dinsdag 24 januari 2023

Dit jaar hadden we voor de jaarwisseling met vrienden een huisje in Zeeland gehuurd. Storm en regen helpen om 2022 uit te zwaaien en de nare kantjes weg te spoelen. En al is het is ons ook dit jaar niet gelukt de wereldproblemen op te lossen en hebben we wéér de staatsloterij niet gewonnen, We beginnen vol energie aan 2023! (Arne Alphenaar, 24 januari 2023)

arneWe nemen de toeristische route naar Walcheren, zo leer je nog eens wat kennen van je eigen land. Het regent onafgebroken, maar in het groene hart zorgen honderden sloten, vaarten, molens, gemalen en dijken voor droge voeten. Verder naar het westen zien we dat de zee heeft plaatsgemaakt voor nieuw land. Het is gevuld met tankerparken, raffinaderijen en containerterminals. We rijden verder, naar het zuiden. De Oosterscheldedam beschermt het oude land. Als we echt gaan uitwaaien ontdekken we op het strand palen die al eeuwenlang het afkalven van de duinen voorkomen.

Wij sturen het water! Of zoals Rijkswaterstaat Nederlands trots het mooi verwoord: ”Hier gaan over het tij: de maan, de wind en wij.” De maakbare samenleving is zo al decennia het belangrijkste exportproduct van Nederland.

Het is voor een beetje ingenieur uit Delft of Wageningen flink wennen. Hoezo niet bouwen in de uiterwaarden? waarom geen drainage om de opbrengst te vergroten? Als geen ander weten we dat de maakbaarheid van de leefomgeving tegen de grenzen aanloopt. Maar werken met water en bodem is wat wij kunnen en waarom de wereld ons voor vraagt.

Het klinkt misschien wat managementboek.nl achtig, maar water en bodem sturend is geen stap terug maar een kans. De maakbaarheid kent echt niet alleen in Nederland grenzen, klimaatadaptatie is een mondiale opgave. Onze kennis van het water en bodem systeem is belangrijker dan ooit. Als we echt durven om water en bodem in ons eigen land sturend te maken kan onze kennis ons belangrijkste exportproduct blijven. Worden we toch weer een beetje gidsland!

20230124 column Arne

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn