De afgelopen weken stond Bodemnieuws in het teken van luchtemissies. Niet zo vreemd natuurlijk, want of het nu gaat om PFAS uit Vlaanderen, benzeen uit een asfaltcentrale bij Nijmegen of om grafietregens bij Wijk aan Zee, uiteindelijk komt de rotzooi in de bodem. En zo in ons voedsel en drinkwater. Dit moeten we niet willen, er moet wat veranderen. Als het maar niet ons landschap verandert of te veel geld kost. Veranderingen roepen weerstand op, de wegen naar hernieuwbare energie en circulaire economie zijn kronkelig en zitten vol gaten. Een familieweekeinde in het Ruhrgebied laat zien dat je van veranderingen ook gewoon blij kunt worden. (Arne Alphenaar, 19 oktober)

arne

Toen ik klein was begon de grote vakantie nog voor zonsopgang, om de files in het Ruhrgebied te omzeilen. In mijn herinnering was het daar zo vies dat ieder oponthoud wel levensgevaarlijk moest zijn. Duitsland was vies, maar je kon er gelukkig snel door heen. Ik had mijn ouders nooit een lang weekeind Duisburg als verjaardagscadeau durven geven.
Maar goed voor mijn kinderen ligt dat dus anders. En voor hun kinderen, de jongste generatie dus, die heeft écht de toekomst, kon het direct over de grens al niet meer stuk. Zo veel mooie molens! Dat is andere koek dan die twee bij Deventer.
De echte verrassing was het Landschafspark Duisburg. In het hart van het Ruhrgebied is de oude staalindustrie getransformeerd tot een oase van groen, cultuur, eten en sporten. Lopend en klimmend door de oude hoogovens maak je via foto’s kennis hoe het hier niet eens zo lang geleden aan toe ging. De oude gebouwen in de omgeving zijn nog steeds zwart (van de grafietregen?) en het kan niet anders dat ook de bodem nog vies is.
Maar het biedt hoop! Als de transities vlak over de grens, en zelfs in het Ruhrgebied, vorm beginnen te krijgen, moet het ook bij ons kunnen. Ik raad iedereen aan om er even te gaan kijken! Mijn tip voor de herfstvakantie: https://www.landschaftspark.de (prima bereikbaar met de trein!)

20211019 Column Arne 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn