Er ligt in Rotterdam, net als elders in ons land, een enorme bouwopgave voor de komende jaren. De woningnood is immers groot. En het liefst wil Rotterdam bouwen binnen het stedelijke gebied, maar tegelijk ook de stad vergroenen om de klimaatopwarming in de hand te houden. (Anton Roeloffzen, 2 november)

Foto Anton 16feb10

Lagen de volkstuinparken eerst vooral aan de rand van de stad, veelal liggen ze nu binnen het stedelijke gebied, dat in de afgelopen decennia steeds meer aan de buitenranden is uitgebreid. Van de 44 volkstuinparken in Rotterdam staan vijf tot zes op de nominatie te verdwijnen voor woningbouw. Hierbij is het maar de vraag of aan de huidige stadsranden ruimte kan worden gevonden om ze hierheen te verplaatsen Een verontrustende ontwikkeling, want net als sportparken vervullen volkstuinparken een belangrijke maatschappelijke functie. Waar volkstuinverenigingen inmiddels door gemeente worden gesteund, lijken volkstuinverenigingen meer een “melkkoe”.

Sinds de publicatie van het “Rapport Beke”, waarin is geconstateerd dat de gemeente Rotterdam geen inzicht heeft in het reilen en zeilen van de volkstuinverenigingen, is er onrust in het in het volkstuinwereltje. Hoe zit het met bouwvergunningen, de handhaving van regels en het functioneren van de besturen? Op zes volkstuinparken functioneerden de besturen niet goed, werden bestuursleden bedreigd en/of de regels voor bouw en verblijf niet nageleefd. Dit is het gevolg van het decennia lang aan private partijen overlaten van het verhuren en beheren van volkstuinparken, en de vergunningverlening.

De gemeente wil het beheer en verhuur van volkstuinparken weer in eigen hand nemen. Er was ook beloofd dat er een volkstuinvisie zou komen. En volkstuinen zouden meer een wijkfunctie moeten krijgen.
Ondanks dat een en ander per 1 januari komend jaar geregeld zou moeten zijn, is er vooralsnog complete “radiostilte”. De oude contracten, die per 1 januari vervallen zijn, wil de gemeente stilzwijgend verlengen en er zijn geruchten dat de grondhuur met 50% tot 70% omhoog zou gaan.

De Rotterdamse volkstuinverenigingen hebben gezamenlijk zelf een volkstuinvisie opgesteld op basis van de volgende uitgangspunten:
- Volkstuinparken zijn “groene eilanden” en daarmee een belangrijke klimaatbuffers in de stad.
- Het zijn “hotspots” van natuurlijke rijkdom in de stad. De biodiversiteit is er groot.
- Het geeft stadbewoners de kans in contact te komen met de bodem en de natuur, door zelf groenten en fruit, dan wel bloemen te kweken en een groene verblijfsplek in de stad te hebben. Vooral van belang omdat veel mensen wonen in een flatgebouw zonder tuin.
- Volkstuinparken fungeren, net als de gemeentelijke stadsparken, als recreatieve plek voor wijkbewoners. Ze kunnen er wandelen en genieten van alle tuinen.
- Tuinieren is een goede manier van bewegen en biedt rust en ruimte in onze hectische maatschappij. Tijdens de coronacrisis hadden volkstuinders een veilige plek om zich te vermaken. Bovendien doen zij daar sociale contacten op met collega-tuinders.
- Volkstuinverenigingen faciliteren bewoners en verenigingen in de wijk door het beschikbaar stellen van ruimtes voor feestjes en allerlei verenigingen en clubjes voor bijvoorbeeld yoga, kaarten, zingen, etc. Dit wordt steeds belangrijker omdat deze faciliteiten elders in de wijk niet meer beschikbaar zijn.
In Amsterdam zijn recent constructieve lange-termijn-afspraken gemaakt tussen de gemeente en de volkstuinverenigingen. Wanneer volgt Rotterdam?

20221102 Column Anton

Anton Roeloffzen

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn