Vorige week kregen wij als Bodemnieuws team de vraag binnen waarom er niets was gepubliceerd over het uitstellen van de Omgevingswet. Immers, dat was hét nieuws van die week! Bij deze onze oprechte excuses over het niet publiceren van dit nieuws. Echter blijven we wel kritisch: is het uitstellen van de Omgevingswet nou echt nieuw(s)? (Devi van der Woude, 14 juni)

1587648282579

In september 2020 ben ik afgestudeerd en als junior adviseur ondergrond en beleidsontwikkeling bij TTE Consultants begonnen. Ik heb een studie gedaan met een brede scope: van ecologie tot ruimtelijke ontwikkeling en van water tot communicatie. Ook hebben we in deze vakken over de Omgevingswet geleerd. Immers moeten al deze onderwerpen een plekje vinden in de Omgevingswet.

Na een studie van vier jaar denk je misschien te weten waar iedereen het over heeft en verwacht je na een week of twee mee te kunnen draaien op het tempo van je collega’s. Ha, kom je dan even van een koude kermis thuis! De eerste weken crashte ik na een dag werken op de bank en had zo’n 10 uur slaap nodig om de volgende dag weer aan te kunnen. Ik vind het goed te vergelijken met het halen van een (auto)rijbewijs. Toen ik mijn rijbewijs haalde, voelde ik me een topcoureur en dacht erover om de autosport in te gaan. Een week later zat ik voor het eerst alleen in een auto, bijna in tranen van de spanning toen ik de snelweg op reed. Coureur ben ik dus niet geworden, maar het autorijden vind ik nu niet spannend meer (parkeren is dan weer een ander verhaal).

Terug naar het onderwerp: Omgevingswet. Dit was een centraal onderwerp van mijn opleiding. In stappen leerden we hier steeds meer over: hoe zit wetgeving in elkaar, wat moeten we van Europa en wat gaat er in Nederland veranderen? We leerden ook over het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) en hebben zelf een fictieve aanvraag gedaan in het Omgevingsloket.

In 2016 begon mijn studie en werd ons geleerd dat de Omgevingswet in 2017 ingevoerd zou worden. Dit werd uitgesteld naar 1 juli 2019, maar in 2017 werd ook deze ingangsdatum geannuleerd en zou de Omgevingswet per 1 januari 2021 ingaan. Corona gooide roet in het eten en de datum werd verschoven naar 1 januari 2022. Eind mei 2021 kwam het nieuwsbericht dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw is uitgesteld omdat er meer tijd nodig is voor de ICT-systemen die nog niet stabiel werken. Nu lezen we dus dat de Omgevingswet ingaat op 1 juli 2022!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles meer weet wat ik heb geleerd over de Omgevingswet tijdens mijn opleiding. Dat is denk ik een kwestie van het niet dagelijks werken met wetgeving. Ik kan me ook niet alle vragen van de tentamens herinneren, maar op alle tentamens over wetgeving kwam één vraag gegarandeerd terug: ‘Wanneer gaat de Omgevingswet in?’. Het eerste jaar gaf ik hier serieus antwoord op, het tweede jaar voegde ik hier ‘denken ze’ aan toe en in mijn laatste jaar heb ik een half A4’tje volgeschreven met allerlei redenen waarom de wet wellicht nooit zou ingaan. Het juiste antwoord? Dat weet zelfs de minister niet.

20210614 Column Devi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devi van der Woude (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn