Mijn ouderlijk huis ligt op loopafstand van het bos. Mijn vrienden en ik gingen daar vaak heen (Theo Edelman, 18 november).

Om te spelen, om bosbessen, bramen, beukennootjes of tamme kastanjes te eten, om brem te plukken en ga zo maar door. Wij zaagden zelfs onze eigen hockeysticks uit de bomen. Hoe ga ik dat uitleggen aan Foto_Theov3mijn driejarige kleinzoon? Die vindt het overigens alvast wel fantastisch om bramen te plukken.

Mijn vakanties breng ik graag in Duitsland door. Je kunt daar goed burgerlijk eten en lekkere wijn drinken. Bovendien is er veel natuur. Afgelopen najaar was ik in Bad Bentheim. De liefhebber kan daar in warm, zwavelhoudend grondwater gaan zitten. Je kunt ook de fiets pakken en genieten van een excursie langs de Bentheimer zandsteen. Voor een impressie daarvan verwijs ik naar mijn fotoalbum op http://www.facebook.com/. In Duitsland bestaan diverse goed uitgezette en gedocumenteerde geologische routes. Ik ken ook wel excursies door Nederlandse natuurgebieden, maar die zijn veel minder gericht op de geologie en de bodem.

Werk aan de winkel dus voor Nederlandse natuurorganisaties? Die hebben het momenteel niet gemakkelijk. De ledenaantallen lopen terug. Van onze regering moeten ze het ook al niet hebben. Dat bracht mij op een idee. Laten we Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen aanbieden om van belangrijke natuurgebieden de geologie, de geomorfologie en de bodem te beschrijven. Dat moet op moderne wijze en in toegankelijke taal, begrijpelijk voor basisscholieren, geïnteresseerde leken en toevallige passanten. Wij zouden een link met geocatching kunnen leggen. Of een speciale app kunnen maken. Het zou handig zijn om aan te sluiten bij bestaande excursieroutes. Wij bodemkundigen zorgen ervoor dat de meest kenmerkende bodems van Nederland aan bod komen. Voor een overzicht daarvan verwijs ik naar http://www.bodems.nl.

Het resultaat kan natuurlijk ook worden gepubliceerd in de bladen van de natuurorganisaties en in speciale excursieboekjes. Er zijn vast wel personen en bedrijven die dit idee met tijd of geld willen sponsoren. Wie doet mee?

Theo Edelman, Bodemkundig adviesbureau Edelman

website

faceboek

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup