Ik heb sinds januari dit jaar een volkstuin. Ongeveer 100m2, groter dan mijn huidige woonruimte. Ik heb in dit eerste jaar al een hoop meegemaakt in mijn tuin aan de IJssel. Vier volwassen pompoenplanten verloren aan de naaktslakken, wortels en pastinaakzaadjes die nooit het licht hebben gezien en gratis drainage door woelratten. (Lisanne Keijzer, 9 november)

Naast (de poging tot) groentes heb ik ook bloemen, om een eigen pluktuin te starten. Het belangrijkste onderdeel van de pluktuin zijn de dahlia’s. Dahlia’s hebben een bijzondere betekenis in mijn familie, omdat mijn opa in zijn vrije tijd graag dahlia’s kweekte. En naast een witte dahlia van opa’s kweek, heb ik nog 4 andere soorten. Met veel zorg (en toegegeven, slakkenkorrels) heb ik ze in mijn volkstuin geplant en zijn ze tot bloei gekomen. De ene bloem nog groter dan de andere, dus je kan je voorstellen hoe trots ik ben!

Tot ik afgelopen weekend bij mijn familie op bezoek kwam. Ik reed de straat in en werd begroet door dahlia’s de spreekwoordelijk tot de hemel rijkten. In de jaar oude tuin van mijn ouders bloeiden ze zeker twee keer zo hoog als mijn eigen dahlia’s, terwijl we grotendeels dezelfde rassen hebben. Waarom zijn de dahlia’s in Spijkenisse twee keer zo hoog als in Deventer? Zijn het de proefboringen naar aardgas onder de wijk van mijn ouders? Beperkt de uitstoot van specerijen van J Bussink de groei van planten?

Ik moet denken aan een grote verandering die in het bodemwerkveld aan komt: water en bodem sturend. Keuzes maken op basis van de grond die je gegeven is. En misschien moet ik dat advies ook in mijn volkstuin beter toepassen. Want het zijn niet de proefboringen of uitstoot van specerijen, maar simpelweg de stevige klei die zich in mijn volkstuin aan de IJssel bevindt. Dus voor een succesvolle (bloemen- en groente) oogst moet ik me aanpassen aan de dichte, mineraalrijke bodem onder mijn tuinlaarzen. De sperziebonen die ik gezaaid had, deden het namelijk prima.

20221109 Column Lisanne

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedIn