De inspiratie van mijn column kreeg ik in de schoot geworpen door het bijwonen van een aantal activiteiten in het licht van de ‘Twee weken van de Ondergrond in Utrecht’. De betrokken afdelingen van de gemeente namen het initiatief voor deze twee weken, om zichzelf te presenteren als regisseurs van de ondergrond. In die twee weken vonden diverse activiteiten plaats, zoals een levend ondergrond spel, lunchlezingen, een prijsvraag en het verspreiden van de kaart van de ondergrond. Het past in mijn betoog om bewustwording over het belang van de ondergrond buiten ons vakgebied te kweken. Die regisseursrol moet je verdienen en krijg je niet zomaar. (Peter Rood, 20 september)

20210322 Peter Rood

In een willekeurige straat in Utrecht vond het levend ondergrond spel plaats. Twee wethouders en vertegenwoordigers van diverse afdelingen binnen de gemeente Utrecht kregen de opdracht om vanuit de diverse belangen met de opgaven in de ondergrond aan de slag te gaan. De netwerkbeheerder voor snel internet ging in gesprek met de beheerder van het drinkwaternet en riolering en beheer. De komende jaren gaat er voor miljarden aan kabels de grond in. We willen meer bomen in de straat tegen hittestress en voor de gezonde leefomgeving. Bewoners denken graag mee over het effect op hun straat of buurt en hebben soms verschillende wensen. Dan zit er ook nog een fasering in al die maatregelen, waarbij de beheerder van de openbare ruimte ervoor pleit om niet ieder jaar de straat weer open te breken. En dan hebben we het niet gehad over de effecten die al die ingrepen hebben op de bodem en het grondwater. Zie hier de complexe opgave die om regie vraagt tenzij het niet gewenste principe wie het eerst komt wie het eerst maalt wordt gehanteerd.

Ik vermoed dat ik de gemiddelde lezer van deze column niet hoef te overtuigen van het belang van een goede regie op de ondergrond, maar dat het er vooral om draait hoe we als vakgenoten in die positie terecht komen. Het begint dan toch met bewustwording van de partijen die hiermee van doen hebben. Aan de voorkant al zorgen dat het gesprek over de ondergrond op gang komt. Is bijvoorbeeld alle informatie over de ondergrond makkelijk toegankelijk? Utrecht werkt aan een 3D-model met alle informatie over de ondergrond. Er wordt een visie op de ondergrond opgesteld om ruimtelijke projecten aan te vliegen vanuit het belang van de ondergrond. Dit zijn logische stappen en wellicht hier en daar wat open deuren, maar het blijkt in de praktijk weerbarstig om dit voor elkaar te krijgen met het gewenste effect. Namelijk de regie te organiseren voor het afwegen van de diverse belangen en een duurzaam gebruik van de ondergrond. En dat doet Utrecht nu.

Misschien wel het krachtigste element om partijen, bewoners en niet-vakgenoten te betrekken bij die ondergrond is door het te laten zien via een kaart. Utrecht heeft een mooie kaart gemaakt met een dwarsdoorsnede die functies, kansen en issues laat zien die aanwezig zijn in de ondergrond. Ik liet die kaart zien aan een vriend van mij en hij werd gelijk nieuwsgierig en enthousiast. Nu hoeft niet iedereen gelijk enthousiast te worden, maar kennis ervan nemen kan helpen om het gesprek aan te gaan. Het is voor velen niet bekend wat de ondergrond allemaal voor functies herbergt en dat wij hiervan afhankelijk zijn voor voedsel, drinken, energie, afvalwater en de fundatie van onze woningen en bedrijfsactiviteiten. Het lijkt zo simpel, maar we moeten het blijven verkondigen op allerlei manieren.

20221019 Column Peter Rood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Rood

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn