Donkere wolken stapelen zich figuurlijk op boven onze hoofden. De helft van de Nederlanders kampt in meer of mindere mate met Corona gerelateerde somberheid als gevolg van thuis werken, online symposia, Zoomen, gesloten kinderdagverblijven et cetera. Nu de terrasjes eindelijk weer open zijn hangen de wolken ook letterlijk boven onze hoofden en blijkt terug naar het oude normaal nét iets minder aantrekkelijk dan gehoopt. (Arne Alphenaar, 17 mei)

arne

Natuurlijk waarderen ook de lezers van Bodemnieuws een biertje op een zonovergoten terras (prosecco mag ook, het gaat om ‘terras’ en 'zonovergoten’). Maar wie met een beetje hart voor bodem en natuur naar buiten kijkt ziet een halfvol glas. Eind 2020 rinkelden de alarmbellen. De winter bleek lang niet nat genoeg om de droogte van 2018, 2019 en 2020 te compenseren, zeldzame planten en dieren dreigden voor altijd te verdwijnen. Vijf maanden later blijkt alle ellende voorbij. Het is buiten niet zozeer erg nat (we zijn ‘normaal’ gewoon niet meer gewend). Het is gewoon een beetje frisser dan normaal.

Het is een beetje uitgekauwd maar ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’ blijft een scherpe observatie.
Zestien maanden thuiswerken is wat veel van het goede. Maar op één dag een vergadering in Schiedam en Groningen was voor Corona ondenkbaar. En een weekje weg in eigen land blijkt heel ontspannend. Minder rijden en vliegen geeft minder fijnstof, minder CO2, minder opwarming en minder wolken, al is dat laatste een beetje in tegenspraak met de eerste zinnen van deze column. Het zou mooi zijn als we over een paar maanden, na Corona, kunnen vaststellen dat het ook iets goeds heeft opgebracht. En, heel misschien, kunnen we over een aantal jaren op een zonovergoten terras het glas heffen en constateren dat de bodem toch veel baat heeft gehad bij de Omgevingswet.

Aan het einde van deze column kan je niet anders dan constateren dat het ontzettend fijn is dat het grondwater is aangevuld, maar dat ook deze bodemdeskundige er enorm naar uitkijkt om op een vrijdagmiddag met collega’s op een terras te kunnen zitten.  

20210517 Column Arne 

 

 

 

 

 

 

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn