Dit jaar wordt voor het eerst in Nederland een Bodem van het Jaar gekozen. De Nederlandse Bodemkundige Vereniging heeft het initiatief tot deze verkiezing genomen. Het bestuur beoogt daarmee ‘onze liefde voor de bodems in Nederland in beeld te brengen en te bezingen’. Daar wil je als lezer van deze Column toch aan meedoen? Er is niets dat je tegenhoudt. (Theo Edelman, 28 september)

Foto Theov3

Het bestuur van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging daagt de leden uit hun favoriete bodem te nomineren. Dat kan door een foto van de bodem in te sturen, met een korte motivatie en een beschrijving. De jury bestaat uit Fenny van Egmond, Gerard Doornbos en ondergetekende. Als dat geen kroon op mijn carrière is. De uitslag wordt bekend gemaakt op Wereldbodemdag 5 december. Wil je meedoen, maar ben je nog geen lid van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging? Dan adviseer ik je om rap lid te worden. Dat kost maar een habbekrats en je krijgt er veel voor terug. Ik verwijs daarvoor naar website www.bodems.nl.

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt al jaren een Bodem van het Jaar gekozen. Het bestuur van de NBV gaat daar te rade voor tips. Ik ben een fan van de verkiezingen en volg die al jaren met veel belangstelling. In Duitsland verschijnt elk jaar een prachtige poster van de Bodem van het Jaar. Die van dit jaar siert mijn werkkamer. Het is nog niet duidelijk of ook in Nederland posters gaan verschijnen. Ik hoop het!

De Duitse bodem van dit jaar was de Pelosol oftewel de zware kleigrond. Met zo’n grond kun je heel wat te stellen hebben. Ik weet dat uit ervaring met mijn tuin. De klei is meestal te nat en daardoor te kleverig of juist te droog en daardoor te hard om goed te kunnen bewerken. Er zijn maar een paar dagen dat dit goed kan. Maar dan heb je ook wat, want de bodems zijn zeer vruchtbaar en herbergen in de regel voldoende vocht voor een ongestoorde plantengroei. De grond wordt ook wel Diva genoemd, vanwege haar bijzondere gedrag. Mijn tuingrond is zware kleigrond en het kostte mij best veel moeite om dat gedrag te leren kennen.

Op dit moment staan mijn aardperen prachtig te bloeien. Je kunt goed zien dat het familie van de zonnebloem is. De aardpeer wordt wel een vergeten groente genoemd. Voormalig columnist Jan Klein Kranenburg zou ongetwijfeld zeggen een terecht vergeten groente. Voor het bereiden van aardperen zijn veel recepten beschikbaar. Ook rauw is de aardpeer een delicatesse. Er zijn mensen die na het consumeren van de aardpeer last van winderigheid hebben. Dat past dan weer niet bij een diva, zelfs niet als wij dat flatulentie noemen.

Ben je enthousiast geworden over de verkiezing van de Bodem van het Jaar 2022? Inzenden is mogelijk tot 18 november 2022. Ik zou zeggen: doen.

20220925 Column Theo

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn