Na twee zeer droge maanden – in augustus viel er in mijn tuin slechts 10,3 mm regen tijdens twee buien – regende het vannacht weer voor het eerst sinds 18 dagen. Het ging slechts om ruim 5 mm, maar het is hopelijk het begin van meer.

Foto Anton 16feb10

Hopelijk valt er de komende dagen nog flink meer, niet alleen belangrijk voor de boeren, maar ook nodig voor een van mijn natuurexcursies komende zaterdag, dit keer in natuur- en recreatiegebied Hitland. Het is de bedoeling met de deelnemers bodemdieren te zoeken en het een en ander te vertellen over het belang hiervan voor de bodem. Maar dan moet de bodem wel goed nat zijn, anders zal er weinig te vinden zijn. Diep in de grond wacht het bodemleven immers op nattere tijden.

Mijn tuin heeft de droogte goed doorstaan. Sommige planten hadden wat last van droogtestress, maar alles groeide en bloeide gewoon door. Goed bodembeheer, waarbij vrijwel alle snoeiafval terug de tuin in gaat als voedsel voor het bodemleven en bron van humus, betaalt zich uit in een zeer droge zomer. En natuurlijk de keuze van planten, die passen bij de bodems in mijn tuin, arm ontzilt zeezand in de voortuin en humeus leemhoudend zand in de achtertuin.
In veel tuinen in de buurt waren planten aan het verpieteren. Vooral de zo populaire hortensia’s hadden het zwaar; zij hebben natte grond nodig in de halfschaduw.

De meeste bomen in de straat en de plantsoenen in de wijk hebben zich goed gehouden. Hier in de diep gelegen Alexanderpolder profiteren ze nog van de enkele mm’s kwel per dag, die vanuit de ondergrond omhoog komt, en van het infiltrerende water vanuit de singels en sloten, die met rivierwater op peil worden gehouden.
Dat is op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van ons land wel anders. Het grondwater zit hier nu zo diep, dat dit ook voor bomen onbereikbaar is geworden. Om het over de landbouwgewassen maar helemaal niet te hebben. Zonder beregening wordt het dit jaar niets.

Tijdens zo’n droge zomer als deze kan de bodem niet meer de maatschappelijke diensten leveren, waarvan wij mensen en ook de natuur zo afhankelijk van zijn. Er is gebrek aan grondwater voor de mens en de landbouw en natte natuurgebieden drogen uit. Met

20220907 Column Anton

Anton Roeloffzen

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn