De beste manier om mensen in paniek te laten raken, is door te zeggen dat ze niet in paniek moeten raken (Remco de Boer, 15 maart).

Probeer het maar eens. Liefst in een afgesloten ruimte. Wil je die snel en rustig ontruimen dan moet je het woord 'paniek' ten koste van alles vermijden. Dat geldt ook voor het bekende 'laten we vooral allemaal rustig blijven'. Iedereen voelt dan dat er gevaar dreigt. Veel beter is het om feitelijke instructies te geven wie op welk moment wat moet doen.Foto_Remco_de_boer

Ik moest daaraan denken toen ik onlangs deze krantenkop zag: 'Niemand onnodig ongerust maken'. Wat is het geval: in Kampen blijkt de bodem van het parkeerterrein achter de AH ernstig vervuild met zware metalen en PAK's. En op dat terrein moeten ondergrondse containers komen. Maar, zo zegt de gemeente, er is geen enkel risico voor omwonenden. En daarom hebben we ze er niet over geïnformeerd. Geen gevaar, dus niet nodig,

In theorie zou de gemeente wellicht gelijk kúnnen hebben, als we nog in de jaren vijftig leefden. Toen kon je er nog mee wegkomen. Anno 2012 niet. Je kunt er donder op zeggen dat niets onder de pet blijft. Eén Tweetje is genoeg. Nu was het GroenLinks (GL) dat aan de bel trok. De fractie hoorde van de vervuiling en dat nog onduidelijk is hoe groot het vervuilde gebied precies is. U moet weten, in de directe omgeving zijn onder meer een kinderspeelplaats en de achtertuinen van verscheidene woningen.

GL vindt het kwalijk dat burgers niet zijn geïnformeerd, dat ze slechts geruchten hebben gehoord en dat het uitblijven van informatie tot onrust heeft geleidt. Het is de vraag of ze zich realiseren dat ze daar zelf een grote bijdrage aan hebben geleverd, maar goed. De fractie stelt terecht: "Zwijgen is het stomste dat je kunt doen in zo'n situatie."

Als je als bestuur op de hoogte bent van ernstige bodemvervuiling, of wat voor potentieel onheil dan ook, en je kiest ervoor om bewoners daar niet over te informeren, en vervolgens wordt dat bekend, dat is de vertrouwensband tussen burger en bestuur op dat moment beschadigd. Alles wat je daarna nog 'communiceert' wordt niet of nauwelijks geloofd. De terechte gedachte van burgers: "Wat houden ze nog meer achter?"

Met de gezondheid van die omwonenden van het parkeerterrein in Kampen zit het wel goed. Helaas geldt dat voorlopig niet voor hun vertrouwen in het stadsbestuur.

Ir. Remco de Boer (directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap)

Twitter

Website

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup