woensdag 22 juni 2022

In de gezinsapp die ik heb met mijn kinderen stond laatst een link naar een alarmerend bericht over de opwarming van de aarde: “Nederlandse klimaatwetenschappers hebben geen vertrouwen in het beperken van de opwarming van de aarde tot onder de 2 graden”. Mijn over het algemeen positief ingestelde kinderen hadden er in de app bijgezet: “ik denk dat we niet heel oud gaan worden” en “ ja, ik heb de hoop ook al opgegeven”. Het bericht van mijn kinderen raakte me meer dan het bericht van die wetenschappers. Tot nu toe heb ik er niet op gereageerd want wat moet ik zeggen? Nou, het zal wel meevallen hoor? Je moet de hoop nog niet opgeven? Zelf geloof ik er eerlijk gezegd ook niet meer in. (Peter van Mullekom, 22 juni)

20200921 Peter van Mullekom Column

  • “Mensen zijn achterlijke dieren” werd er in de app nog aan toegevoegd. Ik kan me wel vinden in die uitspraak. Je hoeft de krant maar open te slaan (ik lees inderdaad nog steeds de papieren versie) en je bent getuige van de meest bizarre bewijzen van de uitspraak van mijn jongste zoon. Vorige week was er voor de zoveelste keer een mass-shooting in de Verenigde Staten, en wederom op een school. De bizarre reflex van veel Amerikanen is dan dat bewapende leerkrachten een dergelijke shooting hadden voorkomen. Hoe achterlijk kun je zijn? Ik begrijp echt niet dat Amerikanen niet willen of kunnen begrijpen dat dergelijke shootings vrijwel uitsluitend in hun land plaatsvinden en een gevolg zijn van de eenvoudige toegankelijkheid van vuurwapens.

    Maar terug naar de klimaatproblematiek. De afgelopen week stond het bericht in de krant dat overwogen wordt om, naar voorbeeld van Duitsland, de kolencentrales weer op volle kracht te laten draaien. Dit om de gasgestookte energiecentrales te ontlasten en op die manier te zorgen voor genoeg voorraad in de winter. Vandaag werden die plannen bevestigd. Of dit nu echt nodig is kan ik niet goed beoordelen. Zelf ben ik van plan maar gewoon wat minder te stoken en de temperatuur in huis niet verder te laten oplopen tot 18 graden. Bij mij kwam de temperatuur in de huiskamer toch al niet boven de 19. Als we dat nu met zijn allen doen en gewoon wat eerder warme kleding aantrekken, zou dat al veel helpen lijkt me. Extra kolen gaan verbranden draagt echter zeker niet bij om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

    Om de gevolgen van de klimaatverandering (vaker extreme warmte en wateroverlast) te compenseren zijn er in tal van steden de laatste jaren acties om (vooral tuinen) te ontstenen en op die manier de regenval beter te kunnen verwerken (geen afvoer meer naar het oppervlaktewater maar te infiltreren in de bodem). Hele goede acties lijkt me. Zelf kan ik er helaas niet aan meedoen want ik woon nu eenmaal op een bovenwoning en heb alleen een balkon. Om het water goed in de bodem te kunnen laten infiltreren is het van belang dat de bodem een goede structuur heeft. Een mij aansprekend voorbeeld van het bevorderen van een goed bodemleven stond onlangs in het Volkskrant Magazine. In deze cartoon staan twee mensen te kijken naar een graf zonder steen. In plaats daarvan is het graf afgedekt met een dikke laag aarde met de tekst erbij: “en het bodemleven maar juichen”. Ik denk dat ik me in de toekomst ook maar op deze manier laat begraven. Dan draag ik tot in eeuwigheid mijn steentje bij al is het maar de vraag of het echt helpt.

20220622 Column Peter

Peter van Mullekom (LinkedIn)

Voorzitter Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn