Hoe kunnen we met bodemkennis bijdragen aan het oplossen van de crises die ons land teisteren? Dat vragen steeds meer mensen zich af. Wat fijn dat het komende symposium Bodem Breed in het teken staat van bodembeheer in relatie tot klimaat, wonen, stikstof, voedselzekerheid en waterkwaliteit.

De organisatie vraagt ons of een goed bodembeheer en -beleid ons uit deze crises kan helpen en zo ja, hoe. Martin Doeswijk en ik bekommeren ons al enkele maanden om die vraag, want we voorvoelden dat die ooit zou komen. We schreven elkaar brieven met ideeën, met het verzoek aan de ander om daarop te reflecteren. Dat heeft geleid tot een aanpak die wat ons betreft kan leiden tot een handreiking aan de verbouwers van Nederland. (Theo Edelman, 25 oktober)

Foto Theov3

Vanuit verschillende beleidsvelden zijn grote gebiedsgerichte veranderingen aangekondigd. Daar is veel geld voor beschikbaar. Het zou jammer zijn als een maatregel die goed is voor bijvoorbeeld het klimaat verkeerd uit zou pakken voor bijvoorbeeld de waterkwaliteit. Daarom zal altijd een toets moeten plaatsvinden of een voorgestelde maatregel binnen een bepaald beleidsveld ook effect heeft op andere beleidsvelden. Als dit systematisch gebeurt, kunnen minder geslaagde maatregelen bij voorbaat worden geschrapt en resteert een serie kansrijke maatregelen die verschillende doelen dienen.

Ik ga ervan uit dat in ons land voldoende bodemkundige kennis is om een onderbouwde handreiking te doen aan de verbouwers van Nederland. Het is de kunst deze kennis te mobiliseren. Het gaat meestal om sectorale kennis, die moet worden gespiegeld aan het integrale belang.

Bij de aanpak van het teveel aan stikstof is veel gesproken over jaartallen. Als onze landschappen op de schop gaan, moet rekening worden gehouden met tientallen jaren tussen planvorming en planuitvoering. Dat volgt uit de vroegere ruilverkavelingen, waarin grote gebieden extra geschikt werden gemaakt voor de intensieve landbouw. Het bedenken en het uitvoeren van de gebiedsplannen gaat dus best lang duren. Daarom lijkt ons de samenwerking met jonge professionals een voorwaarde.

Het zou mooi zijn als de maatregelen ook voldoen aan de ideeën van de EU voor een gezonde bodem en aan de doelstellingen voor duurzaamheid van de Verenigde Naties.

Martin en ik broeden verder op een manier om de aanpak van de crises met behulp van bodemkennis verder vorm te geven. Dat kunnen we niet alleen. Misschien heb je ideeën op dit gebied. Zou je die aan één van ons willen doorgeven? Je gaat van ons horen, op Bodem Breed of elders.

20221025 Column Theo

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn