"Wie weet wat de overheid doet?" (Jan Klein Kranenburg, 16 mei).

"Ja, daar gaat al het geld heen van de belasting!" aldus een 12 jaar oude jongen, die deze boodschap ongetwijfeld van zijn ouders heeft meegekregen.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Het is dinsdagmorgen 8:45 en ik sta voor een rommelige klas van een school in Zeewolde. Het uit cellenbeton opgetrokken gebouw maakt onderdeel uit van een ruim opgezette wijk met een overzichtelijk patroon van brede asfaltwegen en dito grasstroken. Het is niet echt mijn favoriete plekje, dat Flevoland. Maar ja, het is Geoweek en OBS De Kiekendief koos nu eenmaal mijn 'geo-expeditie' uit en dus zette mijn GPS 's ochtends koers naar Kortsteel 5.

Het plan was de kinderen iets te vertellen over geo-informatie van de overheid, aan de hand van digitale kaarten die aansluiten op hun belevingswereld. Met het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) lukte dit nog wel. Het belang van hoogte-informatie hoef je aan kinderen die 1,6 meter onder zeeniveau wonen niet uit te leggen. Toen de kinderen hoorden dat met deze kaart ook voormalige kastelen en Romeinse muren zijn ontdekt hoorde ik zowaar een "Wauw!" in de klas.

En dan het milieuverhaal. (Ja kinderen, van al dat belastinggeld doet die overheids ook nog wel nuttige dingen!) Ik pak de virtuele Atlas Leefomgeving erbij: "Nee, in jullie school zit geen asbest". Ziektes als Q-koorts? Geen probleem in Zeewolde! Geluidsoverlast, fijn stof ? Nee, niets van dat alles. Bodemverontreiniging dan? Eén verdwaald blauw puntje uit het Historisch Bodembestand duikt op in de hoek van de kaart. De kinderen veren er van op uit hun stoel.

"En die bodemvervuiling die toen bij jongerencentrum De Groene Schuur zat dan?" probeert juffrouw Judith nog. We moeten de kaart er wat voor verschuiven en warempel: we vinden een uitgevoerde bodemsanering!

De les loopt ten einde. Vlug nog de Risicokaart. Over de gebruiksvriendelijkheid van deze website schrijf ik een andere keer nog wel eens een vernietigende column, voor nu geeft deze wel leuke informatie.

Dacht ik.

In de buurt van de school blijkt één inrichting te zitten die gevaarlijke stoffen in huis heeft. Het blijkt het zwembad te zijn, die waarschijnlijk een busje chloor op de plank heeft staan.

Terugrijdend over het Nijkerkernauw besef ik me: Flevoland is niet alleen de provincie met de schoonste bodem, maar het moet –mits je je zwemdiploma hebt- ook wel de meest veilige en rustige plek van Nederland zijn om te wonen.

Doe mij echter maar wat meer risico's, ondergrondse tankjes en lawaai, al is het alleen maar omdat onze digitale kaarten er een stuk minder saai van worden.

Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL (Bodem+)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup