Een paar weken geleden waren we in Waadhoeke (voor de oudere lezers: Franeker en omgeving). Niet alleen is daar de Waddenzee die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, maar begin 2022 wordt een tweede aanvraag voor een Werelderfgoed voorgelegd aan de UNESCO commissie. Het gaat om het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. In 2023 wordt bekend gemaakt of het Planetarium op de Werelderfgoedlijst komt. Helaas is misschien tegen die tijd wel het andere Werelderfgoed verdwenen. De natuur dreigt het in Noord Nederland te verliezen van de veel geprezen Hollandse koopmansgeest. Als de zee toch stijgt kunnen we bodem net zo goed een beetje extra laten zakken. Weg Wad. (Arne Alphenaar, 13 december)

arne

Het laatste mooie weekeinde van 2021 wandelden we in de bijna ‘ongerepte’ natuur. Ongerept tussen aanhalingstekens, want zonder de inzet van honderden schapen zou het gebied bij Voorthuizen snel door gras en bos overwoekerd worden. Zelfs voor een ongeoefend oog is duidelijk dat de schapen hier inmiddels een ongelijke strijd tegen verkeer en bioindustrie voeren. Stikstof vergrast de mooie stille heide. Weg arme bodem.
En onlangs reed ik ongepland (dom de routeplanner volgend) door een van de schaarse gebieden in Nederland waar de grond en grondwater nog echt schoon zijn (we lopen daar gewoon nog niet zo lang rond). Waar nog genoeg ruimte is om normaal te kunnen boeren op vruchtbare landbouwgrond. Zoiets blijft dus niet onopgemerkt en voor 2,4 arbeidsplaatsen voor elk van de 166 hectare laten we de wereld er graag van profiteren. In ieder geval extensief bodemgebruik met tientallen windturbines als aflaat. Weg rijke bodem.
De bodemsector draagt volgens de lijn ‘beschermen, beheren en benutten’ bij aan de energietransitie en klimaatadaptatie. Het lijkt wat aanmatigend om ‘bodem’ als verbindend element tussen bovenstaande voorbeelden te beschouwen. En inderdaad, het is erger. De voorbeelden laten zien dat de bodem niet meer leverancier van `ecosysteemdiensten ’ wordt benaderd. De lijn ‘benutten’ is verworden tot een van de leefomgeving losgehaald macro economisch begrip. Rentmeesterschap heeft plaatsgemaakt voor shareholders value.
Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2022. Maar deze column is vooral een oproep aan de lezers. Jullie kennis en ervaring is belangrijk. Wees ambitieus. Er is niets geitenwollen sokkerigs aan verzet tegen het verbruiken van de bodem. Een gezonde bodem, schoon water en zuivere lucht zijn levensbehoeften.

20211213 Column Arne 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn