, en senior-adviseur bij Antea Group.

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn