Er zijn zo van de wijsheden, die universeel van toepassing zijn. Een van die regels is de 80-20-regel van Pareto. Belangrijk voor iedereen, die plannen moet toetsen, vergunningen verstrekt of handhavingsacties uitvoert. De regels, zoals deze in wetten en beleid zijn vastgelegd, lossen 80% van de zaken op. In 20% van de gevallen blijken de regels niet een op een uitvoerbaar of praktisch, dan wel leiden tot resultaten die niet in de geest zijn van de regels. Er is dan maatwerk noodzakelijk, zodat wél een oplossing in de “geest der wet” wordt bereikt en er niet onnodig allerlei blokkades in maatschappelijke processen ontstaan. (Anton Roeloffzen, 2 juni)

Foto Anton 16feb10

Helaas wordt dit te vaak door overheden vergeten, niet alleen de rijksoverheid, maar ook provincies, gemeenten, waterschappen en bedrijven. En dan krijgen we onverkwikkelijke toestanden als de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. En ja, voor maatwerk moet er nagedacht worden. En je moet de veilige regels deels laten voor wat ze zijn. En dat is eng, want stel je voor dat je een fout maakt. Maar intussen gaat er wel van alles fout.

De natuur is een meester in maatwerk en past zich zonder al te veel problemen aan als het weer opeens anders is. Ook veel boeren kunnen dat als geen ander. En het bodemleven weet ook in de meest afwijkende situaties te overleven. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren.

Gelukkig beginnen sommige ministers in De Haag ook het licht te zien. Mensen tussen de 60 en 65 jaar mogen vanaf nu vragen om een ander vaccin dan dat van Astra-Zenica. Eindelijk, maatwerk! Broodnodig om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren en zo nog dit jaar uit de coronacrisis te komen. Nu al die andere overheden en bedrijven nog.

20210601 Column Anton 

Anton Roeloffzen

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn