vrijdag 16 december 2011

Kunt u het woord klimaat niet meer horen of zien? Voor ambtenaren in Den Haag kan dat letterlijk het geval zijn. Een insider zegt dat zij het woord niet meer mogen gebruiken (Theo Edelman, 16 december).

Onlangs publiceerde dagblad Trouw een top-100 van personen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor het verduurzamen van onze samenleving. In de publicatie krijgt een medewerker van Natuur en Milieu – ook op de top-100 geplaatst – het woord en hij doet een opvallende uitspraak. Hij heeft van verschillende rijksambtenaren vernomen dat zij in Foto_Theov3beleidsnotities het woord klimaat niet mogen gebruiken. Ik heb de medewerker gevraagd of dit echt zo is en ik kreeg een bevestiging. Wat wonderlijk en wat schokkend!

Ik heb het partijprogramma van de gedoogpartij er eens op na geslagen. Aan klimaatverandering wordt niet getwijfeld, wel aan de invloed van de mens daarop. Daarom vindt de gedoogpartij dat er geen klimaatbeleid moet komen. Dat begrijp ik niet. Als het klimaat uitsluitend van nature zou veranderen, dan is er toch ook beleid nodig? Bijvoorbeeld een besluit om de dijken te verhogen of op terpen te gaan wonen?

Wat energie betreft is de gedoogpartij voor kerncentrales en kolencentrales. Het CO2 moet niet ondergronds worden opgeslagen. Dat is op zich nog logisch, als je geen nadelige effecten van meer CO2 in de atmosfeer verwacht. Over de opslag van kernafval lees ik niets. Dat vind ik dan weer onlogisch.

Over fact free politics gesproken!

 Theo Edelman, Bodemkundig adviesbureau Edelman

 website

 facebook

 Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup