Heb je lak aan de bodem? Grote kans dat je de rekening krijgt gepresenteerd. Dat hebben we te danken aan de zorgplicht in de Wet bodembescherming. Die is bedoeld om bodemverontreiniging te voorkomen. Mocht die toch zijn ontstaan, dan moet je die verwijderen en in elk geval de negatieve effecten te niet doen. Daarover wilde ik het eigenlijk alleen maar zijdelings hebben. (Theo Edelman, 2 maart)

Foto Theov3Vorige week werd ik benaderd met de vraag of ik nog een lakprofiel over had. Een lakprofiel is een uitsnede van de bodem, netjes op een stuk hout geplakt en meestal met een mooie lijst eromheen. Het is een sieraad aan de muur en vaak aanleiding tot een goed gesprek over de bodem.
Ik was in het bezit van heel wat lakprofielen. Jaren geleden redde ik die uit een vuilcontainer van het Staring Centrum in Wageningen, vlak voor de verhuizing naar de Campus van Wageningen. De meeste profielen heb ik uitgedeeld, een enkele bewaar ik zelf. Ik heb dus niets meer te vergeven.
Een fraaie collectie lakprofielen kun je nog steeds op de Campus van Wageningen vinden. Het daar gevestigde World Soil Museum beschikt over een wereld dekkende collectie bodemprofielen. Als student heb ik nog mee vergaderd over de oprichting van dit museum. En het bestuur van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging houdt zijn vergaderingen in de museumzaal. Te midden van al die mooie profielen, waarvan er een sprekend leek op de vorige president van de Verenigde Staten. Een bezoek kan ik je zeker aanraden. Kijk wel even op de website voor de mogelijkheden en restricties in verband met de pandemie.
Je kunt zelf een lakprofiel maken. Op het internet staan de aanwijzingen. Natuurlijk zijn er aandachtspunten. Ga niet zomaar in de natuur of op een landbouwperceel een kuil graven. Daar zijn de eigenaren lang niet altijd van gediend. Begin eens in de tuin van familie of vrienden. Je kunt een extra lakprofiel maken en dat als beloning geven. Een volgend aandachtspunt is de lak die je gaat gebruiken. Die moet zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Misschien zijn er lezers met tips.
Jan Frank Mars stelde een korte handleiding ter beschikking en stemde in met het publiceren daarvan. Hij maakte een lakprofiel van een voetbalveld. Ook hier gelden waarschuwingen. Doe dit niet vlak voor een wedstrijd. En mijd kunstgrasvelden.

Bekijk de handleiding van Jan Frank Mars hier:

pdfLakprofiel handleiding.

20210302 Column Theo

Theo Edelman

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn